Тепер вінничанкам до 18 років заміж виходити не можна

Тепер вінничанкам до 18 років заміж виходити не можна
Уберегти шлюб тепер повинен новий закон. Офіційні шлюби дозволять лише з 18 років як для дівчат, так і для хлопців. Та вінницькі експерти кажуть - сімейні цінності це зберегти не допоможе

Верховна Рада збільшила мінімальний шлюбний вік. Тепер шлюби тільки для 18-річних, винятки зроблять лише для тих, хто має народжувати. Вінницькі експерти кажуть, не варто через це чекати буму незаконно народжених малят. Стосунки у сучасної молоді розвиваються аж занадто динамічно. Часто п’ятнадцятирічні діти живуть у громадянському шлюбі, і якщо трапиться, що дівчина завагітніє, закон дозволить одружитись і до повноліття.
Вінницькі експерти кажуть, що це недоречна поправка до закону, особливо на фоні інших більш важливих проблем, що потребують втручання на законодавчому рівні.
Знецінення сімейних цінностей та пропаганда вільних стосунків в Україні процвітає останні п’ять років. І цьому новий закон на заваді не стане. Ранні шлюби у Вінницькому РАЦСі рідкість. Вискочити заміж якомога раніше, це притаманне лише дівчатам, і то дуже рідко. Хлопці ж одружуватися не поспішають. Головне, щоб рішення виважене було, а вік тут не важливий.
За статистикою, шлюбний вік у Вінниці зростає. Нині для дівчат це 23-24 роки, для чоловіків – 27. Для молоді головне - кар’єра. Як кажуть, з милим рай і у курені, та на практиці – рай до першого дощу. Нині молодь на це зважає і перш за все намагається чогось досягти у житті – матеріального становища, кар’єри і т.п.
Питання шлюбного віку було дискусійним давно, кажуть експерти. Ще при створенні в Україні власного Сімейного кодексу автори брали до уваги рекомендації Міністерства освіти. За статистикою, в той час багато дівчат вагітніли і народжували ще у школі, тобто у віці до 17 років. А також тоді врахували фізіологічні та психологічні властивості жіночого організму, а тому і дозволили брати шлюб у 17 років.
Та законотворці пояснили свій проект бажанням підвищити відповідальне ставлення молодих людей до шлюбно-родинних зв’язків, повернути традиції українського суспільства.
Автори закону нагадали, що в 1991 році Україна приєдналася до Конвенції Організації Об’єднаних Націй про права дитини. Таким чином ми взяли на себе зобов'язання забезпечувати захист дитини. У Конвенції про права дитини встановлено, що людина перебуває у дитячому віці до досягнення нею 18 років. Коли вона досягає фізичної, інтелектуальної та психічної зрілості. Крім того, розбіжність у визначенні шлюбного віку між хлопцями та дівчатами має дискримінаційний вигляд.
З точки зору готовності до сімейного життя, за критеріями фізичної, моральної та соціальної зрілості і жінки, і чоловіки повинні мати рівні права на шлюб.

Віталій Голоскевич (37)
протоієрей
- Якщо звернутися до історії – то в різний час вік шлюбу був різний. Особливої проблеми підвищення віку на один рік я не бачу. Проблема в іншому: часто навіть у 30 років люди не готові до сімейного життя. Справа у внутрішньому стані. Я кожного разу питаю у молодих людей, що готуються до вінчання, що таке кохання. Вони починають перераховувати власні якісь відчуття – щастя, радість. А насправді, кохання – то готовність до самопожертвування. Людина, яка кохає, все готова зробити для того, щоб інша людина була щасливою. Коли до сімейних стосунків ставлення, як у споживача – тільки щось отримати – справи не буде.
Починати потрібно з виховання. Дітям не пояснюють, що таке сімейні стосунки. Вони думають, що будуть щасливі лише від того, що одружаться. На наступний день просинаються і чекають, а де ж щастя. Справжнє кохання приходить з часом. Коли люди живуть разом, приходить такий момент, коли вони розуміють, що одне без одного вони ніби без частини себе.
Розуміння життя не лише в роках, і у 18 років можна розуміти життя, і в 50 можна бути дитиною.
Мені здається що в 30-25 років вступати у шлюб уже пізно. Важко звикнути до певних звичок притертися одне до одного або в чомусь поступитися.
Діти в сучасній родині звикають, що думають за них і про них. Вони не розуміють, що потрібно піклуватися про іншого і думати про іншого.

Галина Левицька (59)
начальник Вінницького РАЦСу
- Якщо вже так закортить у 17 років вийти заміж, то знайдуться для цього причини. Як правило, це буде зазвичай вагітність – і їм дозволять вступати у шлюб. З усіх 3 737 реєстрацій шлюбів у Вінниці, що вже були у цьому році, було тільки 54, яким 17 років, це небагато. Якщо порівнювати з десятирічною давністю, таких було більше. Молодь наша виваженіше, свідоміше задумується, чим потім годувати сім’ю, вже не гоп-хлоп. Закінчують вузи, шукають разом роботу, тоді одружуються. Ходять собі закоханими. Але трапляється, що завагітніла, і батьки підпихають у спину. Жіноча половина хоче зареєструвати шлюб. А в громадянському шлюбі дівчата залишаються самі зі своїми проблемами і ще й з маленькою дитиною. Я не думаю, що це буде дуже таким великим бумом.
Для збереження сім’ї держава дозволить вступити у шлюб і до 18 років. Але на сьогодні багато дітей є такі, що хочуть вінчатися, але у нас не реєструються. Певно 90% із усіх, хто укладає шлюб, ідуть вінчатися.

