Партнер рубрики Події

Еко-толока на Тернопільщині: замок у селі Токи уже чистіший

Еко-толока на Тернопільщині: замок у селі Токи уже чистіший
Десять 120-літрових сміттєвих пакетів, поламану косу та мозолі від сокири отримали учасники еко-толоки в селі Токи на Тернопільщині.

Територію замку, а вірніше руїни однієї вежі і стін, прибирали 13 червня пластуни, працівники обласного фонду інвалідів, викладачі і студенти тернопільських вузів та журналісти.

- Цією акцією управління з питань туризму хоче започаткувати серію еко-толок на тернопільських туристичних об‘єктах,- розповідає головний спеціаліст управління Ростислав Яцків. - Замок у Токах став першим. Пробуємо відновити те, що ми робили рік тому, а далі плануємо проводити масштабніші і триваліші акції: запросити більше людей, можливо на декілька днів.

Відео дня
>План дій- стандартний: дівчата збирають сміття, а хлопці косять траву та обрубують гілки дерев, що полюбляють рости зі стін старих будівель. Якщо пляшки та пластикові склянки зібрали за годину, то об густі зарослі різнотрав‘я на мурах аж зламали косу.

- Раніше прибирала у селі Русилів на каскаді водоспадів. Було дуже брудно,- говорить студентка географічного факультету педуніверситету Віра Дужа. – А тут найчистіший об'єкт. Напевно, жителі підтримують. Я тричі брала участь у подібних прибираннях.
Самі туристи, коли приїжджають, залишають багато пластикових пляшок, одноразового посуду, каже дівчина.

- Приємно здивувало те, що немає місць, де б видобували каміння. Адже часто від стін у подібних спорудах залишається хіба пісок, - продовжує Ростислав Яцків. - Це прибирання - подяка селянам, які доглядають за замком.

Попри чистоту, стіни замку руйнують рослини та погода. Сільський голова Ганна Яворська говорить, що ні розбудувати, ні відновити фортецю не можуть, бо держава не виділяє коштів.

- Торік приїжджали туристи з Польщі. Були цілих два дні. Ми не брали з них грошей, бо не маємо усіх необхідних документів, - розповідає пані Ганна. – Хоч і не маємо розроблених туристичних маршрутів, сподіваємось на краще.

Довідка
Замок у Токах збудував Януш Збаразький, воєвода брацлавський у 1576 році. Із трьох боків його оточувала водойма, сам він мав форму неправильного трикутника. Його охороняли три вежі у вершинах трикутника. У 1631 році фортеця перейшла у власність магнатів Вишневецьких. У 1648 році козацьке військо під проводом Богдана Хмельницького здобуло замок. У 1672 році фортецю захопили і зруйнували турки. До сьогодні збереглась лише південна п'ятикутна вежа.

Юлія Швець 0-97-032-06-06 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    А чи багато поблизу того замку смітників стоїть? А то нарікають на туристів, що смітять. Всім ж відомо, що смітники і туалети, то найперше має бути, коли приїжджає багато людей. А те, що поприбирали - молодці!

    Anonymous reply Anonymous

    там взагалі смітників немає і ніколи не було, доглядали теж місцеві люди. Ще цікаво - туристи з Польщі кудою приїхали? Ми до бабці по цій "дорозі" ледь добираємось. Може треба і дорогу спочатку. Тим більше ( що барів у селі багато) село велике - тобто люди жити тут хочуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up