Батьки винних пропонували гроші, коли Вітя ще був живий

Батьки винних пропонували гроші, коли Вітя ще був живий
Двох літинських хлопців арештували, а третього, вінничанина, відпустили. Бо він – свідок, а не підозрюваний. Розслідування жорстокого побиття юнака-інваліда передали у слідче управління.


Батько Віктора Прядка не розуміє, для чого слідству аж чотири місяці, і вимагає відкритого суду над убивцями.

- Я хочу, щоб суд був показовий. Щоб наука була тим, у кого руки чешуться для такого, - каже батько забитого до безтями 26-річного юнака-інваліда Сергій Прядко. – Хочу, щоб винні отримали максимальний вирок, який може бути, тому що вони нелюди. До того вони били, що на тілі не лишилося нічого живого. Лікарі боролися за життя Віті, але врятувати не змогли. Травми, які йому нанесли, були несумісні з життям.

Віктор повертався пізно ввечері з роботи. Лишилося п’ять хвилин ходьби до його дому, коли на нього напали. Як «20 хвилин» вже писала з даних міліції (№55 від 14 травня), грабіжники нібито сплутали інваліда з п’яним, бо Вітя мав через дитячий церебральний параліч нерівну ходу. Хотіли обібрати слабкого, а закінчилося тим, що побили до безтями.

- У нього із собою не більше 50 гривень було. І телефон був мобільний. Його і забрали, - каже батько. - Коли це все сталося, ми дзвонимо-дзвонимо, а він не відповідає...

Дізналися батьки, що їхній молодший син у реанімації, на наступний день, опівдні. У сильно побитому хлопцеві упізнав свого сусіда працівник міліції. Знайшов через знайомих номер мобільного матері та подзвонив, що син у лікарні. Після цього дружина Сергія теж злягла у лікарню. Раніше мала інфаркт, зараз - передінсультний стан. Тепер вдома, але досі на уколах.

Привезла в лікарню тисячу гривень
Були три доби реанімації біля сина, дзвінки від друзів, які дізнавалися про біду Прядків і пропонували допомогу. Гроші перераховували також рідні з-закордону, бо прочитали про Віктора в Інтернеті.

- У мене щодоби йшло до двох тисяч гривень на лікування, - каже Сергій Прядко. - Я так і сказав матері одного із тих хлопців із села Івча Літинського району. Вона приїздила, коли Вітя був у реанімації. Пропонувала тисячу гривень... Я сказав, що не потрібні мені її гроші. Мені є кому допомогти. Мені шкода їх, як батьків. Але, як казала та мама, сина вона погано виховала, то нехай би тримала його вдома. Навіщо пускала у Вінницю?

Віктор Прядко помер 9 травня. Не пришов до тями ні на мить. Лікарі одразу сказали батькам, що на життя у хлопця один шанс зі ста. Якщо виживе, то буде прикутим до ліжка.

- Патологоанатом написав у висновку, що удари наносилися тяжким і тупим предметом, - каже батько. - Мабуть, ногами такі травми не можна нанести. Розбити череп не так вже й легко.

Після смерті Віктора Прядка карну справу перекваліфікували у навмисні тілесні ушкодження, що призвели до смерті. Нагадаємо, що затриманих було спочатку троє. Двоє хлопців з Літинського району і один вінничанин. Зараз відомо, що мешканця Вінниці відпустили.

Третій не бив - стояв осторонь
Як кажуть у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції, розібралися, що він у бійці участі не брав. Стояв осторонь. Знайшлися свідки, які бачили, що били юнака-інваліда двоє. Втім, розслідування ще триває, тому така розстановка фігурантів може змінитися. Зараз пред’явили звинувачення двом хлопцям з району віком 24 та 21 рік.

Нагадаємо, що знайдені першими свідки бачили трьох утікачів з місця події. Двох одразу упіймав патруль міліції - одного хлопця з Літинського району, другого - вінничанина. Обидва давали свідчення проти третього юнака, який утік. Його взяли на другий день в селі. Далі ситуація помінялася. Підозрюваних лишилося двоє, і 21-річний вінничанин вийшов з міліції свідком.

- Що був третій і участі не брав, ніколи не повірю, - говорить батько. – Людину убивали. Били, що втратив свідомість. У нерухомому стані ще добивали. Чому ж тоді той третій ніяких дій не вживав, щоб припинити це? Мені з невідомого номера дзвонив якийсь чоловік: «Не намагайтеся щось робити, бо вінницький все одно сидіти не буде!» Я сказав, що таке ні в кого не пройде. І в міліції попередив хлопців, що підключив Київ.

Через столичне втручання, як думає батько, справу смерті його сина передали у обласне управління. До Вінниці приїздила знімальна група «Інтера» після публікації статті на сайті «20 хвилин». І генерал розпорядився забрати резонансну справу зі Староміського райвідділу в обласне управління. Тепер у ній розбирається відділ розслідувань тяжких злочинів.

«Круті вони чи ні, мені до лампочки!»
- Я не знаю прізвищ винних. Круті вони, не круті - мені до лампочки, - каже Сергій Прядко. – Слідчий тільки обмовився, що вони були раніше судимі, бо я цікавився, який зв’язок між літинськими і вінницьким. Підозрював, чи родинні у них зв’язки, чи десь разом відсиджували. В міліції не кажуть, але це випливе потім.

Що ж розповіли правоохоронці про арештованих? Не мажори – хлопці з простих робочих сімей, але самі непрацюючі. А вінничанин мешкає у гуртожитку.

