У вбивстві інженера політеху зізнався віртуальний друг

У вбивстві інженера політеху зізнався віртуальний друг
Убивство інваліда Івана Марковського стало першим тяжким злочином для Вінниці, коли винуватця шукали в інтернет-мережі. Саме там інженер з політеху подружився з 23-річним вінничанином і запросив його до себе у гості. На цій зустрічі «друг» поглумився над інвалідом, задушив його та інсценував пограбування


Задушеним знайшли Івана Марковського у його новій квартирі біля енергокорпусу місяць тому, 3 травня. Там інвалід щойно оселився, щоб бути ближче до роботи. Там його й почали шукати колеги з вузу, де чоловік працював з 17 років. У понеділок, 11 травня, Івану Марковському виповнилося б 55 років. Тепер за його смерть 23-річному вінничанину загрожує до 15 років тюрми. Його вирахували менше ніж за місяць з інтернет-контактів інваліда.

- Це один із перших таких злочинів, де для розкриття ми встановлювали віртуальних друзів. По крихтах збирали інформацію, - каже начальник карного розшуку обласної міліції Олександр Глянько. – Майже місяць працювали над розкриттям цієї справи. Навантаження було велике, бо реальної інформації про убитого, про його спосіб життя було небагато. Він щойно поміняв місце проживання, жив одиноко, мав обмежене коло друзів і з родичами мало спілкувався. Тому те, що було в реальному житті, не дало нам повної інформації. Через це звернули увагу на віртуальне життя інваліда, який спілкуванням в інтернеті компенсував свою обмеженість у русі.

І оперативники почали перевіряти віртуальних друзів Івана Марковського. Відслідковували і відкриті інтернет-контакти, і приховані за вигаданими ніками. Встановлювали, які реальні люди ховаються за ними. Врешті коло пошуку звузилося до одного з раніше допитаних юнаків.

Відпустили, поки не перевірити алібі
- На розмові у райвідділі цей молодий чоловік назвав своє алібі. Але зазначив такі факти, які неможливо було одразу перевірити, - говорить Олександр Глянько. – І ми мусили його відпустити згідно з чинним законодавством. А під час перевірки його алібі з’ясували, що до цієї людини є ще питання.

Знайти вдруге 23-річного вінничанина одразу не змогли – зник. Але невдовзі вінницькі розшуківці отримали інформацію з Хмільника, що той самий юнак причетний до скоєної там крадіжки з магазину. Двох співучасників затримали, а його – оголосили у розшук.

- Слідство та суд з’ясують його причетність чи непричетність до того злочину, але в рамках оголошеного через крадіжку розшуку ми цю людину почали активно шукати і затримали, - каже головний оперативник області. – До того часу ми вже отримали досить даних, щоб думати про його причетність до вінницького вбивства. Не хочу говорити про спосіб життя покійного і його поведінку. Скажу так: його спосіб життя дав нам підстави думати, що коло підозрюваних звузилося саме до цієї людини чи її оточення.

Зізнався на другій розмові з міліцією
Але все одно паралельно, як кажуть у міліції, відпрацьовували інші версії. Продовжували відслідковувати та перевіряти решту контактів інваліда.

- Усі його зв’язки перевіряли, - говорить Олександр Глянько. – Але коли ми затримали цього 23-річного мешканця Вінниці за злочин у Хмільнику і поставили йому питання, які нас цікавили по вінницькому убивству, він зізнався. Розповів про обставини скоєного ним злочину, які тепер перевіряє слідство.

Цей віртуальний друг інженера з політеху тепер від вартою. Основні слідчі дії, як кажуть у міліції, виконали і вивчили речові докази. А те, що зникло з квартири інваліда, шукають у покупців. Кому збув вкрадений з квартири убитого комп’ютерний монітор, підозрюваний розповів. Що ще взяв з речей Івана Марковського, правоохоронці не говорять.

Нагадаємо, що колеги та друзі покійного припускали: той, що чаював у гостях у інваліда, а потім поглумився над ним і задушив його рушником, шукав гроші. Якась сума могла лишитися у чоловіка після обміну більшої квартири на однокімнатну. Але за словами затриманого за підозрою у навмисному убивстві, він перевернув усе в квартирі лише для того, щоб інсценізувати убивство з метою пограбування.

А мешканці під’їзду, де жив інженер з політеху,  досі обговорюють, що сусіда вбили через гроші.


- Я його не знав, тільки віталися. Він місяці три тут пожити встиг. В тій квартирі дід зарубав бабу і сам повішався. Тепер це. Якась ця квартира погана, - каже сусід покійного Івана Марковського Василь Ткачук (51)

- Днями в квартирі слідчий експеримент проводили з тим затриманим. Бачив його - малолітка, - говорить Василь Ткачук. - Якщо прийшов за грішми, то бери і йди, нащо убивати?! Я б застрелив, якщо би до мене прийшли... Він впустив того хлопця, як знайомого, тому все тихо було. Із сусідів ніхто нічого не чув.  

Мотиву вбивства не афішують
- Розслідування ще ведеться, тому про всі обставини скоєного злочину, його причину та мотивацію рано говорити, - каже Олександр Глянько. - А слів затриманого я не буду озвучувати.

