Дулю тернополянам, а не межі парків

Дулю тернополянам, а не межі парків
Міський голова розпорядився "засекретити" від публічного показу картографічні матеріали, в яких позначено, де будувати в місті можна, а де ні. Під категорію "інформація з обмеженим доступом" підпали навіть матеріали щодо меж парків

Численні скарги на забудову парків надходять у редакцію від тернополян. Водночас міські посадовці переконують, що у парках жодного будівництва немає.

Та журналістам чи громадськості, як виявилося, важко перевірити правдивість слів чиновників. Адже мерія "засекретила" межі парків та не хоче їх публічно показати.

Відео дня
> Тернополі є парки?"

Через проблему вирубки зелених насаджень та забудови територій, які тернополяни вважають парками, фахівці, екологи, громадські активісти та журналісти зібралися в "Тернопільському прес-клубі" 3 квітня.

- Мене як тернополянина обурює, що зі 115 питань, які міська рада розглядає, більше ста - земельні, - каже громадський активіст Андрій Любецький. - Після них тернополяни через вікно бачать вирубаний парк та будівництво. На всі запитання до міської ради ми отримуємо відповіді, що будівництво ведуть законно. Всюди написано, що це передбачене генеральним планом міста. Та його мало хто бачив. Складається враження, що владі вигідно, коли генплан існує в кабінеті і до нього можна завжди щось домалювати.

Чи не найгостріша проблема скалалася у Тернополі з парками, вважає чоловік.

- Ми конкретно питаємо владу, чи ведеться в парках міста будівництво? І отримуємо відповідь "у парках будов немає", - каже пан Любецький. - Напрошується запитання: А в Тернополі взагалі є парки? Бо ж усі бачать, де будують. Сьогодні вирішується питання будівництва у парку Шевченка. Я хочу запитати: "Ми хочемо мати парк Шевченка і озеро? Чи нам потрібна там міська рада, яка буде вирішувати 15 господарських питань?". Я вважаю, що другої будівлі міської ради нам не треба. А ту яка є, можна розпустити!

Присутні на зібранні представники влади повідомили, що Генеральний план тернополяни за півроку може й побачать.

- Генеральний план затверджений. Зараз доробляється його складова – історико-архітектурний опорний план, - каже начальник управління містобудування, архітектури та кадастру Василь Бесага. - Розробляємо нові плани червоних ліній, які відповідають новим нормам і законодавству. Вони будуть прийняті сесією у травні. Будуть проходити обговорення. Також розробляється план зонування території. Все буде завершено десь у вересні. усі складові генерального плану будуть оприлюднені на сайті міської ради.

"Інформація з обмеженим доступом"

Та обіцянка, може виявитись цяцянкою, а наразі генплан ховають від публічного ознайомлення. Так само як і межі парків. Тернополянам залишається вірити міській владі на слово. А там, як вважають чимало людей, не завжди говорить правду.

- На даний час затверджені межі парків імені Шевченка, "Топільче" та "Національного відродження", - каже заступник начальника відділу земельних ресурсів Віктор Білецький. - На стадії розробки документи по парках: "Загребелля" та Старому парку.

Ми запитали в посадовця, чи готова міська рада повідомити тернополянам, де саме ці межі.

- Згідно з розпорядженням міського голови картографічні матеріали є інформацією з обмежиним доступом, - відпові пан Білецький. - Я вважаю, що є інші матеріали, де ці межі можна побачити. Можна прийти в земельний відділ і їх побачити.

Так фотографувати їх чи копіювати, як ми з'ясували після додаткових запитань, не можна...

До речі не лише громадських активістів "болить" питання будівництва в парках міста. Чи бува там не будують, у міській раді цікавимось і ми. Востаннє зі схожим запитанням ми звертались до міського голови Сергія Надала ще 14 березня. У письмовому запиті попросили мера зокрема проінформувати нас про площі міських парків та їхні межі. Відповідь ми отримали з запізненням і не у повному обсязі. Таку роботу пана Надала ми оскаржили в прокуратуру. Окрім відповідей на поставлені запитання ми попросили правоохоронців притягти мера до адміністративної відповідальності.

Про те, що у міськраді щодо парків говорять не всю правду або у чомусь помиляються, свідчить і наше розслідування щодо ідеї забудови 50 соток біля "Орнави". Воно було опубліковане в одному з номерів  "RIA плюс" та на сайті. Згідно з Генпланом, на цій ділянці – зелені насадження. І у відповіді на наш запит про плани забудови заступник міського голови Вікторія Остапчук запевнила: ніхто нікому землю не надавав. Водночас гендиректор ПП "Продекспорт" Степан Рубай оголосив, що паркову зону у цьому місці вже скасували. А у "Схемі перспективного інвестиційного розвитку спортивно-відпочинкових зон міста", оприлюдненій в Інтернеті, на цій же ділянці під №26 - “Добудова критого льодового катку біля торгового комплексу “Орнава” (зберігаємо мову оригіналу — прим. ред.).

Читайте також: 

Тернополянам покажуть генеральний план

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (34)
  • Anonymous

    Гість: Ім'я не вказано 03/04/2013 17:31 +73 Сволотівську мерію нахер у відставку !!! Керівництво на нари!! Відповісти IP Гість: НАЦІОНАЛІСТ 03/04/2013 21:08 +49 Розпустити треба дармоїдів з мерії . Мало накрали тепер ще землю під забудови за взятки хочуть виділяти . На гіляку їх там де не зрізали гіляків . а замість мерії старої обрати нову з народу які будуть думати про тернопіль, про дороги , і будуть їздити на жигулях , а не на джипах Вила на поготові , Слава Україні Героям Слава хто викине стару мерію і той стане героєм Відповісти - Ці коменти " заморожені - на плюсики цифра не збільшується.
  • Anonymous

    ДУЛЮ СВОБОД1 А НЕ М1Й ГОЛОС

    Anonymous reply Anonymous

    підтримую
  • Anonymous

    ті хто підняли питання забудов в тернополі молодці, бо я думав що про це всі мовчать
  • Anonymous

    Чого ви кипішуєте? Забудте про парки. парки - то вигадали кляті комуняки для бідних людей, щоб вони відпочивали і не боролися за свободу України. А ми все зробимо інакше. Прийде ІНВЕСТОР ( наприклад крематорій буд) і за копійки збудує для наших співвтчизників, які помирають з голоду на чужбинах гарні невеликі 12 поверхові будиночки, щоб вони мали куди вернутися.Невже Ви настільки непатріоти, щоб думати тільки про себе? Невже ви не розумієте що головне зараз це ІНВЕСТОР!! А ваші бідні діти нехай сидять на балконах і не заважають нам будувати вільну, незалежну і багату (як це я міг забути?) Україну!!! Слава хероям!!

    Anonymous reply Anonymous

    героям слава!!!! цікаво де свободівські тролі поділись, чи їм просто нема що сказати..............
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up