Станьте автором Вікіпедії у Вінниці

Станьте автором Вікіпедії у Вінниці
Своїми знаннями у будь-якій галузі можна поділитися зі всім світом через онлайн-енциклопедію. Її співавтором можна стати, не залежно від місця проживання та освіти. Винагородою, правда, буде лише відчуття власної значущості , грошей за це не платять

Онлайн-енциклопедія Вікіпедія - це некомерційний проект, який живе на пожертви своїх читачів та авторів. Кількість унікальних відвідувачів Вікіпедії - в середньому 400 мільйонів людей в місяць.
Багато тих, хто не тільки користувався Вікіпедією, але і редагував її статті, навіть не здогадуються, що онлайн-енциклопедія є некомерційним сервісом. Але, люди, які пишуть і редагують статті Вікіпедії, набагато частіше жертвують гроші на неї.
 

- Долучитися до створення Вікіпедії – не складно. При перегляді більшості статей, зверху можна побачити слово «Редагувати». З допомогою нього ви можете відредагувати будь-яку частину статті. Зверху розташована панель управління, зокрема «Шпаргалка з форматування тексту», яка показує, яким чином можна редагувати статтю. Наприклад, як написане слово зробити жирним, курсивом, як вставляти зображення, робити абзаци, - розповідає майбутній вінницький лікар Валерій Гунас, який пише статті для онлайн-енциклопедії. - Після необхідних редагувань можна натиснути на кнопку «попередній перегляд» - дуже корисна опція, яка дозволяє побачити який вигляд буде мати стаття після вашого редагування. Після цього - зберегти статтю і все. Ваші редагування в силі.
Головна вимога Вікіпедії - це нейтральність. Через те, що не всі читачі можуть її виконати, деякі статті незареєстровані користувачі не мають права редагувати.


- Зазвичай, це або вже дуже добрі статті, або статті на складну тему. Наприклад, стаття про Українську Повстанську армію, Бандеру і тому подібні. Багато разів був свідком, як російські користувачі їх (м'яко кажучи) псували. - розповідає Валерій Гунас. - Якщо ви хочете створити власну статтю, тут трохи складніше. Для початку треба переглянути чи не створена уже подібна стаття. Також окремий випадок - стаття про відому людину. Для цього треба звіритися з правилами Вікіпедії, які визначають, що є «відома особистість».
Особлива вимога до статей - це гарне оформлення, але можна обійтися і без нього. Адміністратори Вікіпедії позначать цю статтю так, що її треба «привести в порядок». Зазвичай знаходяться люди, які це і роблять. В цілому - більшість азів викладена на головній сторінці Вікіпедії.
- Я в основному пишу статті з розділу медицини. В абсолютній більшості - анатомія. Меншою мірою - фізіологія.
Іноді буває, що я беруся за не зовсім мою тематику. Так була справа, років два тому, коли українська Вікіпедія не мала статті «Філософія». Ганьба, звичайно ж. Але ніхто не хотів братися за таку статтю. Добре, що я мав лекції з філософії. Вийшло дуже непогано - з цитатами, інші користувачі потім проілюстрували все це. Тоді ця стаття стала однією з кращих.
Медицина, це як-не-як, моя майбутня робота, є можливість писати - під рукою підручники і лекції університету. Але усю душу я вклав у статтю про люльку. Це моє хобі. Серед моїх знайомих є люди, які «живуть» Вікіпедією, вони постійно пишуть статті, їздять на різні зустрічі, - говорить Валерій Гунас.
У березні україномовний розділ Вікіпедії посів п’яте місце за кількістю статей серед усіх 284 версій інтернет-енциклопедії.
 

Відео дня
>Як повідомили в громадській організації «Вікімедіа Україна», за лютий україномовна «Вікіпедія» перескочила з сьомого на п’яте місце. Таким чином, вона продемонструвала найкращі показники зростання серед усіх мовних розділів і обійшла російську і іспанську версії енциклопедії. У лютому український розділ Вікіпедії вийшов на 13 місце в світі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Нацюки и сюда добрались...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled 13:38 Вінницькі футболісти виграли меморіал Олександра Грушанського 13:23 На Вінниччині екологи виявили моторошне звалище кісток тварин photo_camera 12:21 У Вінниці вперше відновили пацієнту слух за допомогою спеціального імпланту photo_camera 11:30 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 11:17 «Розваги» по-вінницьки: вінничани ризикують гаманцем за фейкові виклики поліції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up