Що розповіли в міліції про підозрюваного, крім того, що він зізнався? Він був раніше судимий за викрадення авто. У свої 23 роки ніде офіційно не працював, але й без роботи не тинявся. Допомагав батькові - перевозив продукцію його бусом. Ще знаємо, що взяла юнака міліція під домом, коли той повертався.

Познайомився цей юнак з 54-річним інвалідом у соціальній мережі. Там кілька місяців переписувався, поки не отримав запрошення на зустріч. На місці злочину лишилися чашки, з яких пили чай Іван Марковський і його гість. В університеті кажуть, що їм теж у міліції багато не розповідали, але знають – над їхнім колегою-інвалідом вбивця перед розправою поглумився. Про більше вголос не говорять.

- Всі його на кафедрі любили і дуже поважали. У свої 50 з лишком він зберіг безпосередність і дитячу наївність. Дуже відкрита людина була, - говорить про свого співробітника завідувач кафедри електричних станцій та систем технічного університету Петро Лежнюк. - Я це кажу не тому, що про померлого належить говорити тільки добре. Це дійсно так. А робота для нього була як сім’я.

Інтернет-знайомства вже закінчувалися злочинами
Останній вінницький злочин, яким завершилася інтернет-дружба, мав не такі страшні наслідки, як травневе убивство. Торік восени бажання знайти наречену через соціальну мережу закінчилося пограбуванням для хлопця з Вінниці. Віртуальна подружка на реальну зустріч привела з собою трьох грабіжників із собакою бійцівської породи.

Дівчина переписувалася із залицяльником недовго. Сама повідомила, що бажає перейти від слів до діла, та ініціювала зустріч. Дала зрозуміти, що варто сподіватися на інтим. Але замість цього хлопець отримав численні гематоми на обличчі і позбувся мобільного телефону. Винуватців міліція затримала. Двоє з них вже були судимі.

А в Донецьку знайомство в інтернеті закінчилося груповим зґвалтуванням. 24-річна дівчина зав'язала відносини на сайті знайомств із хлопцем, дала йому номер свого мобільного телефону, а пізніше погодилася зустрітися. На цю зустріч вона пішла з подругою, і хлопець приїхав на машині з другом. Потім підсіли ще двоє чоловіків.

Коли почалися домагання, одна дівчина випросилася, а та, що подружилася з хлопцем в інтернеті, стала потерпілою. Тепер у міліції кажуть, що за чотирма затриманими у травні ґвалтівниками не один такий злочин. На свої «виїзди» «кавалери», двоє з яких були раніше судимі, брали електрошокери.

А днями, 5 червня, інтернет-знайомство з киянином для 35-річної мешканки Полтави закінчилося смертю. Жінка писала, що має престижну роботу, хороший заробіток та чималі заощадження. Перша зустріч пари була у Полтаві. На другій зустрічі у Києві 30-річний кавалер заявив, що жінка заразила його венеричною хворобою, і став вимагати грошей на лікування. Врешті-решт 30-річний «заражений» задушив жінку.

Щоб прибрати сліди, інтернет-кавалер замотав тіло жінки у великий рушник та залишив біля нього запалену свічку. Сподівався, що пожежа знищить усі сліди злочину. Але цього не сталося, і вбивцю затримали. Він уже не раз був судимий за пограбування та розбійні напади. Після звільнення зайнявся шантажем, а жертв для цього підбирав у інтернеті.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    думаю 23-летний решил наказать педика- вот мотив убийства! ведь не пишут,что он его имел, а только что поглумился.А это можно и без полового акта. Инженера можно понять- размечтался,что он хоть кому-то нужен в сексуальном плане. да не тут= то было! ...про альтернативу нормальному сексу с женщиной покойный хорошо осведомился и поднаторел теоретически в интернете, а вот с "волнами" мстителей этому не познакомился...вот и напоролся. Жалко инженера, правда, видимо. как дитя в 50 лет, все за чистую монету принимал! а 23-летний шел его грабить и убивать намеренно.

    Anonymous reply Anonymous

    Всё ты знаешь, вот только откуда не известно... Как бы "волной" не накрыло.
  • Anonymous

    на справді педики очко не поділили хто кого,ось молодший виявився спритніший
  • Anonymous

    мужик на фото: кофточку у бручки,бручки у носочки...
  • Anonymous

    Тут напрашивается одно, инвалид был педофил! Приглашать к себе начай юношей в 50 лет, вечером, знаете ли не каждый день такое услышишь! А умалкивают интим как соседи так и менты. Чего в наше время только не увидишь...

    Anonymous reply Anonymous

    Педофіл, це людина яка займається сексом, зі статево-несформованими дітьми, яким не виповнилося 16 років (155-156 ст. ККУ). А 23 це вже доросла людина.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне 19:29 «Тато забирав мене з дитсадка і ми дивилися вручення «Оскара»... У Тульчині показали «Ядерне чаювання» 19:11 У Вінниці зупинили «ВАЗ», водій якого був під дією двох наркотиків photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:08 До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах 18:16 На Вінниччині за добу рятувальники ліквідували сім пожеж в екосистемах 17:39 Де та коли вінничани можуть освятити паски? Що та навіщо класти до кошика, — запитали священника 17:12 У Вінниці запрацював інтерактивний туристичний кіоск. Які його особливості? 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 4 та 5 травня 16:17 Їхали обидві — одна самокатом через «зебру», інша — дорогою. Про вчорашнє ДТП на Пирогова 15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо — здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up