У Вінниці до суду привезли не ту людину

У Вінниці до суду привезли не ту людину
Засідання суду у справі Васильєва не відбулося тому, що в залу суду доставили під конвоєм іншого підсудного. Працівники слідчого ізолятора не того арештанта вивели, а конвоїри - не того вивезли. У плутанині розібралися лише тоді, коли колегія суддів відкрила засідання


- Мені брат розповів, як їх перевіряють, перш ніж вивезти зі слідчого ізолятора. Роздягають про три рази догола і змушують присідати, коли обшукують, – каже Тетяна Васильєва, сестра арештованого за звинуваченням у службових зловживаннях Василя Васильєва. – Хіба могли випадково зовсім іншу людину привезти?

У поплутаних арештованих однакове прізвище. Обидва чекали, що їх конвой приїде забрати на слухання апеляції. Але на те, що роки народження у чоловіків різні і різні ініціали, у кімнаті огляду, де пильно перевіряють арештантів перед судом, ніхто не звернув уваги.

Сидить уже півроку
Про розслідування зловживань у Вінницькому регіональному фонді сприяння молодіжному будівництву і 26 сімей вінничан, яких визнали потерпілими, RIA вже писала. Нагадаємо, що люди кілька років тому мали отримати нові квартири у будинку в селі Агрономічне, але дім не звели, а гроші вінничан-інвесторів спрямували на інше будівництво. Через це притягують до відповідності директора фонду Василя Васильєва. Він за гратами сидить півроку, а суд досі не приступив до слухання справи по суті.

У першій інстанції вирішили – потрібне дорозслідування, бо сторона захисту вказала на порушення процесуальних норм прокуратурою, що вела досудове слідство. Апеляцію подали обидві сторони: державне звинувачення просило все-таки судити Васильєва, а звинувачений – розбиратися у злочині далі та звільнити з-під варти арештованого.

Але зараз не про суть злочину, а про помилки системи, яка б мала працювати як годинник.

Спеціально влаштували?
Арештантів зі слідчого ізолятора доставляє на судові засідання по їхніх справах конвойна міліція. Її співробітники привозять із собою запити судів на конкретних людей. Цих людей вони зобов’язані обшукати на наявність заборонених речей, а потім доставити «чистими» до суду під охороною.

На суді конвоїри не дозволяють ні родичам, ні свідкам із арештованим спілкуватися. Чатують біля грат, щоб їхній підопічний нікому чи йому ніхто нічого не передав. Як так сталося, що суворий контроль недогледів і транспортував на засідання не того арештанта?

- Або всім наплювати, або навмисне затягують слухання, щоб людину з-під арешту не звільняти, - каже Тетяна Васильєва.

Прокуратура не в курсі
Помилку помітили тільки тоді, коли сестра звинуваченого з його адвокатом поцікавилася, хто той невідомий чоловік за гратами у судовій залі, де мав би бути її брат. Виявилося, що то теж Васильєв, тільки іншого року народження та з іншими ініціалами. У нього також нібито мала слухатися апеляція, тому він не противився поїздці на суд. Через таку помилку слухання відклали.

- Якщо не того підсудного привезли і через це слухання відклали, то це питання не до нас, а до конвойної роти, - говорить заступник прокурора міста Артур Добросєрдов. - Васильєви кажуть, що ми навмисне затягуємо процес? Але я навіть не знав про таку помилку.

У прокуратурі міста наполягають, що державне звинувачення не зацікавлене у затягування процесу. Навпаки – бажають якнайшвидше вирішити питання по кримінальній справі, у якій 26 родин стали потерпілими.

Фейс-контроль – клопіт конвоїрів
- Арештовані закріплені не за нами, а за судами, - пояснює прес-секретар управління пенітенціарної служби у Вінницькій області Ганна Тітовська. - На якого засудженого запит із суду прийшов, того і виводять, щоб передати конвойній службі у кімнаті для обшуку. Навіть якщо не того вивели, то конвой мав перевірити.

- Винні ті, що вивели, і наші, які не перевірили, - сказали телефоном у конвойній роті міліції, мовляв, так сталося через співпадіння прізвищ.

