Італійські вінничани не сплять ночами

Італійські вінничани не сплять ночами
Землетруси в Італії забирають життя людей, але наших земляків серед загиблих немає. Олена Домбровська з Вінниці, що тепер живе в італійському місті Ріміні, розповіла про останні землетруси і руйнування від них. Тільки позавчора вночі вона нарахувала 52 поштовхи

Колишні мешканці Вінниці, які тепер живуть у Італії, розповіли про наслідки землетрусів. Постійно міняється кількість жертв і масштаби руйнувань. Люди живуть на вулицях у наметах в постійному страхові. Коли все припиниться, не знають. Чули прогноз – за кілька місяців...

- Я живу в Ріміні, за 400 кілометрів від тих місць, які постраждали найбільше, але землетрус теж відчула. Двічі, - каже 34-річна вінничанка, яка живе в італійському Ріміні, Олена Домбровська. – Вперше нас трусило в неділю, 20 травня о 4.00. Я не спала і чула все чітко. Це тривало десь секунд десять. Трохи більше чотирьох балів було у нашій зоні. А другий раз до нас дійшло в понеділок, о 9.00. Теж трясло секунд десять із силою у два бали. А в містах, які найбільш постраждали, було тоді вісім балів.

У регіоні, де живе Олена, надзвичайного стану нема. Але усі живуть у страху та із зібраними про всяк випадок необхідними речами. А там, де трусить сильно, люди перебралися на вулиці – у намети.



- Ось щойно в новинах чула, що в місцях піку землетрусу починає трясти з 8.00, - розповідала сьогодні, 31 травня, італійська вінничанка Олена Домбровська. – Зранку вже п’ять разів трусило, але цього разу легко. А всього за минулу ніч трясло 52 рази. У новинах, звісно, це обговорюється щодня. Кількість жертв міняється, багато руйнувань, люди у шоковому стані, живуть на вулиці в наметах. Модена, Феррара, Борджі - там трясе щодня. І кажуть, що таке ще може продовжуватися кілька місяців. Скільки точно - ніхто не знає.

- Вчені прогнозують, що найстрашніший землетрус ще попереду, і називають дату – четверте червня, - каже українка Галина, яка працює в містечку Феррара.

Серед загиблих у результаті землетрусів в Італії, які почалися 20 травня і досі не припинилися, громадян України немає. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ.


- 15 тисяч людей лишилися в Італії без даху над головою. За останні десять днів – 17 загиблих і руйнування на п’ять мільярдів євро, - каже Олена Домбровська (34). – З провінції Модена провели повну евакуацію і, якщо комусь потрібно для чогось сходити додому, його супроводжує пожежник, або взагалі не пускають. Ще мародерів почали відловлювати...

Перший землетрус забрав життя сімох людей. Після другого - жертв удвічі більше. Є безвісти зниклі. Другий сильний землетрус був у вівторок, 29 травня на півночі Італії. У середу і четвер фіксували афтершоки (повторні сейсмічні поштовхи). У тимчасових наметових таборах розмістили тисячі людей, які залишилися без домівок.

Четвертого червня планують оголосити день жалоби за жертвами руйнівного землетрусу. Сейсмологи офіційно повідомили про силу поштовхів: шість балів 20 травня і 5,8 бала 29 травня.

До речі
Частина України знаходиться в одному сейсмоактивному поясі з Італією, тому тамтешні землетруси серйозно занепокоїли українців. Але сейсмологи кажуть, що італійські поштовхи не означають для України нічого.

А от поштовхи у так званій зоні Вранча в Румунії становлять потенційну небезпеку для України. Загалом кожні три дні вчені фіксують легкі коливання у цих місцях. Європейські сейсмологи говорять, що до кінця 2013 року може бути ще один землетрус у Румунії. Його хвиля має дійти до Закарпаття і Одещини. Прогнозована сила - вісім балів за шкалою Ріхтера - може завдати серйозних руйнувань. Втім, точно передбачили, коли нас трусне не на жарт, ніхто не може.

Нагадаємо, що останній найбільший землетрус був у Криму в 1927 році. Тоді зареєстрували серію з 13 сильних поштовхів на території Західної Туреччини. Ще один землетрус був у Румунії (зона Вранча) з інтенсивністю в епіцентрі у чотири бали, але він для України минув без руйнувань.

В інституті геофізики за рік на заході України фіксують до ста землетрусів, у Криму - до вісімдесяти. Усі ці незначні коливання фіксують і обробляють. З останніх даних наших геофізиків: під час останнього землетрусу в Італії в Україні взагалі ніяких поштовхів не було.

Відео дня

Напруження зростає. Землетруси були не тільки в Італії
Такої сили поштовхи зафіксували сейсмологи за добу минулої середи, 30 травня
Туреччина 3,2
Муанмар 4,5
Аляска 3,6
Кавказ 4,7
Тайвань 4,3
море Банда 5,1
Іран 4,9
Гаваї 3,3
Італія 6,0
Франція 2,8
Болгарія 3,4
Каліфорнія 4,0
Греція 3,3
Пуерто-Ріко 3,0
Польща 2,8
Албанія 2,7
Колумбія 4,4
Егейське море 3,3
Мексика 4,2

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up