Прокладуть колію трамвая по Коцюбинського. Але поки що це секрет

Прокладуть колію трамвая по Коцюбинського. Але поки що це секрет
Від Будинку офіцерів до залізничного вокзалу скоро побудують пряму трамвайну гілку - по проспекту Коцюбинського. Про це говорять в інтернеті та «по секрету» розповідають окремі чиновники. Правда це чи лише чутки - вирішили перевірити журналісти RIA

Інформація про нову трамвайну колію у нашому місті з'явилася на форумі сайту «Вінницький трамвай». Нереальна на перший погляд ідея. Але згодом стало зрозуміло, що той, хто залишив новину, знав, про що говорив.
Зараз користувачі-аноніми навіть пишуть, що будівництво трамвайної колії по проспекту Коцюбинського розпочнеться уже в цьому році. Але в мерії грандіозні плани тримають у секреті.
Розслідування, яке провели журналісти RIA, прояснило ситуацію.

Три чиновники міських управлінь віч-на-віч підтвердили журналістам, що нову колію дійсно будуть будувати. Мовляв, такі плани є, і зараз питання - за детальним проектом колії. Але усі вони не бажали «світити» свої прізвища. Принаймні, поки ідею не презентують на вищому рівні.
Ми вирішили довго не чекати і звернутися до «вищого рівня» одразу. Але міський голова Володимир Гройсман також не сказав нічого конкретного.
- Ми розглядаємо як мінімум чотири варіанти розвитку трамвайного руху в місті, - каже він. - Коли буде прийняте рішення щодо розвитку електротранспорту - ми про це повідомимо. Сьогодні ж ми максимально вивчаємо можливості і будуємо перспективний план своїх дій щодо будівництва нових трамвайних колій. Ми будемо розвивати трамвайний рух у місті, але коли, скільки це буде коштувати та скільки займе часу - я поки що не готовий сказати.

Активність на форумах
Зате питання активно обговорюється. Зокрема, на форумі сайту вінницького трамваю (http://www.depo.vn.ua/forum/novosti-vinnitskogo-tramvaya/6i-tramvai-vs-5i-trolleibus).
25 травня користувач з ніком "mentor" пише, що ідея будівництва колії уже розглядається і навіть має бути реалізованою в цьому році. Через кілька днів про це ж пише користувач з ніком "Oleg". За його повідомленням, для побудови трамвайної лінії по проспекту Коцюбинського уже розробляється проект, з зав'язкою на лінію на вулиці Кірова.
За його словами, ділянка проспекту в районі «Петроцентру» такої ж ширини, як і від Будинку офіцерів до вокзалу. Більше того, раніше це була одна алея. А для реалізації ідеї потрібне обмеження на стоянку авто.
«Строительство должно начаться и закончиться в ЭТОМ году. Финансирование будет проходить из Фонда Петра Порошенка”, - йдеться в його повідомленні.

Відео дня
>Інфомацію про будівництво нової трамвайної колії телефоном підтвердив RIA директор вінницької кондитерської фабрики «Roshen» Олександр Білик.
- Ініціатором ідеї є Петро Олексійович, - каже Олександр Білик. - Це буде спільний проект Фонду Петра Порошенка, компанії «Roshen» та безпосередньо Трамвайно-тролейбусного управління. Ми, в тому числі, будемо допомагати із закупкою матеріалів. Там є питання, що деякі з них мають бути закордонними. Місто уже готує проектну документацію. Ми ставимо питання про те, щоб у цьому році розпочати і зробити основні роботи. Я думаю, трамвайна лінія по проспекту Коцюбинського буде для Вінниці як метро, подолати шлях до залізничного вокзалу стане значно швидше.
Не виключено, що цю ідею Петро Олексійович офіційно презентує на відкритті другої вінницької кондитерської фабрики «ROSHEN» на вул. Тарногродського. А її відкриття планується найближчим часом.
Очевидно, до того часу офіційно вінницькі чиновники не бажають піднімати завісу секретності над темою відновлення першої вінницької трамвайної лінії. В 1977 році лінію демонтували, пустивши трамваї до вокзалу в обхід: по вулицях 50-річчя, Фрунзе та Кірова.

