Транспортний армагедон у Вінниці не відбувся

Транспортний армагедон у Вінниці не відбувся
Транспортна реформа. День перший. Частина городян дивувалась пустим трамваям, частина – тиснулись в забитих тролейбусах. Хтось їхав з Юності до ринку 40 хвилин. А хтось – як завжди без проблем добирався маршруткою. В основному, до травня вінничани зможуть користуватись як новими так і старими маршрутами

У  Вінниці розпочався тримісячний тестовий період нової схеми руху громадського транспорту.
Судячи з побаченого нашими журналістами, відгуків городян на сайті та в соціальних мережах, за перший день реформи в дії яких-небудь катаклізмів та надзвичайних ситуацій 23 лютого не сталося.
Принаймні, Вінницю не паралізувало як Львів, де транспортну реформу запустили в січні. Хоча й на гарячу лінію міськради в першій половині четверга надійшло близько 50 дзвінків вінничан. В основному, за словами начальника відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» міської ради Антоніни Іващук, люди пропонували залишити старі маршрути, десь скаржилися, що не могли виїхати. Але останніх повідомлень було не багато.
Зрештою у нас зробили те, чого не встигли в місті Лева. Наприклад, організували консультаційні транспортні пункти з роздачею нових схем руху транспорту та повісили ці схеми у збільшеному вигляді на деяких зупинках.
Ще один момент. Поки що наряду з новими маршрутами, які мають нову нумерацію та логотип, працює ряд старих. Більшість з них, як то №60, 61, 62 і 65, будуть їздити ще до травня. Якою буде транспортна мережа міста уже влітку – після закінчення тестування – поки що остаточно не відомо.
Усього на правах тимчасових перевізників працюватимуть 18 маршрутів – близько 70 авто. Нові ж маршрути тепер позначаються цифрою та літерою. Наприклад, замість старого маршруту №39 «Вишенька-Чехова», з'явився аналогічний, тільки за номером 19А. Замість 30 маршруту: «Стахурського-Муніципальний ринок», за цим напрямом їздитиме маршрутка №23А.
За словами директора служби таксі «Вимпел» Леоніда Вільчинського, якогось ажіотажу на послуги таксі вранці 23 лютого теж не спостерігалося.
- Був невеликий сплеск в районі восьмої ранку, але потім все прийшло в норму, - каже він.
Більшість вінничан навіть вчасно доїхали на роботу, а трамваї та тролейбуси часто ходили напівзаповненні.
Проте така картина спостерігалась не в усіх районах. Найбільше транспортні новації зачепили жителів спальних мікрорайонів, наприклад, Вишеньку та Київську.
Саме з цих районів майже повністю забрали основні для них маршрутки №33 та 35. Люди жаліються на те, що дорога тепер займає більше часу, а їхати стало менш комфортніше.
- До цього я їздила на роботою маршруткою, у четвер довелося сісти в тролейбус №3, - каже мешканка Київської Наталія. – На роботу не запізнилася, але як на мене, тролейбусів тут не вистачало і вони були заповнені.
Далі транспортна реформа в розрізі мікрорайонів.

Островського і музей Коцюбинського
Зупинка «Ленінградська», що на вулиці Островського. Транспорт очікують до 10 людей. Маршруток не видно. Але на них особливо і не розраховують.
- На цій зупинці маршрутки взагалі нечасто стають, проїжджають заповнені, - каже вінничанка Олена. - Тому чекаю тролейбуса.
Тролейбус №4, як завжди о цій порі, повний. Але усі, кому підходить цей маршрут, сідають і їдуть у своїх справах.
7.45 трамвайна зупинка «Музей Коцюбинського». Дорога зовсім вільна. Проїхала маршрутка №61, 70, 134.
Від'їхав трамвай №4, за ним під'їжджає номер 6. Через дві хвилини - знову - четвертий маршрут. Трамвай довжелезний, з причіпним вагоном, напівпорожній.


- Сьогодні боявся, що на роботу не доїду, адже рух маршруток змінили і я не знав, як вони тепер будуть ходити, - каже Віктор Сідлак. – Але, на щастя, нічого страшного не сталося. О 6.45 я, як завжди сів на маршрутку «Площа Шкільна – ДПЗ», щоправда вона тепер не №2, а 2Б. Водій сказав, що у нього графік не змінився. Тож добиратимуся на роботу, як завжди.

