У Вінниці «Монсанто» може купити 80 га землі у Східному

У Вінниці «Монсанто» може купити 80 га землі у Східному
Мерія планує продати 80 гектарів землі в мікрорайоні Східний. Торги мали відбутися п’ятого березня, але їх перенесли на квітень, так як на них подав заявку тільки один учасник – американська компанія “Монсанто” – знана у світі по виробництву хімпрепаратів для захисту рослин, а також традиційного та... генно-модифікованого насіння

Не менше  81,5 мільйона гривень сподівається отримати міська рада Вінниці, продавши на аукціоні 80 гектарів землі у промисловій зоні (ВІП), у мікрорайоні Східний.
Перша спроба була запланована ще на п’яте березня, але вона не дала результату: на торги подав заявку тільки один учасник, тоді як за законодавством, претендентів має бути не менше двох.
Нову дату аукціону обіцяють назвати найближчим часом, скоріше за все це буде уже друга половина квітня. Адже за законом, від моменту оголошення про торги має пройти не менше місяця. Проводячи аукціон місто сподівається не тільки поповнити міський бюджет, а й очікує появу нових робочих місць як на самому майбутньому виробництві (ділянка продається під промисловий об’єкт) так і в галузях обслуговування (торгівля, сфера послуг).
- За умовами аукціону, ділянка продається як цілісний об'єкт, - каже начальник управління комунального майна міськради Ігор Шутак. - Але далі власник, при бажанні, може "розбити" територію на кілька ділянок. Ми сподіваємося, що з другої спроби аукціон відбудеться. Адже, той факт, що учасник торгів, знаючи ціну ділянки та складність об'єкту в частині комунікацій, все-таки пристав на ці умови, вселяє надію.
Мова йде про те, що витрати на прокладання інженерних мереж новий власник має взяти в основному на себе.
За словами заступника міського голови Валерія Коровія, вартість підведення комунікацій до цієї ділянки перевищує стартову суму за саму ділянку і складає близько 100 мільйонів гривень.
За офіційним повідомленням міськради, тим єдиним претендентом, який подав заявку на участь в аукціоні є компанія, яка працює в агропромисловому секторі. Яка саме – чиновники не повідомляють, посилаючись на законодавство, яке не дозволяє називати учасників торгів без їх згоди. Водночас, уже сьомого березня серед вінницьких журналістів поширилась інформація, що заявку на участь в аукціоні подало українське представництво американської компанії “Монсанто”. Вона відома у світі по виробництву хімпрепаратів для захисту рослин та генно-модифікованого насіння, хоча поруч з останнім компанія виробляє і звичайне селекційне насіння.
- Якщо ви подивитися на нашу продукцію, то більшість насіння, яке ми продаємо в світі, генетично модифіковане, - читаємо в інтерв’ю виконавчого віце-президента компанії “Монсанто” Стівена Мізела, опублікованого на офіційному сайті компанії (http://www.monsanto.com.ua/publikatsiyi/zasiianii-svit). - головний споживач такої продукції – Латинська Америка, але не можна сказати, що весь світ орієнтований на ГМО. Наприклад, в Європі великим попитом користується насіння традиційної селекції.
В київському офісі “Монсанто” RІА підтвердили інформацію про те, що саме вона подавала заявку на аукціон. Але коментувати ситуацію до моменту вирішення питання відмовилися.
Тому на даний час існує тільки не офіційна версія, за якою “Монсанто” планує побудувати у Вінниці насіннєвий завод.
При цьому, як прописано в умовах аукціону:  продукція, яка вироблятиметься на освоєній земельній ділянці, має бути офіційно дозволеною в Україні, не повинна мати шкідливого впливу на людей, тварин, екологію та рослини, а на земельній ділянці забороняється будь-яке виробництво по переробці хімічних речовин.
Тобто, теоретично завод не може працювати з ГМО продукцією, оскільки така офіційно заборонена в Україні. Також тут не може розміщатися хімічне виробництво.
-  “Монсанто” працює в Україні не один рік, і добре знає, що наше законодавство забороняє використання та поширення насіння, що містить компоненти генної інженерії. Тому, я переконаний, що вона працюватиме в рамках правового поля, – каже доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри селекції та насінництва сільськогосподарських культур Вінницького національного аграрного університету Валентин Шерепітко. -  До того ж, сьогодні технології дозволяють чітко дослідити, в якій продукції є домішки ГМО, тобто, де це 100% ГМО, де 1%, а де такого немає взагалі.
Щодо потужностей, то все залежить від культури. Наприклад, соя дає вихід насіння – 1,5 тонн з гектара. Цього достатньо, щоб потім засіяти 15 гектарів. Для порівняння – зараз у Вінницькій області засівається соєю більше 100 тисяч гектарів. Тобто тих 80 гектарів, які вони планують купити – це при загальних площах посіву доволі небагато (близько 1% потреби насіння).
Але цілком можливо, що у Вінниці буде побудований тільки сам завод, де відбуватиметься обробка зерна, що вирощуватиметься на інших територіях.



Що таке Monsanto
Monsanto Company (укр. Монсанто) — транснаціональна корпорація, світовий лідер біотехнології рослин. Основна продукція — генетично модифіковане насіння кукурудзи, сої, бавовни, а також найпоширеніший у світі гербіцид «Раундап». Заснована Джоном Френсісом Куїнн (англ. John Francis Queeny, 1859–1933) в 1901 році як чисто хімічна компанія, «Монсанто» за останні сто років еволюціонувала в концерн, який спеціалізується на високих технологіях в галузі сільського господарства. Ключовим моментом у цій трансформації став 1996 рік, коли «Монсанто» одночасно випустила на ринок перші генетично змінені сільськогосподарські культури: трансгенну сою з новою ознакою «Раундап Реді» (Roundup Ready, або скорочено RR) і бавовну «Боллгард» (Bollgard), стійку до комах. Величезний успіх цих і наступних за ними аналогічних продуктів на сільськогосподарському ринку США стимулював компанію переорієнтуватися з традиційної хімії та фармакохіміі на виробництво нових сортів насіння.
В Україні компанія займає близько 20% ринку насіння.
“Монсанто” - постійний об'єкт критики противників генетично модифікованих організмів. Зокрема, мережа повниться не зовсім “лестними” картинками на адресу компанії.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Монсанто - убийцы!!! Гнать их из Украины надо!
  • Anonymous

    19 апреля будет проводиться повторный аукцион по продаже 80га!!!Будем рассуждать в чате или покажем америкосам где их место?Дело ведь не в 80 млн.грн Вы их все равно не увидите.Дело в уникальной Винницкой земле,которую нашпигуют химией так,что потребуется не один млрд.что бы Винничанам вылечиться!ЧЕРНОБЫЛЬ!!!
  • Anonymous

    10 млн. Це для них копійки. Побудують завод і прямо з цього завода будуть нас травити. Навіщо транспортувати з США якщо можна в нас побудувати і травити все СНГ
  • Anonymous

    А чи знають читачі, що для обробки насіння використовують пестициди, і досить токсичні?

    Anonymous reply Anonymous

    Пестициди використовують на полях - а не на насінєвих заводах. В люому випадку непогано що великі компанії хочуть ще щось робити в Україні, не дивлячись на нашу владу...це в лдюбому випадку краще ніж платити за такі речі польщі чи китаю

    Anonymous reply Anonymous

    Із Закону: "пестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб" Учіть закони!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up