Колишні маршрутники обдурили транспортну реформу і зробили таксі за 3 гривні

Колишні маршрутники обдурили транспортну реформу і зробили таксі за 3   гривні
Близько трьох місяців вулицями міста курсувало таксі №35. Бус, розрахований на вісім сидячих місць, фактично дублював ліквідований внаслідок транспортної реформи маршрут 35 маршрутного таксі. А два тижні тому - таксі з'їхало на колишній 61 маршрут. Перевізники кажуть - це вимушений крок

У Вінниці повертаються ліквідовані після транспортної реформи маршрути. Що правда, в новому вигляді і з новими розцінками. Наприклад, зараз вінничани можуть знову покататися в 61 маршрутці. Хоча, де-юре це уже таксі. Однак, скільки ще часу зможе проіснувати така альтернатива існуючому громадському транспорту поки що не відомо.

Три гривні і вісім місць
На відміну від звичайних маршруток, в трьох бусиках, які курсують з табличкою «61», тільки вісім сидячих місць. Усі новенькі. На кожному – ремінь безпеки. За переобладнання звичайних маршруток в багатомісне таксі власники автівок заплатили від 11 до 22 тисяч гривень. Ще 1186 гривень коштувала ліцензія. 2100 - таксометр з його установкою. Стоячих тут не беруть. Зате при необхідності видадуть чек чи квитанцію. Ціна проїзду - три гривні, замість 2,5. Але схоже це вінничан не лякає.
- Це зручно, за три гривні, я можу доїхати з Вишеньки до залізничного вокзалу всього за 25 хвилин, - каже вінничанка Олена Івасько. - До того ж тут ніхто не штовхається і не «висить» над головою.
Інтервал руху - 20 хвилин. За словами приватного перевізника Валерія Снітька, маршрут таксі дублює той, яким раніше курсувало маршрутне таксі №61. Тобто стартує на Порика, далі виїжджає на Хмельницьке шосе, потім - Першотравнева - Київська - центральний автовокзал - проспект Коцюбинського і залізничний вокзал.

Це не маршрутка
За словами Валерія Снітька, на маршруті працюють три авто. Усі вони отримали необхідні ліцензії на пасажирські перевезення і працюють в режимі таксі.
- Законом це не забороняється. У нас великовмісне таксі на вісім місць, - каже перевізник. - Схожа послуга є в Ізраїлі: так само невеликий комфортний бусик, а водій, при бажані пасажирів - відкриває двері. Це сервіс і комфорт!
За його словами, якщо буде попит з боку пасажирів - кількість авто з табличкою «61» може збільшитися, так само як і час його роботи. Сьогодні «маршрут» працює з сьомої ранку до сьомої вечора.

Відео дня
>61 замість 35
- Я працюю з серпня, спочатку на бусику була табличка «35», їздив з Вишеньки на залізничний вокзал, через Соборну, - розповідає Валерій Снітько. - Спочатку їздив один. Всі лише дивилися, чи виживу. Вижив. Через два місяці з'явилися ще бажаючі. Але потім заметушилися чиновники. Десь два-три тижні тому проїзд Соборною почали забороняти. Висить два знаки – «Рух заборонено»: один біля Другої школи, інший – біля Укртелекому. Даішники кажуть – об’їжджайте як хочете, тільки щоб на Соборній вас не було. При цьому тут їздять таксі, і їх не зупиняють, а мені постійно штрафи виписували. Таке враження, що спеціально для мене його повісили. А в ліцензійних умовах написано, що влада має сприяти розвитку нового транспорту, а не навпаки.
- Але, я не ображаюсь, - каже Валерій Снітько. Головне, що людям подобається, те що я роблю. Їм це потрібно. А громадському транспорту ми не конкуренти. По-друге, мерії було б краще, щоб ми були. Громадський транспорт не завжди ж ходить, бувають аварійні зупинки. На такі випадки має бути альтернатива. Адже не в усіх є 30 гривень на звичайне таксі, хтось може заплатити всього три – і доїхати куди потрібно.
- Словом, уже кілька тижнів ми їздимо по 61 маршруту, - розповідає Валерій Снітько. - Таким чином ми оминаємо Соборну і не дублюємо ніякий інший вид транспорту. Кому від цього погано? Люди задоволені. Що поганого в тому, що пасажири тепер мають вибір? Але, чув, що мерії все одно це не подобається. Кажуть, по нашому питанню ледь не цілий «консіліум» збираються кликати. Напевно, будуть вирішувати, якими ще вулицями нам заборонити їздити... Але я працюю в правовому полі.

Чиновникам нове таксі не подобається
За словами міського голови Володимира Гройсмана, питання роботи нових таксі має вивчити Державтоінспекція.
- Це питання не передбачено жодними нормативними документами. Його потрібно розглядати з точки зору закону, – каже мер. - Якщо такі перевезення не є законними, то вони будуть припинені. Якщо ж ці авто працюють в правовому полі - то вони і надалі це робитимуть. Це питання до автотрансінспекції та Державтоінспекції міста.

Даішники кажуть, що по Соборній таксі має право їздити
В свою чергу, як зазначає начальник відділу профілактики Державтоінспекції Вінницької області Володимир Мотичко, про які-небудь заборони проїзду для таксі по Соборній він не знає.
- Існуючі знаки на Соборній дозволяють рух по вулиці громадському транспорту, маршрутним таксі, таксі та автомобілістам, які живуть чи працюють в цьому районі, - каже він.

Читайте також:

У Вінниці в маршрутці можна їхати і за дві гривні

 

 

 

 

 

 

Коментар експерта
Дмитро Парпальос, адвокат, ЮФ «Правовий акцент»
Закон України «Про автомобільний транспорт визначає таксі як легковий автомобіль обладнаний спеціальними ліхтарями, квадратами в шаховому порядку на дверцятах та таксометром, призначений для надання послуг з індивідуального перевезення пасажирів. Якщо поняття «легковий» визначено в тому самому законі як автомобіль не більше ніж на дев’ять місць (включаючи водія), то поняття «індивідуальне перевезення» чітко в законодавстві не визначено, але воно протипоставляється «загальному перевезенню» з його передбаченим маршрутом, зупинками, розкладом руху та зовсім іншим регулюванням діяльності. На мою думку в даній ситуації можуть бути як ознаки індивідуального перевезення так і загального.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (97)
  • Anonymous

    Вообще-то ,реформа транспорта решалась на более высоком уровне,чем Гройсман и кроме нашего города под эксперимент попали еще парочка !! не знаю,что из этого перепало меру,но никто из вас свечки не держал!!!
  • Anonymous

    А я за только бы побольше таких такси... Заманали эти сараи... а мерии понятное дело не нравится бабло то теряют
  • Anonymous

    зацените лучше какой сервис в мексике! http://mignews.com.ua/ru/articles/126937.html вот бы наши кондукторши так)))))
  • Anonymous

    Промерские посты плюсуются исключительно в рабочее время. Либо у комментаторов нт дома интернета, либо нечем заняться на работе, либо вова г. сказал "плюсрвать" сотрудникам гори-сполкома. Либо вообще все вместе. Офисный планктон, бл@...

    Anonymous reply Anonymous

    Там дежурные компьюторщики сидят У них работа такая сидеть и гадить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up