Cправу «Міліціонери проти студента» слухали до десятої вечора

Cправу «Міліціонери проти студента» слухали до десятої вечора
- Коли Бахтіяр вийшов з міліції, у нього з правої брови текла кров, на лиці і лобі були синці, він мав блідий вигляд, ним трясло і почалася блювота

Так описували свідки стан 27-річного азербайджанця, студента-заочника педагогічного університету, який вийшов з ладижинського відділу міліції.
Експертиза підтвердила сліди побоїв на тілі, голові й обличчі потерпілого. Бахтіяр Алієв стверджує, що його побили в міліції. Тим часом міліціонери передали до суду два протоколи. В одному з них звинувачують затриманого у злісній непокорі працівникам міліції. В іншому констатують порушення хлопцем правил благоустрою міста.

Вимушена перерва
Ладижинський суд розглянув справу за статтею непокора міліції Бахтіяром Алієвим. Засідання розпочалося о десятій ранку, а закінчилося о 22 годині 20 хвилин. Щоправда, з однією перервою.
Нагадаємо, у листопаді Бахтіяр приїхав у Ладижин до мами в гості. Разом з дружиною й малою дитиною вони проживають у Чернігові. Сусід попросив привезти з базару капусту. Після того, як хлопець зупинив машину біля ринку, до нього підійшов дільничний інспектор. Незважаючи на те, що в азербайджанця за національністю, який прийняв українське громадянство, були при собі всі документи, дільничний викликав опер групу. Міліціонери відвезли хлопця у відділення міліції. Яким він вийшов звідти, згадувалося на початку статті.
Суд заслуховував справу про порушення Алієвим статті 185 (непокора міліції) Кримінально-процесуального кодексу України. У той же день адміністративна комісія Ладижинської міськради розглядала ще один протокол - про порушення Алієвим правил благоустрою території міста. Його склав дільничний інспектор міліції Терешко. У протоколі зазначено, що Алієв припаркував свій автомобіль ВАЗ 2111 на газоні біля вулиці Процишина та дачного товариства «Протен» у Ладижині. Тим самим порушив Правила благоустрою території. Щоб Алієв міг бути присутнім на засіданні комісії, суддя зробив перерву у засіданні суду.
Просте, на перший погляд, питання, члени комісії обговорювали більше трьох годин. Зрештою, визнали Алієва винним. Покарали накладенням штрафу у розмірі тридцяти неоподаткованих мінімумів на суму 510 гривень. Цей факт зафіксовано у постанові комісії за №237. Підписав документ голова комісії пан Олійник.
- Мене звинуватили у пошкодженні зелених насаджень, - каже Бахтіяр. – Але як можна пошкодити те, чого насправді не існує. Не було там ніяких насаджень. Ні дерев, ні клумби з квітами. Я припаркував машину на ділянці землі, на якій, крім болота, нічого не було. Поруч стояло багато машин. Міліціонер підійшов саме до моєї, мабуть, тому, що в мене номера іншої області. Я запитував членів комісії, де там є зелені насадження? А мені кажуть, мовляв, саме через те, що такі, як я, постійно паркують машини, міські служби не можуть створити зелену зону.
За словами співрозмовника, він буде оскаржувати таку постанову.

«Це – ментовський беспрєдєл»
За час розгляду справи суддя заслухав 11 свідків. Серед них – усіх міліціонерів, прізвища яких згадуються у поставові прокурора Ладижина. Про те, що на обличчі і голові Алієва були сліди крові, підтвердив майор міліції на прізвище Генний. На запитання судді, як поводився затриманий, пан майор відповів: «Поводився ввічливо, був спокійним. Що було до того, не знаю, тому не можу говорити».
Свідків заслуховували окремо, тому слова майора Генного не чули його колеги по роботі. Члени опергрупи, які виїжджали на затримання, стверджували, що хлопець ображав їх, матюкався, а головне – намагався втекти.
Суддя попросив навести слова, якими ображав міліцію або матюкався затриманий. «Він кричав допоможіть, це ментовський беспрєдєл», - так висловився один з членів опергрупи. Свідки, навіть ті, які прийшли до суду на прохання міліціонерів, не підтвердили, що хлопець намагався втекти від міліції.
Не було однозначності у відповідях міліціонерів на запитання, хтосказав Алієву про те, що він є затриманий. Дільничний інспектор Терешко у своїх свідченнях на суді пояснив, що це зробили члени опергрупи. Оперативники, навпаки, стверджують, що це зробив дільничний.
Нарешті ще один факт має двояке пояснення. Міліціонер Деркач стверджував у суді, що він у той день знаходився за межами Ладижина, перебував у службових справах у Тростянці. Потерпілий говорив, що саме цей міліціонер один з тих, хто знущався над ним у відділенні міліції. Знає пана Деркача свідок на прізвище Ільницький. Він сказав, що бачив, як саме цей міліціонер виходив з відділення міліції у той момент, коли Ільницький разом з рідними Бахтіяра чекали під дверима, поки відпустять затриманого.
Яке рішення винесе суд, можливо, стане відомо на наступному засіданні. Тим часом розгляд справи може бути продовжено у зв»язку з новими обставинами - прокуратура області відмінила постанову прокурора міста Ладижина про відмову у порушенні кримінальної справи проти міліціонерів. Саме з такою заявою два рази звертався до Ладижинського прокупрора Бахтіяр Алієв. В обох випадках отримував відповідь, що для порушення справи відсутні підстави. В обласній прокуратурі, на вимогу потерпілого, прийняли інше рішення - провести додаткове розслідування обставин за фактом затримання і отримання тілесних травм Алієвим.

