В’єтнамці у Тернополі заводу не будуватимуть

Громадянам В’єтнаму депутати міської ради не дозволили змінити цільове призначення тернопільської землі, яку вони отримали ще десять років тому

Відразу чотири “в’єтнамські” питання, які стосуються шести гектарів тернопільської землі розглядали на сесії міськради 5 січня.
Регіонал Василь Лукін дорікнув свободівцям за те, що вони роздають землю навіть громадянам В’єтнаму, однак коли дійшла справа до голосування, то по жодному з чотирьох питань не прийняли позитивного рішення. За два проекти рішень проголосували по п’ять депутатів, ще за два – лише по одному.
Депутат Наталія Карпишин із “Нашої України” попросила у мера пояснень. Адже ці питання виносять на розгляд сесії вже вдруге. Попередньої сесії їх розгляд зняли з порядку денного.
Керівник фракції “Наша Україна” Петро Мандзій пожартував, що, можливо, краще нічого не пояснювати.
Відтак, у сесійній залі обґрунтування таким рішенням не прозвучали. Після завершення сесії у коментарі газеті “20 хвилин” міський голова Сергій Надал пояснив, що землю, про яку йшлося на сесії, виділили двом громадянам В’єтнаму ще у 2002 році. Зараз в'єтнамці хотіли лише змінити її цільове призначення для того, щоб зменшити плату за оренду землі. Про втілення якихось грандіозних інвестиційних проектів на цих земельних ділянках поки не йдеться.
– У нас була зустріч з цими громадянами В’єтнаму, – розповів Сергій Надал. – Плани там грандіозні, але поки що все це - тільки розмови. Якби депутати побачили реальні кроки по втіленню цих планів, то, можливо, і голосували б по-іншому.
Наразі ж, за інформацією начальника відділу земельних ресурсів Віктора Кібляра, громадянин В’єтнаму Тран Ван Ван за оренду землі у Тернополі сплачує щомісяця 30 тисяч гривень.
Цікаво, що від в’єтнамських інвестицій тернополян застерігає голова Харківської громадської організації “Імміграція – стоп!” Сергій Удовиченко. Так, на сайті 20minut.ua харків’янин побачив статтю від 20 червня 2011 року про те, що в’єтнамці хочуть будувати у Тернополі завод з виробництва пластикових пляшок. Кілька тижнів тому він надіслав на електронну пошту газети листа, в якому розповів про гіркий досвід такого інвестування, якого уже зазнали в інших регіонах України.
– Харківські економісти жартома кажуть, що на кожен долар в’єтнамських інвестицій Україна отримує одного в’єтнамського мігранта, – розповів Сергій Удовиченко. – Причому
інвестиції приходять і відходять, а от іммігранти з В`єтнаму залишаються. У Харкові, наприклад, основні інвестиції вкладені в ринок Барабашова – тепер за право торгівлі на ринку українські громадяни платять в`єтнамським “інвесторам”.
Харків’янин також наводить приклад Василькова, що в Київській області. Там в`єтнамські бізнесмени побудували підприємство з пошиття пластикових сумок.
– На роботу завезли громадян В`єтнаму, згодом їх легалізували, вони отримали дозволи на постійне проживання в Україні. – розповідає Сергій Удовиченко. – Потім
завод збанкрутував, в`єтнамські працівники розбіглися хто куди – переважно на ринки. Велика кількість в`єтнамських торговців, які з`явилися на ринках Василькова призвела до посилення конкуренції. Дійшло навіть до сутичок між місцевими і в`єтнамцями.
На думку харківського громадського діяча, основною метою подібних інвестицій в українську економіку з боку азійських інвесторів - В`єтнам, Китай - є не створення виробництва, а легалізація мігрантів, створення етнічних анклавів на території України, масоване просування товарів з Китаю та В’єтнаму на внутрішній ринок України.
– Тому в таких випадках варто подумати, чи отримає місто економічну вигоду від таких
інвестицій, чи навпаки, це принесе негативні наслідки як в економічному так і в соціальному сенсі, – наголошує Сергій Удовиченко.
 

Василь СОЛТИС, 096-725-70-22

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    треба заборонити роздавати наші землі та завади нерезидентам України. хіба в нас люди дурні? дайте нормальні умови, зробіть адекватний контроль. будемо мати нормальну економіку і виробництво

    Anonymous reply Anonymous

    міла, міла - зніми рожеві скельця... кому ти це говориш? гопнікам з мерії? а люди, мабуть, таки і не дурні. раз тікають куди подалі від дерибанської банди вчорашніх гопніків

    Anonymous reply Anonymous

    Ота вся маленька вєтнамська діаспора яка залишиться тут буде по меншій мірі створювати конкуренцію як робоча (дешева) сила місцевим. І не думаю шо вони підуть працювати на ті залишки заводів які ше в нас є. Ринок сфера послуг напівлегальні лавочки і майстерні - ви цього хочете? В додачу їх кримінал.Хто не вірить поїдьте на схід за Збруч (Київ Одеса Харків Миколаїв Херсон)поспілкуйтесь з місцевими на цю тему - відкриється ну дуже весела картина. Та шо там говорити як в Крпатах є чисто азербайджанські ресторани з своєю обслугою і на ринках Чернівців теж засилля цих чорно---. І тут їх є достатньо і всі ми добре знаємо якого роду діяльністю вони займаються. Ше мало? то давайте запросимо арабів сомалійців негрів та кого завгодно лиш би ми нічого не робили.

