Хвиля вбивств. 90-ті повернулися?

Хвиля вбивств. 90-ті повернулися?
Комерсантів усіх рівнів і мастей убивають вдома, в кабінетах, у машинах, на тенісних кортах і просто на вулиці серед білого дня. Що це означає, зрозуміло без перекладу: новий кримінальний «беспредел»

 Ера «беспредела» лихих 90-х не пішла безповоротно в минуле, як здавалося багатьом. З огляду на кримінальні події останніх років, моторошні історії з летальним кінцем знову вводять суспільство в стан психозу. Тероризм знову перестає бути темою новин десь із-за кордону, перетворюючись у кошмар власних вулиць.
Останні кримінальні події українських міст і містечок навертають пам'ять до історій наших вінницьких резонансних “глухарів”. Досі не розкрите вбивство депутата Вінницької міської ради Віктора Кішека. Стріляли в екс–мера та екс-губернатора Дмитра Дворкіса. Стільки шуму було навколо цієї події, а результатів жодних. Так само як і навколо вибухів маршруток, що сколихнули у свій час всю Україну. Внаслідок цієї трагедії померло двоє людей, ще 19 осіб отримали важкі опіки. Працівники міліції та СБУ у справі про серію терактів у Вінниці допитали як свідків близько семи тисяч людей і майже чотири тисячі як підозрюваних. І досі ні замовники, ні виконавці публічно та офіційно не названі.

Вбивають пострілами впритул
Погортаємо останні сторінки кримінально-резонансної хронології інших українських регіонів. Бо кримінал – це спрут, він не обмежується лише однією адресою.
Першого лютого в Києві неподалік від дитячої школи мистецтв, на очах у перехожих дітей застрелили 45-річного Юрія Фаніна - директора готельного комплексу Національної академії наук України, розташованого на території клініки "Феофанія". Смерть настала в результаті вогнепального поранення в голову. Слідство розглядає наразі декілька версій. Зокрема, бізнес–діяльність і бажання сторонніх осіб заволодіти готелем. За словами працівників готелю, востаннє свого керівника вони бачили два тижні тому - весь цей час він був у відпустці і відпочивав десь за кордоном.
Занепокоєна громадськість вкотре сподівається, що слідчі органи встановлять причини здійсненого злочину, замовників та його виконавців. Адже будь-які замовні вбивства, що здійснюються настільки демонстративно в публічних місцях, мають особливу суспільну небезпеку.
Днем раніше, 31 січня цього року, в Харкові невідомі розстріляли 49-річного підприємця. Злочин стався, коли чоловік разом зі своєю дружиною повертався увечері додому. Перед поворотом до будинку водій пригальмував. У цей час до автомобіля наблизилися двоє невідомих. Один з них кинувся на капот, тому підприємець змушений був зупинити автомобіль. Інший невідомий підійшов до автомобіля і через бокове водійське скло застрелив підприємця. Після цього автомобіль врізався у балкон будинку. Дружина водія отримала незначні травми.

І за кордоном куля знайшла...
На початку минулого тижня у Домініканській республіці застрелили заступника начальника департаменту компанії «Укрспецекспорт» Станіслава Литвина. Чиновник «Укрспецекспорту» був куратором контракту з розробки та серійного виробництва двигунів для бронетехніки. Місцеві правоохоронці розглядають версію вбивства з метою пограбування. У прес-службі компанії «Укрспецекспорт» цю інформацію підтвердили, втім, подробиці інциденту коментувати відмовилися.
Улітку минулого року були не менш резонансні розборки в Одесі. У серпні там із особливою жорстокістю вбили директора великої будівельної компанії. Злочинець завдав своїй жертві 13 колото-різаних ран, від чого чоловік 1955 р. н. помер на місці.

Відео дня
>Вибивають борги... автоматом
Якби бандити просто знищували один одного, можливо, було б не так моторошно. Але ж у кримінальних війнах гинуть й інші: підшефні комерсанти, зайві свідки, зрештою – випадкові перехожі.
Будь-який кримінолог з легкістю пояснить: розлад у кримінальній верхівці неминуче тягне за собою сплеск загальнокримінальної злочинності. Буденними стають нальоти на банки та інкасаторів. Підіймає голову «вулиця». Знову, як 20 років тому, рекетири атакують ресторани, магазини, магазинчики.
Одеські ЗМІ, посилаючись на власні джерела в правоохоронних органах, улітку минулого року повідомляли, що полтавці розстріляли людей у нічному клубі в центрі Одеси. А приїхали вони до Одеси для того, щоб вибити великий борг із місцевого підприємця. Для цієї мети їм знадобився автомат.
«Стріляти вони почали ще на вулиці, потім зайшли до закладу і влаштували бійню», - повідомляли газети.
У цій стрілянині загинув і 24-річний міліціонер.
А в одного із «гастролерів» вилучили посвідчення співробітника Антикорупційного комітету України. Про це з посиланням на власні джерела повідомляла газета «Сегодня». Та водночас не були обнародувані результати перевірки, чи дійсно він належить до згаданого комітету.

