Партнер рубрики Події

До лікарні з дитячим візком, як на Говерлу, скаржиться тернополянка

 До лікарні з дитячим візком, як на Говерлу, скаржиться тернополянка
У Тернополі складно проїхати з дитячим візочком в магазин, аптеку, лікарню, нарікають мами. Також до візочків не пристосований транспорт, з ними важко заїхати у під'їзди. У міськраді кажуть, що всіляко намагаються вирішити цю проблему


- Я нещодавно стала мамою. Маю маленький, легкий візочок, готувалася стати "мобільною мамою", яка всюди може потрапити, - каже тернополянка Ольга Гордієнко. - Не думала, що це проблема.

Синові цієї жінки Давиду всього два з половиною місяці. Втім, тернополянка вже встигла зіткнутися з багатьма незручностями, коли виїхала з дитиною у візочку в місто.

Відео дня
>- Спершу намагалася сама потрапити в тролейбус, не вийшло, - каже вона. – Також було дуже складно виїхати візочком по підйому до обласної дитячої лікарні. Він перпендикулярний до поверхні та ще й нерівний. Поки виїжджала згадала вихід на Говерлу. До того ж, жоден з перехожих не допоміг. Назад шукала автомобільний заїзд, щоб з'їхати.

Продавці хамлять
Заїхати з дитячою коляскою у магазин теж проблема, продовжує терноплянка.
- З таким “транспортом» не пускають, ще й продавці хамлять, - каже пані Гордієнко. – Я можу зайти лише в два супермаркети на "Сонячному". В жодну аптеку, крім тої, що в центрі теж годі потрапити з коляскою.
Без перешкод неможливо заїхати і в під’їзд будинку, продовжує жінка. Адже дверні проходи надто вузькі. До того ж, ями у дворах – це взагалі окрема тема.

- Але невже не можна відремонтувати двори? - запитує молода мама. - А продавці в магазинах, хіба вони б залишили свою дитину на вулиці саму, поки самі йдуть в магазин щось собі вибирати. В такому разі як ви думаєте, як виглядатиме молода "мобільна мама"? В гумових чоботах та брудній куртці! Адже часто доводиться тягати дитячий візок просто на собі.

Жінка додає, що спробувала знайти вихід з ситуації - купила слінг. Але носити на собі дитину не завжди легко.

Тернополянка Вікторія Кушнірук, яка виховує синів-близнюків додає, що пересуватися у нашому місті подвійним візком ще більша проблема.

- Я живу у Центрі, там пройти з таким візочком неможливо, - каже вона. - Тротуари дуже вузькі. До того ж на них ще й часто машини паркують. Мені часто доводилося минати їх проїжджою частиною.

Окрім того, у магазинах та супермаркетах досить вузькі проїзди між дверима. Туди іноді з одним візком важко заїхати, не те що двома, додає жінка.

Проблем справді багато
Мамам з дитячими візочками пересуватися у Тернополі надзвичайно складно, погоджується лікар-психотерапевт, координатор проекту "Школа щасливого материнства св. Анни", консультант сайту-форуму mamusi.org.ua Марія Хомів.

- Я часто спілкуюся з мамами і вони не раз скаржаться, що у місті немає нічого, щоб полегшити їм життя, - каже вона. - Проблем є багато, адже неможливо заїхати ні до під'їзду, ні до дитячого магазину чи супермаркету. І на це потрібно звернути увагу міській владі.

Замінити візок і ходити з дитиною всюди - кафе до кінотеатру, можна з допомогою слінга, радить Марія Хомів.

- Звісно взимку дещо важче зі слінгом, але на таку пору є слінго-куртки, слінго-штанці, - каже вона. - Як користуватися такими засобами, у нашому клубі проконсультуюсь безкоштовно. Адже у нас є ціла група слінго-мам, які влітку сплавляються з дітками на рафтах, а взимку зустрічають Новий рік надворі.

А загалом Тернопіль не готовий, щоб помогти мамі, вважає Марія Хомів. Жінки часто мусять самостійно пересуватися разом з дитиною без сторонньої допомоги. А це дуже важко. - Приміром, у нас навіть нема місць, де можна погодувати дитину грудьми, - каже лікар. - Також біля лікарень та дитячих магазинів мали б бути будки, аби там можна було залишити візочок. Звісно в такій ситуації, що є зараз, мама не почувається безпечно.

Коментар
Леонід БИЦЮРА, заступник міського голови з гуманітарних питань
- Звісно проблема з пересуванням мам з візочками у місті є. Але ми стараємось зробити все, щоб незручностей було якомога менше. Приміром, ми зобов’язуємо аптеки та магазини мати пандуси. Нажаль, не всі прислухаються. Думаю, з часом за таке їх будуть штрафувати. Окрім того, ми реконструюємо вулиці за певними стандартами, аби там були широкі проїзди. А у багатьох новобудовах є сходи з пандусами для інвалідних колясок та дитячих візків. Нажаль, підйомів для колясок бракує у нашому транспорті. Їх мають лише деякі тролейбуси. До речі, згідно інструкції водії зобов’язані помагати мамам винести візочок у транспорт, але в нас таке вкрай рідко буває.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    Треба, щоб злодіям відрубували руки, тоді можна буде візочки вільно залишати на вулиці.
  • Anonymous

    діти мають властивість - рости.....дуже скоро для героїні статті це все буде у минулому.....а будуть скарги на садки і школи (власний досвід)

    Anonymous reply Anonymous

    І ця проблема стане перед іншою мамою. Я пригадую як їздила з коляскою в обласну дитячу. Там є спуск-пандус з центральних сходів, а закінчується він водостічною трубою. От так труба прямо напереріз пандусу. Через неї як скакати з каляскою? Слінг звичайно виручає, але тоді коли треба їхати на закупи, то каляска краща. Бо в коших можна все скласти і на ручки пакети повішати з продуктами. Це зручно, і це нормально, що жінка має право вибирати з чим їй зручніше, коли маленька дитина. І в деякі магазини не пускають з коляскою, то правда. Наприклад в Кукусі висить таке оголошення.

    Anonymous reply Anonymous

    СЛІНГ Вам в поміч! з його допомогою навіть справжня Говерла не є нездоланною (з власного досвіду). шукайте вихід, якщо хочете бути мобільною. а скаргами, як Вам напевно відомо, в нас не доб'єшся нічогісько
  • Anonymous

    Видів я в деяких місцях пандуси то там такий ох.....й кут підйому що це п.....ц ,а ще якщо покладуть туда плитку то взагалі інвалідом можна стати складається таке враження що в цих місцях взагалі не думали коли будували такі пандуси бо їм це так для галочки бо по іншому їм дозволи б не дали на будівництво . І ще один важливий фактор що зараз пішла пошисть захоплювати перші поверхи житлових будинків під магазини ,і всякого роду поє...нь так ось ніхто не подумав коли відкривали магазини , що з тих будинків падає плитка і там немає жодного захисту .
  • Anonymous

    а хамство дійсно присутнє. "сплош и рядом", і навіть в тій самій жіночій консультації- є пару яскраво вираженних неадекватів.

    Anonymous reply Anonymous

    до речі в міській раді і її управліннях хамства не відчула. помагали завжди і у всьому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up