    Anonymous reply Anonymous

    Крім того забув додати шо виробництво пл. тари -шкідливе (лиття пластмаси) як для навколишнього середовища так і для персоналу. Якшо з шкідливістю для середовища все ясно то для персоналу потрібно платити додаткові гроші за роботу на шкідл. роботах а для виконання таких робіт потрібні дозволи і ліцензії від певних органів. А в нас здається є лише дві організації де офіційно і з дозволами виконуються такі роботи - це ватра і тролейбусний. А подумайте скільки в нас є фірм де варять напівавтоматами автомобілі броньовані двері ковані вироби і тому подібне. А чи колись хтось цікавився в тих "Зварних" чи є у них шкідливість і гроші за це? а оце навряд так як більшість з них не то шо не знає шо це таке а й працює неофіційно - ось і вся шкідливість. І тут свобода вирішила питання дуже вірно - завжди б так.

    Anonymous reply Anonymous

    якщо тебе так бентежить засилля "неукраїнської" рабсили, запитай у себе насамперед, чому тернопільський юнак чи молодиця не поспішає зайняти себе на непопулярній. чорній роботі за 1,0-1,5 тисяч? двадцятирічна заробітчано-жебрацька епопея і повна занедбаність свого рідного краю розплодили тисячі і тисячі ледарів-дебілів з руками із жопи. п.с. "заводы стоят, одни гитаристы в стране" (С) п.п.с. знайди в тернополі хоча б слюсаря толкового віком до 25 років

    Anonymous reply Anonymous

    Так система наплодила ледарів але є і велика кількість молоді яка хоче працювати але знову ж . 1 Хоч біржа і готовить сяких-таких слюсарів і інших всі роботодавці хочуть готового спеца та ше й зі стажем - от і перший прольот. 2Небачить та молодь перспективи - розрив між мін і макс зарплати слюсаря є дуже невеликий мало хто в місті з слюсарів вищої кваліфікації має 3000 і якшо є то до цього йдуть довший час.( за союзу між іншим були розряди ( 6) різниця суттєва. Тому молодь і йде шляхом найменшого опору тобто туди де не потрібно великих знань і уміння. І на рахунок іноземної рабсили - невже ви вважаєте шо з Африки чи деінде до нас приїдуть фахівці. Навряд такі люди і всебе нарозхват а от ті шо з дерева тільки злізли скоріш за все. І останнє. В Росії для вихідців з республік бувшого ссср є програма. Даються суттєві підйомні земля у власність звільнення від податків(5років) і ше деякі пільги для переселенців - одна умова - за Урал. Чому та тому шо засилля в Сибірі китайців які правдами-неправдами окупували Схід в тому числі і через створення спільних підприємств та своїх інвестицій. Так звана тиха експансія.
  • Anonymous

    А чо москалям і жидам можна,а нам ні?
  • Anonymous

    Сергій Удовиченко, Ви, мабуть, такий самий дебіл, як нинішні міські начальники. Як можна зрозуміти "інвестиції приходять і відходять? Куди вони все ж таки відходять?

    Anonymous reply Anonymous

    Кабан - ти дебіл. Тобі до Удовиченка ще далеко. Людина старається допомогти, попередити про "чуму", яка може нас чекати, а ти в силу своєї малограмотності чіпляєшся до слів. P.S. Вислів "інвестиції приходять і відходять" означає, що ті засранці вкладуть в Тернопілля 100 тис. дол., заберуть 200 тис. дол. а рабсила їхня залишиться нам, " в подарок"

    Anonymous reply Anonymous

    Тарасику-дебілку, яким таким чином вони "заберуть" 200 000??? Будівлю вкрадуть? Асфальт розтащать? Може кусок неба над арендованою площею? Поясни мені ще, дебілку, рабсила залишається на соціальній допомозі, пропишеться в наших оселях?
  • Anonymous

    Міськрада сказала "НІ", бо свободівці самі хочуть ці 6 га роздерибанити. Ніколи і ні за яких партій та мерів не було такого тотального і брутального дерибану в місті, як за свободівців...

    Anonymous reply Anonymous

    Що ти звиздиш Христина!? Та що ви всі пристали до тих свободівців. Я не голосував за свободу, але тепер думаю, що даремно. Всі як з ланцюга зірвалися, всі біди тільки від свободівців. Вже й регіонали стали добрими тай комуняки не такі й вже погані. Стидно, стидно повинно бути вам галичани. Я розумію, що і в свободі не всі святі, але ж так не можна!!!! Та що там казати, через таких, як ви і України нормальної немає!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up