У Вінницькому районі суд викинув сліпого на вулицю, відібравши землю й будинок

У Вінницькому районі суд викинув сліпого на вулицю, відібравши землю й будинок
«Виселити Аркадія Анатолійовича Кінцеля з будинку, самочинно збудований будинок, погріб і криницю демонтувати, сплатити на користь позивача одну тисячу гривень компенсації за моральну шкоду та 138,5 гривень судових витрат», - таке рішення прийняла суддя Вінницького районного суду Тетяна Васильєва стосовно незрячого 75-річного чоловіка

 Коли судовий виконавець у супроводі двох міліціонерів прийшов примусово виселяти з будинку Аркадія Кінцеля, його сусіди у селищі Стрижавка зібралися на подвір’ї, щоб не дозволити їм це зробити. На їхнє здивування, незрячий вчинив по-іншому: «Дайте мені час зібрати речі, і я сам піду звідси. Я осліп через всі ці скандали і ходіння по судах. Якби не сліпота, я б ще боровся, досить з мене знущань, я їх уже не витримаю».

Куди переселити, суд не сказав
Судовий виконавець потребував гарантії на підтвердження сказаних слів.
- Ключ від будинку може бути такою гарантією? - запитав незрячий. Його колишня дружина, за позовом якої чоловіка виселили з будинку, ключ взяла, але спершу почала дорікати, чому раніше не зібрав речі, мовляв, мав на це достатньо часу. Зрештою погодилася на відстрочення виконання рішення суду на десять днів.

Представник відділу державної виконавчої служби Вінницького районного управління юстиції зафіксував домовленість сторін у протоколі. Перед тим, як піти, ще раз нагадав інваліду про те, що рішення суду має бути виконане і надалі відстрочки вже не буде. На запитання сусідів, куди тепер йти старому сліпому чоловікові, судовий виконавець відповів, що це запитання не до нього, не він приймав таке рішення. Якби суддя вказав, де і яке житло має бути надане інвалідові, туди б його й переселили. Але про це в рішенні суду нічого не сказано.

Присутній при розмові журналіст RIA запитав колишню дружину інваліда, чи не шкода їй чисто по-людськи виставляти на вулицю сліпого чоловіка? На це вона не сказала жодного слова. Ніби води в рот набрала.

Бомж із двома котами
- Люди добрі, в якій країні живемо?! – не приховував емоцій колишній колега по роботі Аркадія Кінцеля – Микола Яцуба. – Перед вами людину, в якої 52 роки трудового стажу, зробили бомжем, який завтра зі своїми двома котами опиниться на вулиці. Насправді ця людина – одна доброта. В оцих мішках, які Аркадій Анатолійович збирається кудись перевезти, дуже багато книг. Він автор багатьох винаходів, має на них патенти. А його покійний батько був визнаним фахівцем у цукровій галузі. Його запрошували на консультації інженерні служби цукрозаводів не тільки в Україні, а й за її межами.

Син вдався у батька. Аркадій Кінцель, інженер за фахом, багато років працював на підшипниковому заводі. Саме там на початку 90-х отримав земельну ділянку під будівництво на території Стрижавської селищної ради, навпроти ставки «Вервольф».

- Аркадій Анатолійович був першим, кому в нашому колективі надали таку земельну ділянку, - каже його колишній колега Микола Яцуба. – Це підтвердить кожен із заводчан, які нині тут проживають. Та й оригінали документів у нього збереглися. Але суддя, як бачите, розпорядився по-своєму. Замість того, щоб встановити, яким чином земля опинилася в іншої людини, чоловіка викинули з будинку.

Відео дня
>Спочатку відібрала квартиру, а потім – землю
Після судового засідання Микола Яцуба, за його словами, довго не міг заспокоїтися.
- Там же нікого не слухають, а чують тільки те, що хочуть чути, - каже чоловік. – Як міг, захищав Аркадія Анатолійовича. Мене слухали, але не чули. Бо як можна було не взяти до уваги оригінали документів на земельну ділянку, де сказано, що вона справді належить Аркадію Кінцелю? На адвоката у нього грошей немає. Все, що він говорив - як горохом об стіну. Не знаю, як Аркадій переніс те, що почув від судді, але я довго відходив від того суду.

