У Вінниці мешканцям багатоповерхівки нав’язали непотрібний домофон

У Вінниці мешканцям багатоповерхівки нав’язали непотрібний домофон
Домофон у будинку на вул. Келецькій, 84 встановили без згоди всіх мешканців. Тому, людям довелось платити гроші за те, щоб потрапити до себе додому. Іншого виходу ніж придбати ключ від під’їзду у них не залишилось

- Їх ніхто не кликав. Вони все роблять як вважають за потрібне, - кажуть люди з третього під’їзду будинку, де встановили злощасний домофон. - Ніяких попередніх домовленостей не було, зборів мешканців також не було. Із 36 квартир, що у під’їзді – троє людей відразу погодились на домофон, іншим мешканцям його «втюхують».

Кодовий замок усіх влаштовував
Людей турбує, що до під’їзду у разі потреби не потраплять лікарі швидкої допомоги, міліція, рятувальники, працівники служби ліфтів та інших спецслужб. Мешканці не хочуть платити з своїх кишень за послуги, які їм взагалі не потрібні.


- Хто буде оплачувати за електроенергію, яку забирають на домофонні послуги, - каже мешканець під’їзду Іван Огірчук, каже мешканець під’їзду. - Чому із житлово-експлуатаційної контори цей підприємець не заключив договір. Це не що інше, як пряма крадіжка електроенергії.
Працівники компанії «Z-груп», яка встановила домофон, прийшли у під’їзд – вийняли кодовий замок, який люди ставили за свої гроші, та поставили магнітний. Ті мешканці, що не встигли отримати ключі – стояли під під’їздом і чекали поки хтось відчинить їм двері. Поки ставили двері – людей настирно просили підписати єдиний екземпляр договору.
- На цьому папірці, який неможливо почитати немає переліку послуг, які вони надають, скільки вони коштують, - каже мешканка будинку Любов Ярова. - Не вказано в договорі і яку конкретно суму потрібно сплачувати за послуги та й чеків не дають. Юридичної адреси підприємця просто не існує. Печатка на договорі Кримська.

Відео дня
>Баба-яга проти домофону
Директор компанії «Z-груп» каже що фірма працює вже давно. За його словами у нашому місті компанію знають, як відповідальну і добропорядну.
- Скільки я вже працюю, не було такого під’їзду, що б усі були задоволені, - каже директор компанії Андрій Бортніков. – Наше обладнання усе відповідає стандартам, ми не єдина фірма що його використовує. У том під’їзді лише шість квартир проти встановлення. То що, через Бабу-Ягу, іншим страждати. Якщо людей не влаштовує договір його можна переписати. З житлово-експлуатаційною конторою ми ніяких контрактів не заключаємо. Усе через мешканців – люди ставлять його за свої кошти. Якщо не подобається звук, коли спрацьовує трубка – нехай міняють на іншу. Не хочеться встрявати в ці розбори.

Не договір – а "Фількина грамота" 
Люди не згодні зі змістом договору який їм нав’язують. А тому робили усе що б викрити підозрілих працівників. Мешканці намагались дістати відомості про ліцензію чи якийсь дозвіл на проведення таких робіт – жодної реакцію. Мешканка будинку Любов Ярова каже, що питала і про те ким є ті чоловіки, що проводять роботи від імені фірми – жодного документу чи посвідчення вони не показали.


- Вони не надали нам під’їзду жодного сертифікату відповідності для обладнання, що вони встановили по державним вимогам, - каже Війчук Лідія. - Не надали нам домофонні апарати, ні упаковки від них, ні гарантійного талону на них чи то заводського чи самого підприємства. Взагалі нічого.
Людям роздали візитівки, проте за тими телефонами, що на них вказані ніхто не відповідає. Щоб дізнатись юридичну адресу фірми – називають три різних адреси: то Келецька,53, то Фрунзи,4, то по вулиці Соборній. Це без конкретної вказівки номеру кімнати-офісу, бо тут же відключають зв’язок.
Ми дізнались де і на кого зареєстрований міський номер телефону. З’ясувалось - власниця Баньковецька Любов, що живе в селі Іванів, Калинівського району Вінницької області.

Звертайтесь у міліцію
У міліції роз’яснили, що люди мають право звернутися за допомогою до правоохоронців за місцем проживання, коли вважають, що їх ошукали. Якщо до них застосовується моральний чи фізичний примус, або з них уже взяли гроші за домофони обманним шляхом, треба написати заяву в територіальний відділ міліції. За роз’ясненням ситуації вінничанам радять звернутися до свого дільничного міліціонера. А ще наголошують: люди не зобов’язані приймати умови фірми, які їм нав’язуються. Тим більше, що пред’явити документів її представники не можуть.