Такий вигляд мав проспект Коцюбинського до 1977 року (фото з сайту Вінницький трамвай)

 

Розворотне кільце біля залізничного вокзалу (фото з сайту Вінницький трамвай)

 

Посередині чи по боках
Отже скоро, добираючись на залізничний вокзал трамваєм, вінничанам уже може не знадобитись робити «круг» через район Муніципального ринку та вулицю Кірова.
А от який вигляд матиме сама трамвайна колія та скільки коштуватиме - невідомо. Проект майбутньої колії ще не затверджений. За одним варіантом передбачається, що трамвайні колії облаштують по боках проспекту Коцюбинського. За іншим - трамвайні колії облаштують посередині проспекту, а відстань між ними розділять зеленою зоною або невеличким сквером - як на 50-річчя Перемоги.
Скільки коштуватиме нова трамвайна колія, ще не називається. Припускають, що мова може йти приблизно про 30 мільйонів гривень. Також не виключається, що для побудови трамвайної колії необхідне буде розширення проспекту Коцюбинського. А це - проблеми для водіїв. Принаймні, під час будівництва.

Коментар експерта
Валерій Снітько, приватний перевізник

- Прокласти нову колію можна, але, думаю, це може створити певні проблеми для руху транспорту. Там вулиця і так завантажена транспортом, відтак запуск трамваю проспектом може привести до утворення заторів, які там і так - звичайне явище. Крім того, в районі залізничного вокзалу, напевно, потрібно буде вирішувати питання з базаром та стоянкою для авто, яка у приватній власності.

 

 

 

 

 


На 10 хвилин швидше
Журналісти RIA провели невеликий експеримент, вимірявши, скільки часу може зекономити вінничанам нова-стара трамвайна лінія по проспекту Коцюбинського. А оскільки трамвай по Коцюбинського ще не ходить, ми порівнювали час у дорозі від залізничного вокзалу до площі 50-річчя Перемоги на трамваї - в обхід проспекту і по ньому напряму - тролейбусом.
Як з’ясувалося, трамвай сьогодні долає цю відстань, курсуючи вулицями Кірова, біля Муніципального ринку, будинку культури «Зоря» і вулицею 50-річчя Перемоги за 15 хвилин. О 8.33 ми сіли в четвертий трамвай на залізничному вокзалі, а о 8.48 - зійшли на зупинці 50-річчя Перемоги.
Напряму по проспекту Коцюбинського цю відстань можна здолати за... п'ять хвилин. Сівши о 8.50 в тролейбус, ми знову опинились на залізничному вокзалі о 8.55.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (70)
  • Anonymous

    Повністю згодна з тими коментаторам, які не підтримують дану ідею. Повне безглузддя і марнування коштів, Найбільша кількість транспорту проходить саме по маршуруту від Будинку офіцерів до Зал. Вокзалу. Робити ще одні гуліку трамваю туди мало того що непотрібно, а повне знущання з людей, особливо таких , які живуть на пол. Перемоги і вікна яких виходять на проспект Коцюбинського, з одного боку трамвай, з і ще й з другого боку буде трамвай, і це при існуванні крім нього маршруток, автобюусів, тролейбусів, величезної кількості автомобілів, загазованість , шум, вібрації постійні, просто умови створюють неможливі для проживання і відпочинку
  • Anonymous

    что этим хотят доказать? на какихто 10 минут потратить около 30 лямов гривен?! а не проще выйти из дома на 10 мин раньше?! хорошо отмывают денюжку... если даже хотят потратить деньги то хоть бы с умом тратили бы их.. либо на киесвкую пустили этот трамвай.. либо на барское шоссе троллейбус!
  • Anonymous

    Живу на Коцюбинского и мне не нужен трамвай. Лучше подземный переход в районе рынка. Интересно, а будут ли громадськи слухання по поводу реализации трамвайного секрета? А они, к сведению провластных тихушников, обязаны быть! С удовольствием бы пошел...
  • Anonymous

    Сибо за старые фотографии, какой красивый был город, интиллигетный, какие аллеи, какя была культутра оющения, а потом заполнило село и все нет Винницы больше, есть винница
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up