Суддя Вінницького районного суду Тетяна Васильєва прийняла рішення не тільки виселити Аркадія Анатолійовича Кінцеля з будинку. Суд зобов’язав ще й демонтувати самочинно збудований (так зазначено в рішенні) будинок, а також погріб та криницю. І це ще не все. Незрячий інвалід першої групи, за рішенням судді пані Васильєвої, мав ще сплатити тисячу гривень компенсації моральної шкоди та 138,5 гривень судових витрат.

Вінницький апеляційний суд відхилив пункти про демонтаж будівель та сплату моральної шкоди. Зате залишив чинним рішення про виселення з будинку. Верховний суд, куди звернувся інвалід, затребував рішення суду першої інстанції.

- Що з того, коли людину вже виселили, - каже сусід потерпілого Василь Іванович. – Ми з сусідами написали колективного листа в прокуратуру. Підписалися більше тридцяти людей. Просимо захистити конституційне право інваліда на житло. Це ж очевидно, що його ошукали. Але хто хоче інвалідом займатися?

Раніше Аркадій Кінцель проживав у однокімнатній квартирі у Вінниці, яку йому залишив батько. Саме в це помешкання у свій час він привів свою дружину. Коли одружувався, у неї вже була донька від першого шлюбу. Мають також спільну дочку. Його знайомі стверджують, що обом дітям Кінцель допоміг здобути вищу освіту. На початку 2000-х ситуація на підшипниковому склалася не кращим чином, зарплату платили із затримкою, підприємство занепадало на очах. Робітники масово розраховувалися і шукали інший заробіток. Аркадію Кінцелю знайомі запропонували роботу в Рівному. Чоловік охоче погодився, бо треба було утримувати сім’ю. Обставини складалися так, що мав прописатися у Рівному. Довірливий чоловік і гадки не мав, що після повернення до рідного міста батьківська квартира виявиться приватизованою на дружину. А його самого виставлять за двері. Саме так і сталося.

- Він спромігся збудувати маленьку, підвального типу «времянку», і в ній прожив кілька років, поки не змурував ось цю кімнатку, - каже Микола Яцуба. – Кімната, як бачите, не закінчена, не зроблені внутрішні роботи, єдине - є дах над головою. А як так сталося, що й це все перейшло колишній дружині, це мали б встановити прокуратура й міліція. Повторюю ще раз, всі оригінали документів у нього на руках. А на ділі виявляється, що ця земля належить його колишній дружині. Про це ми дізналися вже на суді. Тому тепер написали листа в прокуратуру, щоб перевірили все це.


Сусіди зібрали 15 тисяч доларів
Сусіди горою готові були стати на захист незрячого чоловіка, якби його примусово виселяли з помешкання. Крім інших, прийшли захищати його навіть двоє теж незрячих людей. Приблизно рік тому Аркадій Анатолійович повністю втратив зір. Далася взнаки глаукома. Її розвиток прискорило постійне ходіння по судах і з’ясування стосунків з колишньою дружиною. Жінка, яка бачить світ у всій його красі, навряд чи може зрозуміти сліпого чоловіка.

- Ми дуже шануємо і поважаємо цю людину, - каже Наталія Мажировська. – Він совісний, людяний, уважний до сусідів. Все це робив своїми руками. А вже як став незрячим, то всі роботи припинилися. Так він у цій хатині один залишився.

- Аркадій Анатолійович настільки скромний, що навіть коли йому принесеш поїсти, соромиться брати, - каже ще одна сусідка Кінцеля.
Рідну доньку Аркадій Анатолійович дуже любить. «Але в неї своя біда, - розповідає чоловік. – Затягнули дитину в погану компанію, і тепер вона пропадає».

Щоб незрячий інвалід залишився у своєму помешканні, сусіди запропонували його колишній дружині 15 тисяч доларів. Один із підприємців, який тут проживає, готовий заплатити такі гроші. Трохи скинулися інші люди. Але колишня не погоджується на таку суму.

Аркадій Анатолійович у присутності сусідів просив її не продавати ділянку. «Розумніше буде закінчити будівництво, щоб було де жити, - каже чоловік. – У тебе ж двоє дітей. Ти вже хотіла продати. Ледве відговорив це робити. Тепер знов те саме? А якщо не будеш продавати, то чого ти мене виганяєш? Сама ж тут нічого не зробиш». - «Мені буде краще, коли тебе тут не буде», - відповіла на це колишня дружина.
На запитання сусідів, куди піде незрячий чоловік, Аркадій Анатолійович каже, що у нього ще живі дві сестри, може, до них напроситься.