 

Коментар експерта
Дмитро Ніжнік, юрист
- Якщо вірити людям, що скаржаться, у даному випадку маємо справу з фірмою, яка веде несумлінний бізнес. Наданий фірмою договір являє собою інформацію ні про що. Це набір хаотичних і несистематизованих даних. Незрозуміло, що таке система обмеження доступу, яка в неї назва, марка, модель, порядковий номер. Домофони, їх компоненти, вузли, складові, комунікаційні пристрої та кабелі зв’язку мають певну назву, найменування модельного ряду, маркування. Вони повинні бути сертифікованими або мати технічні умови, погоджені або розроблені Держкомстандартизації, сертифікації та метрології. Нічого цього, і навіть натяку на це не зазначено в договорі.
У договорі відсутній пункт про авансові платежі. Отже, всі оплати повинні бути проведені після прийняття в експлуатацію подібних систем захисту. Крім цього, в договорі передбачений єдиний спосіб оплати - безготівковий розрахунок. А також банківський розрахунок - надходження коштів на банківський рахунок підрядника. А значить, приймати готівкові кошти підрядником від замовників є грубим порушенням умов договору. Печатка та адресі фірми які зареєстровані в Криму – це для того аби люди не подавали в суд у разі необхідності. Адже не кожен може дозволити собі їздити у Крим на судові засідання.
Усі мешканці повинні дати свою згоду на встановлення омофону. Якщо фірма яка обладнує під’їзд, переконує мешканців, що для початку робіт достатньо 51% тих, хто погоджується – вона просто каже неправду. Якщо під’їзд, який належить усім мешканцям, закривають на магнітний замок - то цим порушують їх право вільно розпоряджатися загальною власністю.
Облаштування домофону без згоди усіх мешканців порушує статтю 38 Конституції України - право на свободу вибору; статтю 19 та 21 закону «Про захист прав споживачів» – про нав’язування непотрібних послуг; статтю 9 житлового кодексу – обмеження права користування приміщенням та статтю 189 кримінального кодексу – вимагання.


Схема роботи домофонних шахраїв

Крок перший – Підготовка
У під’їзді незбагненним чином горять поштові ящики, хтось б’є на сходах яйця порозбивані, хтось розкидає листи з ящиків, б’є вікна між поверхами. Це так звана підготовча стадія. Коли «клієнт созреет», з’являються працівники фірми і рятують людей встановлюючи домофон. Обходять помешкання і дуже впевнено і настирно рекомендують прийняти їхню пропозицію.

Крок другий - Намацування
Працівники фірми приходять уже з домофонною трубкою і кажуть, що всі вже дали згоду і тут же пропонують залишити домофонну трубку для ознайомлення. При цьому обіцяють, якщо трубка не сподобається то вони заберуть назад. Тоді вони вимагають залишити якусь суму в залог за трубку, але не менше ста гривень і якийсь документ, надати їм паспорт, посвідчення аби вони собі записали данні за залог.

Крок третій – Підписування
Приходять інші. І ті працівники нібито нічого не знають за попередні візити. Але в договорі, що вини приносять нерозбірливим шрифтом вже зазначені данні мешканців, а на деяких екземплярах, навіть, їх підписи стоять. На цьому договорі копійована печатка не зрозумілого походження «Автономна республіка Крим», договір пропонують в односторонньому порядку, другий екземпляр договору відсутній.

Крок четвертий - Залякування
Коли люди починають виказувати своє незадоволення і нагадувати їм їхні обіцянки, про які вище написано то починається якась дивна трагікомедія. Людей запевняють, що вони підписували отой договір, що прочитати не можна. Грозяться різноманітними розборами із не зговірливими мешканцями. Від початкової попередньої їхньої виваженості вже повний нуль.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Anonymous

    Эта крымская фирма с Фрунзе наглые и безпринципные люди... находят в подъезде продажную шкуру наобещают им халявных трубок и ключе, а те и дерут глотку за них, да и ключами для них же приторговывают... во многих подъездах найдутся спецы минимально разбирающиеся в электронике и знающие интернет - они запросто могут устранить возникающие неисправности и "услуг" фирмочки не потребуется...( т.к. потом для заработков будут отключать трубки в квартирах, стирать ключи и т.п. - читай тот же интернет) + текучка кадров в этих фирмах и потом бывшие объегореные спецы срут в с истемы своих "работодателей". Выход простой -организовывать сервис при жеках (адэкватных) как на "Подолье"...
  • Anonymous

    Такое же кидалово на Квятека13-обнаглели уже в корень.

    Anonymous reply Anonymous

    На Квятека 13 не кидалово, якби не пару Бабів-Ягів, а точніше дідів-Ягів то було б усе Ок.
  • Anonymous

    Згодна з Andre, стаття заказна, хтось дуже заздрить, що ці хлопці гроші заробляють. Так, вони підходять до цього по-хитрому, але це бізнес, і сьогодні виживає найхитріший: "хочеш жити - вмій крутитись!" Якщо взяти і перевірити діяльність всіх Вінницьких підприємств і підприємців, то я впевнена, що більшість з них таким самим чином заробляють, тільки от цього не помічають!!!
  • Anonymous

    У нас в доме домофон... и все рады... Я например ..трубку домой не ставила.... только ключ взяла ))) а потому что на 1 этаже живу )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up