Остап Бендер виїхав із Жмеринки

Остап Бендер виїхав із Жмеринки
- Последний настоящий город на земле – это Жмеринка. У нас тут, конечно, не Париж, но милости просим к нашему шалашу… О берега Жмеринки разбиваются волны Мирового океана…

Цими фразами літературний герой Ільфа і Петрова Остап Бендер прославив на весь світ нашу периферійну Жмеринку. Саме тому керівництво міста залізничників вирішило «віддячити» великому комбінатору. У середині 90-х виник задум створити йому пам’ятник. Згодом зображення знаменитого шулера у всій красі було відтворено на привокзальній площі. А восени 2011-го Остап помахав жмеринчанам ручкою. Схоже, він більше не повернеться до «настоящего города на земле».

Міг провалитися під землю
Міліціонери, які чергують на Жмеринському залізничному вокзалі, на запитання, де подівся великий комбінатор, пояснили, що пам’ятник на реконструкції. Зняли його, коли почали ремонт на привокзальній площі. При цьому не обійшлося без пригод. Так само, до речі, як було це під час виготовлення постаті знаменитого шулера.
- Пам’ятник міг провалитися під землю, - каже перший заступник міського голови Жмеринки Борис Білан. – Про це нас попередив начальник будівельно-монтажного поїзда Василь Тихонюк. Скульптура стояла на тому місці, де проходить система водовідведення. Комунікації знаходяться на глибині п’яти метрів. Коли будівельники почали розкопувати грунт, стало очевидним, що пам’ятник не встоїть.
Самотужки знімати пам’ятник будівельники не наважилися, щоб не пошкодити. Запросили скульптора Миколу Крижанівськогою. Він приїхав і забрав роботу. Борис Білан конкретно не відповів, чи повернеться великий комбінатор на старе місце.
На цей пам’ятник нема жодного документа, він ніде не значиться на балансі, - каже пан Білан. – Зрештою, яке відношення цей літературний персонаж має до нашого міста? Це ж не національний герой України…


Жмеринка уже без Бендера

Відео дня
>Спочатку був проект пам’ятника Степану Бандері
У Жмеринці мало хто знає, що спочатку замість пам’ятника Бендеру був виготовлений макет скульптури Степана Бандери. Про це розповів скульптор Микола Крижанівський.
- Дотепер пам’ятаю, як у середині 90-х мені зателефонували із Жмеринки і повідомили, що міський голова хоче зустрітися й обговорити питання виготовлення пам’ятника, - каже Микола Крижанівський. – Я уточнив, кому саме має бути присвячена скульптура. Чиновник назвав прізвище Степана Бандери. Це був період утвердження національної ідеї. Подумалося, що жмеринчани хочуть тим самим підтвердити свій національно-патріотичний порив.
На зустріч з міським головою скульптор їхав з кресленнями і макетом пам’ятника Степану Бандері. «Що це ви мені показуєте?» – здивовано перепитав міський голова. І тільки тоді з’ясувалося, що той, хто телефонував скульптору, помилився. Насправді у Жмеринці хотіли бачити зображення великого комбінатора – Остапа Бендера.

Вокзальний дзвінок архітектора Журавського
Про те, що пам’ятник великому комбінатору Жмеринці не потрібен, скульптор відчув під час розмови з представниками міськвиконкому.
- Можливо, вони мають рацію, - продовжує Микола Крижанівський. – Постать Остапа все одно не залишиться у майстерні. Нею вже цікавляться. Надто популярний цей персонаж. Та й час, в який він жив, багато в чому схожий з нинішнім періодом. Цим теж пояснюється інтерес до скульптури.
Микола Крижанівський уточнив, що це був перший пам’ятник Бендеру на теренах колишнього Союзу і навіть країн Європи. Така деталь також на користь пам’ятнику.
Скульптора більше цікавить інша постать - архітектора Жмеринського залізничного вокзалу Зіновія Журавського. Талановитий зодчий свого часу він брав участь у проектуванні Київського залізничного вокзалу. А будівля Жмеринського вокзалу визнана однією з кращих не лише у нашій державі. Найчастіше її порівнюють з вокзалом у Мюнхені. Схожа на великий корабель. На відміну від інших вокзальних споруд тут нема головного входу. Зате можна зручно виходити на кожну з платформ.
- Макет пам'ятника Журавському я створив одночасно з пам’ятником Бендеру, - каже Микола Крижанівський. – Ще тоді пропонував його міській владі. Скульптура «прив’язана» до вокзального приміщення. Журавський зображений у повен ріст. Однією рукою він тримається вокзального дзвоника. Колись з допомогою таких дзвоників повідомляли про прибуття поїздів. Дзвоник буде справжній. Кожен пасажир при бажанні матиме можливість почути його звук. Внизу скульптурної композиції – креслення, за якими будували вокзал. Поруч залізничні колії, які ведуть вдалину…
Тоді у Жмеринці віддали перевагу пам’ятнику великому шулеру. Чи зацікавить нинішню владу пропозиція вшанувати пам’ять архітектора Журавського, який створив таку прекрасну споруду?


Довідка
Будівництво Жмеринського вокзалу завершили восени 1904 року. А в грудні того ж року оцінити новобудову приїхав цар Микола II.
- Ай-да сукин сын! Такому можно доверить строить царские конюшни! – такими словами цар жартома висловив своє захоплення вокзальним приміщенням. Однак архітектор Зіновій Журавський сприйняв їх по-своєму. Йому здалося, що цар незадоволений архітектурою вокзалу. Так близько сприйняв це до серця, що наклав на себе руки – талановитий зодчий застрелився.
 

Коментарі (13)
  • Dmitry Afanasjev

  • Anonymous

    Стоит ваш Ося на пункте по приему металлолома в пгт. Вендичаны, что возле Могилев-Подольского во дворе ресторана - кондитерского цеха. А может уже и распилили. И никто его не воровал: "Не виноватая я, он сам пришел".
  • Anonymous

    каже пан Білан. – Зрештою, яке відношення цей літературний персонаж має до нашого міста? Це ж не національний герой України… Ну не поц?? Єдинне, що радувало коли стоїш там по 25 хвилин і все, немає. А леніна залишили. ну да він, же особистий надихач думки самого трахтенберга
  • Anonymous

    Хорошо бы послшать что думает по этому поводу сам АРХИТЕКТОР памятник получился классный слов нет А что эта новая влсть с казала Вам уважаемый Николай Крижановский? Ведь что то же говорилиЕсли они молчат так Вы скажите Что здесь скрывать? Буду благоджарен за инрформацию Жмеринка мой родной город Когда приезжаю всегда вспоминаю как на вокзале пацанами как Бендер шастали Ну это личное Удачи Вам!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up