Коментар експерта
Оксана Кукуть (38)
управляючий партнер юридичної компанії «Право 24»:

- Я не буду вдаватись до оцінки рішення суду, сподіваюсь, що об'єктивну оцінку надасть касаційна інстанція або Європейський суд з прав людини. Я лише хочу звернути увагу на те, чому бувають на перший погляд законні, але несправедливі рішення суду. Європейські суди розглядають будь-яку норму права крізь призму справедливості, добросовісності та розумності. В Україні такі випадки, на жаль, нечасті. На мій погляд, у даній конкретній ситуації суд не застосував засади цивільного законодавства: справедливість, добросовісність та розумність, які передбачені ст. 3 Цивільного Кодексу України, а тому і прийняв несправедливе рішення. Також хочу звернути увагу, що у ст. 373 Цивільно-процесуального кодексу України передбачена можливість відстрочки виконання рішення, тому я порадила б звернутись із такою заявою до суду та продовжувати захист прав у касаційній інстанції та Європейському суді з прав людини.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Anonymous

    Здравствуйте , я містер Гарвардський Сміт , приватний кредит кредитор , який дає житті можливість час кредити. Вам потрібна термінова кредит , щоб очистити ваші борги або вам потрібен кредит капіталу для вашого бізнесу? Ви відхилено банки та інші фінансові установи? Вам потрібен кредит консолідації або іпотеку? пошук не більше , як ми тут, щоб зробити всі ваші фінансові проблеми пішли в минуле. Ми позикових коштів з фізичних осіб потребує фінансової допомоги , які мають поганий кредит або потребує грошей для оплати рахунків , щоб інвестувати в бізнес у розмірі 2 % я хочу використати цю середу повідомити Вам , що ми надаємо надійну і отримувача допомоги і будуть готові запропонувати вам loan.So зв'яжіться з нами сьогодні електронною поштою. : [email protected] ДАНІ позичальника  1) Повне ім'я: .......................................................  2 ) Країна: ...........................................................  3 ) Адреса: ..........................................................  4 ) Держава: ..............................................................  5 ) Стать: ................................................................  6 ) Сімейний стан: .................................................  7 ) Рід занять: .....................................................  8 ) номер телефону: ................................................  9 ) В даний час становище в місці роботи: .....................  10 ) Місячний дохід : .............................................  11 ) Сума кредиту Потрібно : .....................................  12 ) позики Тривалість: ................................................  13 ) Мета позики : ............................................  14 ) Релігія : ........................................................  15 ) Чи зверталися ви перед .................................  Спасибі , Г- н Гарварда.
  • Anonymous

    do you need an urgent loan to solve your financial problems?or you want to start a new business? here in Switzerland, OUR ACCESS OF LOAN IS OUT NOW, which you can freely contact our services 4745678567 or via email
  • Anonymous

    Суддя Васильєва потребує поліпшення житлових умов і стоїть у черзі на житло. Чоловік судді Васильєвої,військовослужбовець,також потребує поліпшення житлових умов і стоїть у іншій черзі на житло. Невже родина судді Васильєвої бомжує? Ні. Родина судді проживає у квартирі поліпшеного планування в одному з райцентрів,придбаній на скромну зарплатню тьощі-медсестри.Питається чи є моральні принципи у судді Васильєвоі взагалі, і чи має моральне право суддя Васильєва бути суддею зокрема?
  • Anonymous

    Суддю Васильєву та її родину знаю особисто. Її батько Попик є головою районного суду одного з районів Вінницької області. Рідний брат працює у генпрокуратурі. Батьки проживають у "скромній" двоповерховій хатинці,брат-- у наданій державою розкішній квартирі в одній з новобудов міста Севастополя. А таких суддів і прокурорів по всій країні уявляєте скільки є?! Саме такі цербери потрібні теперішній злочинній владі для знищення украінського народу у рамках правового поля.Бо хто такий суддя без милоседя?

    Sergey Pozdnyakov reply Anonymous

    Доброго дня! Зараз ця суддя збирається обиратись безстроково у Верховній Раді! Якщо в вас є якась конкретна інформація по цій судді можете написати на поштову скриньку ([email protected]) Лозового Андрія Секретаря Комітета з питань правової політики та правосуддя Верховної Раді України (цей комітет займається саме суддівським питанням)  або звязатись з його помічниками (Тел: (044) 255-38-54 Тел: (044) 255-24-77)! На скільки мені відомо, він дуже "опікується" перевертнями в мантіях!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up