І в тюрмі, і в конвойній роті запевнили, що про цей факт не чули і досі подібного у них не було. Принаймні, про таке ніколи ніхто не скаржився. Офіційної скарги й про переплутаних Васильєвих не надходило.

А на наступне засідання в апеляційний суд привезли потрібного Васильєва. Судді винесли рішення – залишили звинуваченого під вартою, поки буде дорозслідування. У прокуратурі говорять, що справа до суду дійде за тиждень-півтора. Зараз звинувачений знайомиться з матеріалами його багатотомної справи.

Коментар експерта
Євгеній Стрільченко (27), адвокат:
- На практиці заявку на конвоювання підсудного, відносно якого обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, надає суд, який розглядає кримінальну справу, в даному випадку апеляцію. Органи прокуратури до доставки підсудного в суд ніякого стосунку не мають. Таким чином, це помилка, по-перше, працівників слідчого ізолятора, які виводили заарештованого до конвоїрів, та, по-друге, працівників конвойної роти міліції, які не перевірили, чи саме того підсудного надають їм. На практиці трапляються випадки, коли взагалі не привозять підсудного до суду. А цей випадок – поодинокий, який стався через халатність осіб, які виводять та доставляють.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    А что еще хотели от органов, где "в вашем мозгу - мозга не обнаружено". Именно по такому шаблону туда и отбирают. Дэбилятко в сэли, которое могло бы хотя бы коров пасти, тоже в город хочет. Куда ему податься? Вопрос знатокам. В Англии, допустим, каждый блюститель должен иметь высшее образование и пройти не только IQ тест с определенными баллами , но и экстрим-подготовку. А наших чмошников пускают "из стойла да в поле... гуляй... раздолье!" А про наш суд и вообще говорить нечего.
  • Anonymous

    Хорошо что подсудимого. А то могли бы и на остановке кого нить взять=)))
  • Anonymous

    От був би прикол, якби колегія суддів не знала підсудного в лице і прозвучало рішення"Суд вирішив:умовний термін 3 роки і звільнити з-під варти в залі суду" і додому бігом.....без побега..

    Anonymous reply Anonymous

    так не бывает

    Anonymous reply Anonymous

    Не того розтреляли ....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:10 Вакансії в Green cool, Грош та 85 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 23:36 За церковними канонами чи народними традиціями, як правильно вшановувати померлих 21:23 На Вінниччині проводи відзначають аж до Трійці. Історія та традиції поминальних днів photo_camera 21:01 Вісім фільмів про історію України та війну, які варто подивитися play_circle_filled Від читача 18:55 Споруджувати укріплення в “мінус три поверхи” просто на кордоні неможливо 20:16 Гвардієць з бригади «Червона Калина» ремонтує зброю для побратимів на передовій play_circle_filled photo_camera 19:10 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 19:04 Без паніки: вінничан попереджають про роботи з підриву кар'єру play_circle_filled 18:36 «Приємно відчувати, що ти щось зробив». В Агрономічному плетуть сітки для захисників play_circle_filled photo_camera 18:06 Понад десяток пожеж на Вінниччині за добу: є потерпілий та загибла photo_camera 17:17 «Новобудова зруйнує наш дім». Жителі центру Вінниці хочуть скасувати результат громадських слухань photo_camera 17:10 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 17:08 У Вінниці рятувальники вилучили з річки Південний Буг тіло чоловіка 16:18 Він був нареченим «Пташки» з Азовсталі: Третій орден «За мужність» вручили мамі морпіха 15:26 Засудили водія, який вчинив ДТП в якому загинула 20-річна вагітна жінка 14:11 Зіткнення на зустрічній: слідчі встановлюють обставини ДТП, яка забрала життя двох людей 13:57 Вінницький «ЯСКО» розгромив Urban у першому чвертьфіналі Другої ліги чемпіонату України 13:10 Розваги, атракціони, смачні страви, коктейлі, інтерактиви з благодійним проєктом "Колесо Підтримки" (Новини компаній) 13:01 Вінничанка пропонує перейменувати вулицю на честь загиблого Героя Назарія Гринцевича photo_camera 12:15 Мінус $16 мільйонів для рф: 47 бригада знищила ворожий вертоліт Ка-52
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up