Кому заважають судді?
Також збурили українське суспільство і розправи над служителями Феміди. Як повідомлялось, у грудні 2012 року в Харкові по-звірячому вбили суддю Фрунзенського районного суду Володимира Трофімова та його сім’ю: дружину, сина і співмешканку сина.
А дещо раніше - в березні 2011 року - вбили суддю Шевченківського районного суду Києва Сергія Зубкова. По гарячих слідах були затримані Дмитро Павличенко і його 19-річний син Сергій. З 26 березня того самого року вони перебувають за гратами у Київському СІЗО. Свою вину вони не визнавали. А другого жовтня минулого року Дмитра Павличенка засудили пожиттєво. Його син Сергій Павличенко отримав 13 років позбавлення волі.
Дійшло вже й до розправи на громадськими діячами. У Макіївці вбили голову Донецької обласної громадської організації «Конгрес азербайджанців» Ігбалу Махмудова.
У ході досудового слідства було встановлено, що вбивство скоєне за попередньою змовою групою осіб і у зв'язку з громадською діяльністю Махмудова. Перед судом постануть четверо чоловіків, обвинувачених в організації та скоєнні тяжкого злочину.
У місті Сватово Луганської області вбили депутата міськради Івана Сінькова.
На сайті Сватівської міської ради зазначається, що депутат Сіньков Іван Вікторович є приватним підприємцем, безпартійний. У міськраді він входив до складу комісії з питань будівництва, благоустрою, комунального обслуговування, земельних відносин та екології.

«Бандитський Петербург» на наших вулицях?
Водночас відголоски тих часів актуалізували розборки і в середовищі народних депутатів. Вони торкаються прізвищ досить високого соціального рівня. Скажімо, одна із тих депутаток, котрі відвідували нещодавно Юлію Тимошенко, заявила, що тепер нинішній владі «пред’являть рахунок». Відкопають у шахтах убитих в 90-х роках донецьким криміналом. І, нібито про ці шахти знав і Луценко, коли керував Міністерством внутрішніх справ, але не розслідував, бо Ющенко заборонив. Якщо це не чергові піар–погрози й шантажі, аби полегшити життя Юлії Тимошенко, і дійсно клубочок почне розмотуватися, ми отримаємо ще кілька тем для бестселерів типу «Бандитський Петербург».

Вперед, у дев’яності?
Чому злочинне середовище знову одночасно почало піднімати голову? Що відбувається: друге народження? У чиїх руках сьогодні бази даних 20-річної давнини – матеріали по всіх лідерах і членах організованих злочинних угрупувань, їх зв’язках, економічних інтересах? Непростих питань знову більше, ніж відповідей. Злочинність – те саме постійно палаюче торфовище: якщо його увесь час не гасити, буде лише розгоратися.
Образ жаданого завтра, яке в усіх яскравих фарбах змальовують політики напередодні виборів, аж занадто схожий на «вчора» в образі 90-х років.
Якщо узагальнити всі кричущі кримінальні історії, то однією із десятків причин того, що відбувається, напевне, можна вважати, що до центру прийняття рішень наблизилася органічна спілка псевдоінтелігенції (особливо столичної) з олігархатом. Адже для першої категорії майже ключове завдання – ослабити нинішню державу, за допомогою параноїдальних заяв-підозр у поступовому створенні тоталітаризму. Це замість пропозицій і дій реального виходу з глухого кута. Олігархи ж зацікавлені в подібному ослабленні, через можливість спокійно розпоряджатися природною рентою.