Коментар

Відео дня
>Дмитро Гройсман, координатор Вінницької правозахисної групи, член Комісії з питань попередження катувань при Президентові України:
- Представники нашої правозахисної групи, по допомогу до якої звернувся Алієв, також були присутні на засіданні суду. Поки що ми не відчули упередженого ставлення судді до учасників судового засідання. Хід розгляду справи фіксуємо на відео. Суддя не заперечує проти цього. Картина, що вимальовується з пояснень свідків, дає підстави припускати, що тілесні ушкодження Бахтіяр Алієв отримав саме під час перебування у міліцейському відділенні. Після свідчень майора Генного, стало зрозуміло, що не всі міліціонери готові, як кажуть, покривати очевидні факти. У мене не викликає сумніву, що людину затримали безпідставно. У неї при собі були всі необхідні документи. Тому протокол про адмінправопорушення дільничний міг скласти на місці самостійно, без виклику оперативної групи.
З приводу засідання адмінкомісії, можу сказати тільки те, що нам довелося тривалий час наполягати на тому, щоб пред'явили Положення про благоустрій території. Нарешті, коли документ знайшовся, він датований 12.12.2003 року, я не побачив у ньому конкретності. З нього не зрозуміло, яка територія вважається зеленою зоною. Не почув відповіді від голови комісії про те, коли і яким чином цей документ доводили до відома територіальної громади, простіше кажучи, де люди можуть з ним ознайомитися. Зате самі ж члени комісії підтвердили, що на тому місці, де припаркував автомобіль Алієв, ні влітку, ні восени, не було ні клумб з квітами, і не росли зелені насадження. Передбачаю, що суд оскаржить постанову адмінкомісії. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Anonymous

    Шановний авторе, а ви взагалі відрізняєте кримінально-процесуальний кодек від інших? Тільки для Вас розтлумачу, що стаття 185 згаданого Вами Кодексу, забезпечує нерозголошення обставин особистого життя обшукуваних, але ж ні як не передбачає відповідальність за вчинення непокори міліції...
  • Anonymous

    Посадить ментов, конечно не посадят. Но нервы потрепают здорово, да и листать в прокуратуре им прийдётся неслабо. Так что всё правильно, может следующий раз будут думать.

    Anonymous reply Anonymous

    сомневаюсь!!!! легче хомяка думать научить))))))))

    Anonymous reply Anonymous

    Листать прокуратуре там даже не за что, менты были полностью правы. Видели бы вы что эта обезьяна вытворяла на том рынке.
  • Anonymous

    И вот ещё тема для украинских евреев-"пгавозащитников". Если в израильской армии гибнет солдат - нееврей, то его, опять же по закону, на воинском кладбище не хоронят. Этого "гоя", погибшего за израИль, закапывают как собаку где придётся. Дима, не порядок ! Где видео "расизм израильской армии" ? Ну что, масон, в чужом глазе стараемся соринку разглядеть, а в своё и бревна не замечаем ?

    Anonymous reply Anonymous

    шабаш латентных ментов не утихает.
  • Anonymous

    Кстати, о "расизме". В израИле практикуются законы Третьего рейха, тамошний ЗАГС не расписывает евреев с "гоями", вот просто не расписывает по закону, и всё. Люди едут на Кипр жениться или ещё куда. Дима, ну-ка, возмутитесь, ведь нарушаются "права человека" !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up