Партнер рубрики Події

“Вода в Ставі впала сантиметрів на 50...” - кажуть тернопільські рибалки

“Вода в Ставі впала сантиметрів на 50...” - кажуть тернопільські рибалки
Через зниження рівня води може постраждати ікра, тобто риби у водоймі поменшає. І влада, і утримувачі Ставу заперечують, що зниження рівня води — їхніх рук справа. Не знають, чому впала вода, і “контролери”. Наразі ситуацію рятують дощі

Рівень води в Тернопільському ставі напередодні дощів був значно нижчим, ніж завжди, зауважили тернополяни.
З-під води навіть “вилізли” прибережні шматки дна, а раніше підводні частини бетонної огорожі були над поверхнею водойми. Люди бояться, що коли дощі припиняться, вода знову “впаде”.

“Самі люди нищать”. Деякі читачі сайту 20vinut.ua пов'язують падіння води з будівельними роботами на набережній.
У будь-якому випадку таке пониження могло знищити ікру, застерігають фахівці. “Низька вода” занепокоїла і тернопільських рибалок. Кажуть, що риба й так останнім часом сильно постраждала.
- Минулого року риба гинула через сильну засуху, - каже рибалка Богдан Величко. - Але тоді нічого зробити не можна було — бо це ж природа. А зараз самі люди нищать рибу. Я сильно сумніваюся, що вода настільки могла впасти самостійно, якби ніхто не опустив шлюзи дамби. А від цього ж уся ікра загине, зараз же нерест.
Втім, зазначають рибалки, цього року ситуацію врятувала природа.
- Добре, що пішов дощ і рівень води сам піднявся, - додає Геннадій Бойко, який рибалить поруч із паном Богданом. - Зараз рівень води вже нормальний. Але не знаю, чи мальку це допоможе. Бо ж раніше всі кущі та коріння, у яких була ікра, стояли над водою. На сантиметрів 50-60 впала.

Вода впала і в області. Те, що зниження рівня води в Ставі загрожує ікрі, яку відметала риба під час нерестового сезону, підтверджують і фахівці. Риби в міській водоймі може значно поменшати, кажуть вони.
- Коли знижується рівень води, виникають проблеми, - пояснює іхтіолог Інна Гоч. - Риба відкладає ікру в так званих нерестовищах — прибережних ділянках дна, які покриті водною рослинністю. У цей період нереститься короп та лящ. Якщо ікра опиняється за межами води, то обсихає. Як наслідок - риби поменшає. Понижувати рівень води можна лише з погодженнями, зокрема з управлінням Тернопільводгоспу. Має бути зафіксовано, наскільки знизиться рівень води та скільки часу це триватиме. Окрім того, потрібно правильно обирати період та зважувати всі за і проти.
Ми поцікавилися в обласному управлінні водних ресурсів, чи давали вони згоду на спуск води зі Ставу.
- У мене немає такої інформації, щоб комусь видавали погодження на спуск Ставу, - каже начальник відділу водних ресурсів Олег Озеранець. - До зниження рівня води люди могли бути й непричетні. Така сама ситуація в Бучачі. Загалом по області вода “впала”. Вона могла й випаруватися. Розумієте, якщо нема притоку зверху, то й у Ставі рівень може падати.

Відео дня
>Що сталося - з'ясують. Все ж ми уточнили у мерії, чи, бува, води не спускали, не спитавши дозволу. Адже, нагадаємо, і наші читачі, і дописувачі на сайті припускають, що зниження рівня води пов’язане з будівництвом причалу для майбутнього чемпіонату з водномоторного спорту.
- Ні, нічого такого не робили, - запевнив начальник міського управління ЖКГ Володимир Болєщук. - Крім того, роботам, які проводять на набережній, рівень води не заважає. Тож і потреби в такому не було. Зрештою, аби понизити чи підняти рівень води, потрібне не одне погодження. Це все не так просто. Балансоутримувач Ставу - об'єднання парків, ще в них запитайте.
Проте і в об'єднанні парків запевнили, що до пониження води не причетні.
- Ставу ніхто не спускав, - каже начальник комунального підприємства “Об'єднання парків культури та відпочинку” Олег Протасевич. - Та й шлюзи справні, сам навесні дивився. Хіба тепер щось сталося, але навряд.
Разом із тим керівник комунального підприємства, на балансі якого водойма, повідомив, що поцікавиться причиною зниження рівня води. Начальник ж відділу водних ресурсів Олег Озеранець пояснив, що працівники відділу водних ресурсів перевірять, чи, бува, хтось без дозволу воду спустив.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    Гра пана ШЕМЧУКА і БОГІВ з міськради в "чемпіонат з водно-моторних видів, а точніше- в скутери"--- триває. Під цю подію :1- крадуть(списують) гроші, 2-нищать став , рибу, ікру під час нересту... 3- будуть відправляти майбутніх чемпіонів по скутерам в міста-де є скутери...? 4- знайдуть(читай-вкрадуть в людей) гроші на такий зовсім недешевий вид спорту 5- з гребного каналу зроБЛЯТЬ лижно-саночну трассу(читай- хапануть 6 га по берегу канала... УРОДИ! ЗУПИНІТЬСЯ - ПОКИ НАРОД НЕ ПІДНЯВ вас НА ВИЛА.
  • Anonymous

    Олег Озеранець пояснив, що працівники відділу водних ресурсів перевірять, чи, бува, хтось без дозволу воду спустив. МУДАК ДРАКА ВКЛЮЧИВ.
  • Anonymous

    Читаю матеріали всі кожнодневно і шановний знає що відкрито кр.справу по скиду неоч.стоків в річку.Тепер п тання до ВАС : вілносно якої особи.Мені зрозуміло що тільки по факту скиду.А де головні винуватці.Кого допитують проти кого слідство.І зараз тоже треба оцінити ЗБИТКИ нангесенні тим спуском води скільки майбутнього пішло на роки Вии уявляєте?Чим будуть прикриватися ? чемпіонатом...НЕ БАЧУ вислови і думки реагування П.ГОЧ охорони природ.ресурсів і всіх забовязаних по роботі
  • Anonymous

    бігав нині по набережній, все нормально було!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up