Відео дня
>
Космонавтів
Восьма година ранку – знервовані пасажири стоять на зупинці «Космонавтів», та видивляються своє маршрутне таксі. Ті, хто мав сідати у громадський транспорт – вже поїхали, до трамваїв та тролейбусів претензій у пасажирів немає.
- Тролейбуси їдуть з кінцевої Вишеньки один за одним, трамваї, в принципі, також, але мені потрібно на Тяжилів – на тролейбусі довго, та й десятий маршрут ходить не так як п’ятий, - каже Вінничанка Галина Стибун. – Стою, чекаю маршрутку, але бачу, що запізнююся – вже хвилин п’ятнадцять пройшло. Для кого Гройсман робив ту реформу, явно не для людей.
Про вранішній час-пік знають і таксисти. Водій однієї зі служб розповідає, що людей на зупинках у цей час побільшало, дехто намагався зупинити таксі.
- Напевно вже не встигали на роботу конкретно. Я одну дівчину взяв, вона каже, що не хоче ризикувати і спізнюватися. Прочекала півгодини та так і не поїхала.
Та ж зупинка о дев’ятій ранку – людей помітно поменшало, але все одно – переважна кількість чекає на маршрутку. Ті що їдуть – «забиті».

«Зоря»
У районі «Зорі» сьогодні вранці натовпів людей на зупинках не було. Люди роз’їжджалися на трамваях, тролейбусах, автобусах маршруту 8А. Мимо «Зорі» їздили маршрутки з номером 65, яких у новій схемі руху міського транспорту нема. Через перехрестя вулиць Фрунзе та 50-річчя Перемоги їздили паралельно з маршрутками із новою нумерацією старі – 62, 52, 69 та інші.
Ті буси, що були 30 маршруту, тепер перейменовані на 23А. Вони тепер з новими наклейками. Лише один пасажир поцікавився, чи доїде цією маршруткою до «Книжки». Усі інші знали, мабуть, що вона їде маршрутом №30 і заходили мовчки. Звичної для ранку штовханини у салоні не було. О 8.45 лише сидячі місця були зайняті.
Цікаво, що таксистів біля «Зорі» було більше, ніж звичайно. Якщо досі одна–дві машини чекали тут на пасажирів, які поспішають (в окремі дні взагалі таксі застати неможливо), то сьогодні стояли аж шість вільних машин.
- Виїхали, бо очікували, що будемо мати замовлення. Але бачите, стоїмо, - сказав один з таксистів.

Залізничний вокзал – музей Коцюбинського
8.20 ранку. В районі залізничного вокзалу людей на зупинках небагато. Тут вибір транспортного засобу – один з найбільших. Вінничани можуть сісти на трамвай, тролейбус, автобус і навіть маршрутку. Майже всі трамваї та тролейбуси у цей час напівпорожні. Аналогічна ситуація з автобусами. Маршрутки ходять як з новою, так і старою нумерацією. Так що вибір навіть збільшився. Правда, зник маршрут №35, приблизно за десять хвилин – жодна маршрутка в бік Вишеньки не поїхала. Зате, ще до травня ходять 61, 65 та 62 маршрути. Також працює 34. Тож, щоб виїхати в бік Хмельницького шосе, 23 лютого проблем не було.
Людей на зупинках на проміжку від вокзалу до зупинки ім. Коцюбинського небагато. Майже на кожній зупинці тут стоять волонтери, які роздають нові схеми руху транспорту.
Певне скупчення людей було лише біля Будинку офіцерів. Але вранці тут завжди людно. До речі, тут же вінничани можуть спостерігати свого роду «сіті-лайт» зі схемою руху транспорту.

 

 

Західний автовокзал
Західний автовокзал у Вінниці – традиційно проблемна транспортна розв’язка. Але сьогодні зранку з 7.30 до 8.00 у цьому районі з транспортом проблем не було.
Спочатку наш кореспондент пішов до фасаду автовокзалу на Хмельницькому шосе, де зупиняються маршрутки, що їдуть на Тяжилів та на Пирогово. Там стояли маршрутки за №60. На кінцевій зупинці стояло два бусики, в один з них сідали пасажири.
- Я щодня цим маршрутом добираюся до роботи. Сьогодні, щоб не потрапити у халепу, вийшла на 15 хвилин раніше, ніж завжди. Але маршрутки є, вони їздять, як звичайно. Покращення чи погіршення я не помітила, - говорить вінничанка Ірина Зиміна.
На звичному місті загружалися пасажири і в маршрутку «Західний автовокзал-Київська» та «Барське шосе – Залізничний вокзал». Там теж не спостерігалося скупчення пасажирів.
- Маршрутом в бік залізничного автовокзалу їду щоденно. Сьогодні все нормально. Мені здається, що сьогодні, близько восьмої ранку навіть народу менше, - говорить пасажир Анатолій Загрій.
Іван Толочко чекає маршрутку «Західний автовокзал-Київська». Вірніше, до маршрутки заходять пасажири, а він стоїть, і чекає на відправлення.
- У бік вулиці Київської добираюся не часто. Сьогодні треба в район вулиці Станіславського. От чекаю відправлення. З транспортом проблем немає.
На трамвайній зупинці теж не видно великого скупчення народу. Трамваї їздять з інтервалом у хвилин п’ять. Волонтери роздають бажаючим схеми руху транспорту.
У трамваї №5 є вільні місця. Людей у «годину пік» небагато.
На трамвайній зупинці «40-річчя Перемоги» теж не видно ажіотажу і скупчення пасажирів.
Маршрутні таксі та трамваї курсують ритмічно.
- Ось чекаємо маршрутку на Тяжилів, кажуть вінничанки Оля і Наталя. Чекаємо недовго.
І саме у цей момент під’їжджає бусик. Дівчата сідають в нього і їдуть.


