За оголошення про захист дисертації з науковців три шкури деруть

За оголошення про захист дисертації з науковців три шкури деруть
МОНополізація науки. Міністерство освіти придумало чергову схема заробітку. За минулу – спільний російсько-український підручник історії - заплатили усі платники податків, гроші яких передали наближеному до міністра видавництву. За позаминулу – електронну базу школярів – мали заплатити школи. Тепер прийшла черга науковців

сторія почалася з протестів потенційних кандидатів наук. На освітніх форумах і порталах вони почали залишати гнівні пости. Молодих науковців обурило різке підвищення вартості оголошень про захист кандидатських і докторських робіт. Процедура ця обов’язкова – не подаси оголошення заздалегідь – на захист можеш не розраховувати.

Як створили схему
«Ціну на подання оголошення підняли в чотири рази. Тепер звичайне оголошення вартує 230 гривень без банківських витрат. Термінове – більше 900. При стипендії аспіранта у 1600 гривень – це нереально», - пише Андрій з Києва. Він захищався навесні.
Стрибок цін нас зацікавив. Ми пішли до видання, куди такі оголошення традиційно подавали - «Бюлетень ВАК України».
Його сліди розшукали у малесенькій кімнатці в приміщенні столичного поліграфкомбінату «Україна». Там ми знайшли колишнього працівника журналу «Науковий світ» і «Бюлетень ВАК України». Він довго розпитував – звідки ми і чи не «заслані» ми козачки.
Потім розповів – бюлетень не виходить вже рік. «Варвари. Просто варвари!» - згадував він про раптову смерть видання. Спочатку їм казали, що бюлетень буде виходити і все в порядку.
- Так, це був липень. А потім, десь у жовтні прийшов наказ «згори» - зупинити випуск. Як зупинити? У нас передплатників кілька тисяч, це ж купу грошей повертати. І потім – десятки працівників, які роками займалися випуском – куди всіх? Ми так і пояснили. Тоді дозволили випускати до кінця року, одразу після цього – закриватися, - розповів він.
Як фінансувалися бюлетень і журнал? Чоловік каже – в середині 90-х, коли ці видання були засновані спільно з Вищою атестаційною комісією, на перші випуски виділили бюджетні гроші. Далі довелося ставити рекламу і робити передплату. Гроші за оголошення також брали – по 60 гривень за одне. Така ціна була до останнього дня існування видань. Це в чотири рази менше, ніж тепер.
Тепер право друкувати оголошення перейшло до видання із назвою «Атестаційний вісник». Ми зацікавилися його історією.

Офіційно приватний
Історія коротка. Видання утворили наприкінці 2011-го. В лютому цього року Міносвіти видало наказ про присвоєння йому статусу офіційного. Так бюлетень отримав монополію на оголошення про захист кандидатських і докторських робіт.
Голова редакційної колегії – Дмитро Табачник. Заступник голови редакційної колегії – заступник міністра Євген Суліма. Разом з написом «Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України» і синьо-жовтим стягом на задньому фоні обкладинки, це має створювати ілюзію офіційності і державності вісника.
Ми знайшли примірник за жовтень. Там вказано - мінімальна ціна за оголошення - 230 гривень. Це якщо не термінове. Якщо терміново - видання радить домовлятися телефоном.
Всі розрахунки за подання оголошень – безготівкові. Ми взяли реквізити та перевірили їх в Інформаційно-ресурсному центрі, що містить всю інформацію про юридичних і фізичних осіб-підприємців.
І ось що з’ясували.
Ідентифікаційний код, котрий адміністрація видання радить використовувати при перерахуванні грошей, належить… приватній фірмі. Щоправда, з такою ж назвою – «Атестаційний вісник». Тож, необізнаний у справах фінансових молодий науковець може не помітити в банківському чеку приставку ТОВ, а побачити лише назву «офіційного видання Міносвіти».
За даними Інформаційно-ресурсного центру, зараз належить воно Коломійцю Павлу Леонідовичу. Зареєстровано ТОВ у Шевченківському районі Києва. До цього, з вересня 2011-го, керівником значився Бекетов Едуард Олексійович.

