У Тернополі навчаються іноземні студенти із 60 країн

У Тернополі навчаються іноземні студенти із 60 країн
Близько двох тисяч іноземних студентів навчаються нині у тернопільських вузах. Найбільше - в медичному університеті. Їдуть вони сюди здебільшого тому, що тут навчання дешевше, ніж у них на батьківщині, а вимоги до вступу у вуз - нижчі

Студентів із Нігерії, Конго, Камеруну, Ізраїлю та інших країн Африки й Азії - найбільше в Тернополі.

Найважче цим молодим людям пристосовуватися до нашої холодної зими. Проте вона їх не лякає.

 Викладачі кафедри, де навчаються ці іноземні студенти, переконують, що вони ставляться до навчаннянабагато відповідальніше, аніж місцеві. До того ж, із ними дуже легко працювати, бо вони дисциплінованіші. 

Відео дня
>Власне, їдуть на навчання до нас не лише африканці та азіати. Адже у вузах кажуть, що мають студентів із 60 країн світу.

Приїхав у Тернопіль, щоб не йти в армію

— Я люблю Тернопіль. Мені тут дуже подобається, і я не маю жодних проблем, — каже 20-річний Ахмад Абурумі. — Задоволений я і навчанням. А ще - тут набагато дешевше житло, ніж в Ізраїлі. Проте вартість навчання - приблизно в одну ціну.

Юнак навчається на третьому курсі медичного факультету Тернопільського державного медуніверситету.
— У Тернополі навчався мій друг. Він порадив і мені приїхати сюди навчатися, — продовжує студент. — Адже в Ізраїлі після закінчення школи примусово відправляють в армію на три роки. І тільки у 21-річному віці я міг би вступити в університет. А в Тернополі я навчаюся з 18-ти.

Ізраїльтянин каже, що призвичаївся до Тернополя швидко.

— Трохи холодно у вас взимку буває, — каже Ахмуд. — Але я тепло вдягаюся і все - чудово. У мене є Skype, Facebook. Я постійно підтримую зв’язок із рідними та друзями в Ізраїлі.

У Камеруні не могла здійснити мрію

Інша студентка медуніверситету - 25-річна Марі Обама приїхала з Камеруну. 

— У Камеруні, щоб поступити в медичний вуз треба було складати іспит і мати велику кількість балів, — розповідає вона. — Мені бракнуло балів, тому я вступила в інший університет на факультет історії. Провчилася там три роки. 

Потім дівчина дізналася, що є можливість вивчати медицину в Україні. Тож покинула історичний, не отримавши навіть рівня бакалавра.

- Я з дитинства мріяли стати лікарем, тому без вагань поїхала в Україну, - продовжує вона. - Тут я вступила до вузу без проблем. До того ж, навчання коштує набагато дешевше, ніж в Камеруні. Тому багато камерунців навчаються в Україні, зокрема в Тернополі. Після закінчення університету буду кардіологом. 
Єдине до чого дівчині було важко пристосуватися в Тернополі, як і багатьом іншим студентам з її теплих країв, — морозна зима. Проте наша співрозмовниця каже, що очікувала такого, бо завчасно добре ознайомилася із особливостями нашої держави.

Кожного дня маю проблему, що вдягти

Для Алерубо Труста (26 р.), який навчається в Тернопільському техуніверситету, перепад наших температур став несподіванкою. Адже приїхав юнак із Нігерії.

— Я кожного дня маю проблему, що вдягнути на вулицю, — розповідає він. — У нас в країні зовсім немає зими. Я там носив тільки літній одяг. Тут мусив купити багато одягу на зиму.

Вивчає Алерубо у Тернополі комп’ютерні науки. Перейшов уже на п’ятий курс.

— Я завжди хотів навчатися за кордоном, — каже юнак. — Спочатку пробував вступити в канадський вуз, але мені не відкрили туди візу. Тоді подів документи в український. Навчання мені тут подобається, але спершу були проблеми через мовний бар’єр. Я не міг висловлювати свої думки і не розумів, що мені говорять оточуючі. Тепер уже вивчив українську. До того ж, уже звик до Тернополя.

Щодо вартості навчання, то Алерубо каже, що вона - не нижча, аніж в його країні. Але для нього це не важливо, бо йому цікаво навчатися в іншій країні, а не на батьківщині.

Довідка
Звідки їдуть до Тернополя іноземні студенти:

Нігерія, Ізраїль, Камерун, Конго, США, Узбекистан, Китай, Кенія, Гана, Гвінея, В’єтнам, Молдова, Таджикистан, Індія та ще із більш як 40-ка інших країн.

За інформацією тернопільських вузів.

Світлана МАЛА
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Юра

    Ще шалави Українських по менше булоб
  • Anonymous

    І я на разі все культурно пояснюю

    Anonymous reply Anonymous

    Я просто хочу зрозуміти,куди йдуть 60 мільйонів гривень щорічно,які сплачують іноземці в наші вузи,і що з того мають тернополяни,які вимушені терпіти присутність іноземців в маршрутках.БУДИНКАХ,ПОЛІКЛІНІКАХ І ТАК ДАЛІ.Тому наполягаю на широкому обговоренні цієї теми

    Anonymous reply Anonymous

    Гроші йдуть виключно на утримання університетів Тернополя, і тепер практично всі молоді тернополяни мають можливість мати вищу освіту. Чи Ви хочете краще тролейбус?

    Anonymous reply Anonymous

    Тобто всі молоді тернополяни мають можливість безкоштовно навчатись ????)))))Це ж неправда.Якби батьки не тягнули лямки по італіях,половина тих дітей у вузах би не вчилась.Але 60 мільйонів-це велика сума.Я просто хочу знати-скільки відрахувань,податків і т.д сплачується в бюджет міста.І неважливо-на що їх потратять-на новий тролейбус,на новий фонтан чи на оплату навчання малозабезпечених талановитих дітей у вузах(а що-погана ідея?)-неважливо.Просто я підозрюю,що ці гроші йдуть напряму у Київ,а нам потім лапшу вішають,які ми дотаційні.

    Anonymous reply Anonymous

  • Anonymous

    а потим тернополянки бижуть вид них
  • Anonymous

    Я порахувала-2000 тисячі студентів іноземців сплачують приблизно по три тисячі єврів за рік навчання,або 30000 гривень.Це виходить 60 мільйонів гривень за рік!!!!!!!!!Просто цікаво-яку суму з цих грошей сплачують вузи місту-адже ці студенти також користуються нашими маршрутками,магазинами,аптеками,лікарнями.Просто цікаво-А ЩО З ЦЬОГО МАЄ МІСТО ТЕРНОПІЛЬ.прохання до журналіста висвітлити оцю тему!

    Anonymous reply Anonymous

    Ау,журналіст?

    Anonymous reply Anonymous

    Ауу,

    Anonymous reply Anonymous

    Чекаю відповідь!

    Anonymous reply Anonymous

    Спеціально збільшую кількість коментів,щоб увійти в рейтинг найбільш обговорюваних.І чекаю на відповідь редакції.Займетесь питанням фінансів?

    Anonymous reply Anonymous

    Anonymous reply Anonymous

    Anonymous reply Anonymous

    Anonymous reply Anonymous

    Якби від кожного вузу,де вчаться іноземці,місто отримувало по мільйону на рік,скільки нових тролейбусів можна було б купити?

    Anonymous reply Anonymous

    Anonymous reply Anonymous

    Anonymous reply Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up