Відео дня
Дмитро Ніжник (42)
юрист
- Не треба вішати всіх собак цієї проблеми на законодавця. Причина знецінення сімейних стосунків не в букві закону, а в серцях людей. Вперше чую таке твердження, що закон щось пропагує, він регулює, обмежуючи. Число позашлюбних дітей не збільшиться, це нічим не доведене твердження. Хтось проводив дослідження, від яких критеріїв і показників залежить кількість позашлюбних дітей. Якщо людина хоче шлюбних стосунків, то не треба думати про те, щоб хтось гідний був поруч. Людина повинна засвоїти просту істину - шлюби укладаються на небесах, і підходити до цього питання без Божого лідерства - це щонайменше християнське невігластво, духовна сліпота і аморальна дурість. Керуватися в коханні, шлюбі, особистих стосунках, без Божого лідерства - підтверджує лише той факт, що ми в цих питаннях відкидаємо Божий авторитет і сподіваємося на своє честолюбне і малодушне его.
Проблема позашлюбних дітей, проблема вільних стосунків, підліткової вагітності, зростання рівня підліткових венеричних захворювань тощо. В особистих, живих стосунках кожної людини з Богом, я б навіть сказав, що проблема скоріше у відсутності таких стосунків з Ним.

Сергій Томчук (30)
психолог
- Показник збільшення чи зменшення кількості позашлюбних дітей, шлюбів, розлучень дасть можливість констатувати лише офіційна статистика вже через рік з моменту настання чинності прийнятого закону. Я не володію результатами подібних досліджень, а тому офіційно стверджувати про таку вірогідність не можу. Однак, як психолог, можу зупинитися на певних чинниках, які сприяють та можуть у подальшому збільшити такі негативні наслідки.
У сучасної молоді закоханість, перші спроби залицяння та перший досвід «зустрічання» у дошлюбний період виявляються сьогодні значно раніше ніж 10-20 років тому. Дошлюбний період у середньому триває 1-2 роки, а тому й не важко порахувати, що подібний нормативний акт перешкоджає частині молоді, яка буде психологічно готова до шлюбу, створити повноцінну сім’ю.
Подібні взаємовідносини молоді у дошлюбний період розвиваються надзвичайно динамічно та, за умов сучасної опосередкованої популяризації ранніх статевих стосунків та культу так званого «громадянського шлюбу», можуть спричинити вище зазначені негативні тенденції.
На сьогоднішній день інститут сім’ї зазнає нівелювання у різний спосіб і водночас відбувається пропагування ідеї про нібито одну з форм шлюбу, яку називають «громадянським шлюбом». Тут варто зауважити, що переважна більшість авторитетних та професійних психологів не радять «громадянський шлюб» як альтернативу до звичайного традиційного шлюбу, оскільки формування справжньої та зрілої ролі «чоловіка-дружини» розвивається тільки за певних соціальних умов їх появи (обрядів, ритуалів реєстрації та «святкування» моменту створення нової сім’ї).
Ранні статеві стосунки мають також і свої ризики. Закономірне збільшення кількості вагітностей серед неповнолітніх та за умов відсутності можливості офіційної реєстрації стосунків, загалом, може сприяти пропорційному збільшенню ще одного ганебного показника - переривання вагітностей, які викликають хронічні травматичні наслідки для психіки людини у продовж життя.
Як психолог, я не маю право нав’язувати свою думку, а вище зазначені коментарі дають можливість кожному зробити свій власний висновок.


Марина Грищенко (42)
Лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку
- До нас досить часто звертаються як діти, так і їх батьки. Але питають не про те, як спланувати сім’ю, а про те, які засоби контрацепції на сьогодні існують. Багато з них на сьогодні живуть у громадянському шлюбі і 18 років – для них не рано. Діти нерідко починають жити статевим життям з 14 років. А до наслідків цього ставляться легковажно.
До нас практично кожного дня приходять 15-річні діти, що вже живуть у громадянському шлюбі. У дівчат є затримка і вони перевіряються чи є вагітність, чи ні. Часто приходять з батьками. І якщо вагітність підтверджується, більшість погоджуються на аборт, ніж на збереження. У минулому діти менше знали про секс, а тому таких випадків було менше, менше переривань вагітності. Зараз багато інформації – телебачення, інтернет.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Ви подумайте шо робити чого забороняєне одружуватись до 18!! А ви не подумали шо Дівчина сама хочи піти від сімї де постійні сварки і бої..то шо не можна виходити заміж у 18 ..ви робити ше гірше!Тепер дівчата будуть навмисно вагітніти шоб одружитись і піти від сімї!Виб продумали всі плани всі проблеми тодіб забороняли!!Добре шо 90-х можна було в 16 родити і одружуватись! Скільки тоді людей на плодилось.!Більше ніж зараз молодьожі! Відмініть це закон.!
  • Anonymous

    Думаю одним таким ограничением ничего не поменять, надо добавить ещё закон что кто проживёт в браке меньше 3 лет будет платить штраф в тысяч 10000грн)). Так появиться надежда что по пустякам жениться не будут и розводиться будет накладно, а за те 3 года может и притрутся ещё))
  • Anonymous

    Кошмар...Лікар-гінеколог вважає що багато інформації і від того проблеми.Що знову в те болото лізти ,коли "сексу не було"...Але ж не пройшло і місяця як писали,що кількість абортів зменшилась саме серед підлітків саме завдячуючи просвітництву????????????????
  • Anonymous

    Много правды в словах Дмитра Ніжника.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up