Відео дня
>Кінці у воду...
Ні про Павла Коломійця, ні про Едуарда Бекетова не знає ні Google, ні сайт видавництва «Педагогічна преса», в котрому і виходить вісник. Цих прізвищ немає і на сторінках самого «Атестаційного вісника». Контактна інформація про них в реєстраційних документах також відсутня. Єдина зачіпка – адреса реєстрації – місто Київ, Шевченківський район, вулиця Обсерваторна, 23, офіс 17. Туди ми також завітали.
В під’їзді старого чотириповерхового будинку на Обсерваторній, 23 всього з десяток квартир. 17-й офіс – на першому поверсі. Яскраво-голуба вивіска над дверима жодного стосунку ні до Міністерства освіти, ні до “Атестаційного вісника”, ні до освіти взагалі не має. Салон краси «Любава». Про всяк випадок ми сюди зайшли.
- Тут працює Коломієць Павло Леонідович? – запитуємо у двох білявих перукарок, що миють голови клієнткам.
- А що вам потрібно? – відволікшись від зачіски, невдоволено запитує одна з них.
- Не що, а хто – Павло Леонідович.
- Вам, видно, дали неправильну адресу. Тут таких і не було ніколи.

- Чому ви позиціонуєте себе як офіційне і міністерське видання, але реквізити для сплати за подання оголошення належать приватному підприємству? – запитуємо у відповідального редактора «Атестаційного вісника» Валентини Бойко.
- Я лише виконавець. Відповідальний редактор. Відповідаю за розміщення оголошень у віснику. Тому, не знаю таких деталей. Звертайтеся «вище».
- «Вище» - це до «Педагогічної преси» чи до Міністерства освіти?
- Мабуть, що до Міністерства краще.
До цієї поради ми дослухалися. І написали запит в Міносвіти. За п`ять відведених законом днів нам ніхто не відповів.

Скільки може принести схема
Ми спробували порахувати – скільки заробляє ТОВ за сприяння Міносвіти. У жовтні в «Атестаційному віснику» вийшло 613 оголошень про захист кандидатських робіт. Навіть якщо вважати, що всі вони були придбані за мінімальною ціною, яка встановлена у 230 гривень за оголошення, то за один випуск ТОВ отримало 140 990 гривень. Вісник виходить щомісяця. Відповідно, за рік приватне підприємство має шанс отримати 1 691 880 аспірантських гривень.

Чого хочуть науковці
«На нашу думку, публікація оголошень про захист дисертації у друкованому вигляді є анахронізмом та не відповідає сучасному рівню розвитку технологій. Основна функція цих оголошень – повідомляти наукове співтовариство та суспільство про захисти дисертацій та присудження наукових ступенів – має досягатися шляхом публікації на офіційному сайті Міністерства. Це зробить процедуру загальнодоступною, прозорою та дешевою.
Тому ми вимагаємо прибрати плату за друк оголошень та вжити заходів для модернізації процесу публікації наукової та організаційної інформації Міністерством та Департаментом».
Такий текст відкритого листа від молодих науковців. Під листом підписи рад молодих вчених з 13 навчальних закладів країни. Його вони теж направили в Міносвіти.

 

За 20 рядків повідомлення платять 900 гривень!
Галина Пчелянська,
вчений секретар Вінницького національного аграрного університету:

-У нинішньому році на чотирьох захисних радах, що діють в університеті, наукові роботи захистили 31 кандидат наук і три доктори наук. Більшість з них давали повідомлення в журнал про захист в терміновому порядку, бо за чергою треба чекати три місяці, поки надрукують текст. У кожного логічно виникає питання: якщо на сторінках журналу з’являється місце для позачергового розміщення повідомлення, отже, насправді таке місце є в наявності. Виходячи з цього, претенденти на захист висловлюють думки, що на них просто заробляють гроші. За якихось 20 рядків повідомлення платити по 900 гривень!.. Крім того, треба особисто їхати, щоб домовитися про позачерговий друк. А це трата коштів на дорогу, а головне – час втрачається. Та й передплата на сам журнал коштує великих грошей.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    А тепер стало 230грн + газету треба придбати,або не побачиш свого повыдомлення.газета 130грн. раніше було 290 за нетермінове, а тепер 230+130=360. Звичайно,стало дешевше
  • Anonymous

    А написание и защита небось в кругленькую сумму обошлись?
  • Anonymous

    Я в грудні 2011 р. заплатила за нетермінове повідомлення 460 грн, а з 1.01.2012р. тоді ще ціни оновлювались. Після вдалого захисту мені запропонували роботу у ВУЗі з 9.00 до 18.00 Пн-Пт і з/п 1200грн. (20 робочих днів). Для порівняння посудомийниця за 10 робочих днів у місяць отримує 1500. Дорого ж мене оцінили!!!
  • Anonymous

    хто висмоктував з пальця, той має чим заплатити...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up