Чи нарветься закон сили на самосуд?
Так само причиною відновлення кримінальних розборок, напевне, можна вважати й те, що принцип «закон для всіх» у нас не працює. Особливо, коли є тверда впевненість, що можливості набагато сильніші від «якогось там закону». І це посилюється ще й впевненістю, що в країні головує не сила закону, а закон сили, і хто правий, визначається соціальним становищем. Тобто в Україні розшарування не лише майнове, але й правове.
Є ще одна небезпека. Якщо не діє закон, якщо в існуючій системі правосуддя громадяни не зможуть розраховувати на справедливе покарання вбивць і ґвалтівників, буде працювати інший закон – самосуд.
Як показник, градус ненависті до реалій в українській блогосфері – він зашкалює. Нетерпимості все більше, хоча способи радикальних перемін не уточнюються.
Не виключено, що можуть з’явитися свої «ворошиловські стрілки», котрі ґвалтівникам і вбивцям будуть виносити власні вироки й приводити їх в дію. Наприклад, нещодавній інцидент в Києві, де «робінгуди» в масках громили ігрові автомати, що були замасковані під комп’ютерні клуби та бари відпочинку.
Не сумніваюсь, у переважній більшості напружена, налякана громадськість це схвалить – раз уже закон не гарантує справедливості.
А коли суспільство перебуває в стані психозу, то й у правоохоронних органів розв’язуються руки. До чого ми так дійдемо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Anonymous

    мне интересно одно, ВОЗРАСТ автора, или он просто попиздеть про 90-е захотел ?

    Anonymous reply Anonymous

    судя по статье человеку 19-25 " Ура я что то нашел в нете, за что заплатят копейки"

    Anonymous reply Anonymous

    а у них взрослых нет..выгодно держать стадо баранов за два рубоя..чем троих спецов журналистики...
  • Anonymous

    а сегодні що кінець року? підведення підсумків

    Anonymous reply Anonymous

    Команда получена - пошёл копать отсюда и до обеда люминёвой лопатой, как завещал великий бАзаров.

    Anonymous reply Anonymous

    какая самокритика.
  • Anonymous

    Про різке зростання рівня злочинності: у січні зареєстровано 148000(!!!) проваджень проти 42 тис. за аналогічний період 2012 року. «Як колишній працівник МВС, я добре розумію, що раніше міліція могла приховувати від обліку крадіжки курей, велосипедів та інші дрібні злочини. Але вбивства ніхто не приховував. У Донецькій області зареєстровано 1227 вбивств. У Криму – 744 вбивства, в Києві 525 , у Харківській області – 320, у Миколаївській – 292. Крім того, зареєстровано грабежів 2 тисячі 819 проти 1 тисячі 610 за аналогічний період 2012 року; розбої – 1 тисяча 523 проти 286 за січень 2012 року; крадіжки – 34 тисячі 501 проти 20 тисяч 366», - повідомляє Г.Москаль. Більше читайте тут: http://www.unian.ua/news/551585-moskal-zayavlyae-pro-rist-zlochinnosti-takogo-ne-bulo-za-vsi-roki-nezalejnosti.html

    Anonymous reply Anonymous

    нук как бывший работник мвл..раскажите сколько с мвд оперов, следаков, и участковых опытных уволилось по причине зарплат, выходных раз в месяц, работы за счет свободного времени? и кто новый кпк прилумал...

    Anonymous reply Anonymous

    Вася ты сказочный долбо*б - сейчас регистрируют все смерти (умер дедушка 98 лет или 100 лет его регистрируют по умолчанию как убийство - после ОБЯЗАТЕЛЬНОГО вскрытия для ВСЕХ его снимают с учёта). А москаль уже извинялся за свой бред. Научитесь думать головой - а не задницей.
  • Anonymous

    риа как всегда самая "журналистская" ))) когда. в дворкиса стреляли...убили его водителя..очередь чего то по машине прошла..а дворкис на улице был...кишик был нардеп...ага. а дальше вообше...откуда такую хрень накопировали? ?? при поморанчевых стреляли и взрывали точно так же, и тимошенко и ее дочка с байкером беспредельничали как могли, а мер киева нарик и его братва? ))) ...а 90 чего вернулись а прибавте 15 лет чтр давали ))) вот и повыходили все кого тогда закрыли ))

    Anonymous reply Anonymous

    зямик молоток, респект
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 13 — 19 травня photo_camera 10:26 Вінниця прощається із полеглим воїном-добровольцем Олександром Михальнюком 09:34 Що горіло вчора на Шепеля? На місці працювали рятувальники 08:46 Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО: збивали ворожі шахеди Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 08:25 Сьогодні вітаємо Сергія та Матвія. Історія, заборони та прикмети 19 травня 07:42 Учасників спартакіади «Сильні, вільні і спортивні» запросили на безкоштовні тренування photo_camera 21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up