Порика і Максимовича
Зупинка «Порика». Насправді, її немає, але всі знають, що навпроти спорткомплексу «Термінал» зупиняються маршрутки. Їдуть забиті 23А. Це колишні 30, тільки замість вокзалу, їдуть до муніципального ринку. Вони чисті, гарні, з наклейками.
Безпосередньо з вулиці Порика їдуть 61 маршрутки. Вони брудні – точно, негройсманівські. Народу в них як завжди – мов кільки у банці.
Ажіотажу немає – зо п’ятеро людей стоять на зупинці.
- Я завжди так їжджу, з проблемами. Завжди немає вільного місця в маршрутках, - каже Тетяна Ліхітченко. – Нічого не змінилося. Як була проблема, так і залишилася.
На трамвайній зупинці «Максимовича» - три-чотири людини. Натомість трамвай приходить вщент забитий. Інтимно притискаючись одне до одного, люди їдуть на роботу.
- Я сорок три хвилини чекала на транспорт, - каже молода дівчина по телефону.
Кондуктор важко намагався протиснутись із перших дверей до останніх. До зупинки «Першотравнева» бідолаха так і не встиг дійти до останніх дверей. Кілька людей безкоштовно проїхалися – такі реформи їм до вподоби.

 


 

Коментарі (110)
  • Anonymous

    Полностью поддерживаю транспортную реформу. Нужно развивать общественный транспорт. Пусть платит трудоспособное население деньги в городские структуры, а не зажравшимся маршрутчикам. До реформы в общественном транспорте ездили в основном пенсионеры и льготники ( литерные, военные, и пр. --- д о л ж н ы платить , а не кататься на халяву! Получают они зарплату побольше, чем учителя, бюджетники и пр. ). А маршрутчикам нужно направить на отдалённые районы города, где нет общественного транспорта.

    Anonymous reply Anonymous

    Ув. Никандр, если Вы не знаете, военнослужащие тоже бюджетники, и общественным транспортом пользуются за плату, кроме тех, служит срочную службу и участников боевых действий.

    Anonymous reply Anonymous

    Ну я в шоке сравнили Львов с населением около 750тис.чел и Винницу с 350тис.чел.. Если вы дружите с математикой не сложно догадаться почему у нас такой ..опы не случилось. И то по правде сказать, не на всех маршрутах в городе было так очпоительно!! Спосибо хоть конный извоз не вернули на улицы)))) Экологи возрадовались бы)))
  • Anonymous

    Ето все выкачка денег у меня знакомый чтобы остатся в деле когда закрыли 33 маршрут заплатил на лапу 5000дол. чтобы стать на 17а

    Anonymous reply Anonymous

    а потом еще кто то даст .......$ и тогда первого кто дал пошлют на троллейбус
  • Anonymous

    Старый город: армагедона нет! все весело разъехались по делам на трамвайчиках!!!!!!!!!!! Уважаемая редакция!!! Приглашаю Вас на остановочку "19 школа" в утренний пик, посмотрите как наши дети штурмом берут автобус и расскажите доброму дяде Вове!!!СЛАБОНЕРВНЫЕ ОСТАНЬТЕСЬ ДОМА!!!!!
  • Anonymous

    За словами директора служби таксі «Вимпел» Леоніда Вільчинського, якогось ажіотажу на послуги таксі вранці 23 лютого теж не спостерігалося.((((((((((((((( работаю диспетчером в такси, работы больше стало намного, аналогично новогодним праздникам!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up