- Навряд чи можна говорити про великі статки, якщо людина в гуртожитку живе, - сказала прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник. – Його статус у справі – свідок, а не підозрюваний, тому підписка про невиїзд до нього не застосовувалася. Слідство ще не закінчене. Міру відповідальності за співучасть ще встановлять.

- Я все зроблю, що судові засідання були відкритими і їх знімали в обличчя, - говорить батько, який до пенсії служив у міліцейському полку. - Нехай буде соромно їм і їхнім батькам, що таких виховали. Щоб люди бачили, кому не місце в нашому суспільстві. Мені в міліції сказали, що на розслідування піде до чотирьох місяців. А що ж тут розслідувати? Все ясно! Для того, щоб зібрати всі свідчення і експертизи - стільки не треба.


- Ті троє десь біля «Петроцентру» сиділи в пивбарі, випили під пиво сто грамів, стали дурні і пішли шукати пригод. Не потрібні ці кафе нічні і магазини. Вони породжують злочинність, - каже батько убитого на Ленінградській юнака-інваліда Сергій Прядко (56)

«Він хотів бути нормальним членом суспільства, але покидьки не дали йому далі жити»
- До п’яти років Вітя взагалі не ходив. Ми куди тільки не їздили. Ніхто не міг нічого зробити. А поставив його на ноги вінницький професор Григорій Берко. Було багато операцій, і він став ходити. З кульгавістю, - розповідає Сергій Прядко. - До 12 років ми його в школу водили. А потім він ходив із сусідом Вовою Чорним з паралельного класу. Здружилися... Тяжко було йому. Непросто нам. Щороку ми втрачали свої відпустки на лікування, щоб син став членом суспільства...

А Вітя - от він інвалід, але коли їхав у трамваї чи тролейбусі, не користувався інвалідним посвідченням. Платив постійно. Він цього соромився. Він хотів бути нормальним членом суспільства, але покидьки просто не дали йому далі жити. У нього пальці всі поламані, бо руками затуляв голову від ударів. На обличчі, скільки той камуфляж з кремів не наносили, все видно. Люди на похороні бачили все. Таке не сховаєш. А у висновку експертів стільки написано, що й не переказати. На тілі не лишилося живого місця.

Тяжко передати, коли весь вік борешся за його життя, щоб був повноцінною людиною, а потім нелюди убивають. Я бачив багато чужого горя. Тепер знаю, якщо людина сама це переживе, то по ній видно. Дружині ж важче, ніж мені... У нас в траурі все вдома. Віті фотографія стоїть і все життя тепер буде стояти. Я на неї дивлюся, і мені досі не віриться, що його більше нема.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    цікаві ми люди українці!Ми можемо об/ирати кожного ,віддавати під суд,вирішувати чи буде хтось жити чи ні...але все до тієї пори,доки ми самі не втрапимо в таку ситуацію...хлопця шкода,хотіли забрати тел.заберіть і йдіть...не потрібно так жорстоко ...але ми не можемо значи що їх на це спіткало... а що до села,то ви городські,завдяки ньому їсте...
  • Anonymous

    Какая хрен разница из села, из города или из столицы. Везде хватает отморозков. Вспомните недавние громкие аварии. Людей судить нужно не по месту рождения, а по деяниям. В виннице большая часть жителей корнями из сел и других городов, так куда их теперь. А уродов - под строгий суд и никакая амнистия при повторной судимости им не светит. Только со статьей разобраться, если били и после того как потерял сознание, значит преднамеренно убить хотели, а не тяжкие телесные нанести. Это если б ударили, упал, и потом от падения умер... То это тяжк телесные, а так целью было как минимум убить. Выходит так...А Вите земля пухом. Я его не знал, но часто видел в городе. Жаль парня.
  • Anonymous

    ну БЫЧАРЫ!!!!Сидите у себя в колхозе коров пасите и не рыпайтесь,безмозглые твари!!!! А если приехали то видите себя по человечиски ,вы в госях всё таки,страшно, и мы ещё среди етого БЫДЛА живём!
  • Anonymous

    ппццікаво читати коменти про те що сільські нелюди... я сам з села-6 років живу у Вінниці, тоді як я приїхав-жахнувся жорстокістю і нелюдським ставленям до людей із сторони МІСЬКИХ людей, і весь час це спостерігаю. Училище, технікум, скрісь"городские" мають кучу понтів і нуль сумління, поваги, добра тощо. а в свое виправдання звалюють на село, з села їдуть вивчитись, заробити-і просто нема часу щось зкоїти. так що люди зразу зверніть увагу на себе,своїх дітей, і не судіть інших, на те у нас права нема. Хлопця дуже шкода, так боротися за своє життя і така підла смерть у вигляді декількох олігофренів, батьки тримайтесь, саме страшне поховати свою дитину.

    Anonymous reply Anonymous

    тут дело не в селе или городе, дело в падении нравов в обществе.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих» Від читача 21:52 Підтримайте будь ласка петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 08:27 Сьогодні вітаємо Христину та Павла. Історія, іменини та прикмети 18 травня 08:12 В завершальному матчі сезону «Нива» в гостях розгромила «Реал Фарму» 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає адвокат 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний 16:43 «Буває телефонують і кажуть, що сітка вже не потрібна…» Розповідаємо про волонтерів з «Замасковані» photo_camera 16:30 Чим зайняти дітей влітку. Огляд літніх таборів, гуртків у Вінниці (партнерський проєкт) 16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up