Жителів Тернопільщини просять не поспішати з продажем землі

Жителів Тернопільщини просять не поспішати з продажем землі
- Умови купівлі землі через аукціон – нерівні. От прийде на аукціон, умовно кажучи, громадянин Ахметов і селянин. Ясно, що більше шансів купити землю буде в першого, - пояснював у Тернополі 16 лютого юрист проекту USAID Павло Кулинич.

Щоб великі агрохолдинги не скупили всі сільгоспземлі, треба передбачити в законі “Про ринок земель” пільговий порядок продажу земель для дрібних фермерів, вважає він. Власне, представники “АгроІнвест” - проекту Агентства США з міжнародного розвитку - USAID - досліджували проблему земельної реформи в країні. Вони вважають, що потенційними покупцями земель сільгоспризначення є дві групи людей – потужні агрохолдинги і фермери – представники дрібного та середнього бізнесу.
Попередити бум продажу
Продати свою землю одразу після зняття мораторію на продаж земель готові 10-20% опитаних українців, дослідили в “АгроІнвесті”.
- Я вважаю, що це - невисокий відсоток. Так, чимало земель мають пенсіонери. Вони не обробляють свої земельні паї і зараз захочуть їх продати. Але все ж це зробити буде непросто - потрібні погодження від власників сусідніх ділянок тощо, - говорить керівник громадської організації “Спілка власників землі” Лариса Римар. – Перший місяць після зняття мораторію на продаж землі не має стати бумом. Тому зараз головне – попередити тернополян і жителів області не поспішати з продажем своїх земель.
Пані Римар навела приклад Польщі, де вартість гектара землі після дозволу продавати її коштувала в межах двох тисяч доларів. А через кілька років земля подорожчала в рази. Крім цього, за її словами, зараз треба вдосконалювати орендні відносини.
Тим часом в управлінні Держкомзему в області роблять електронний державний земельний кадастр - піднімають держакти, старі проекти паювання, іншу документацію тощо. Адже закон “Про ринок землі”, за словами начальника управління Держкомзему у Тернопільській області Романа Папіровського, дозволяє не тільки продавати, а й обмінювати і дарувати землю. Тож електронний кадастр – вкрай потрібен. Також у спеціальній базі людина, ввівши свій ідентифікаційний код, зможе дізнатися, де саме розташована її ділянка.
Створять сайт для селян
Проект “АгроІнвест” має допомогти українським селянам краще розуміти та захищати свої права на землю і продумано розпоряджатися своєю власністю. Так можна зміцнити добробут своїх сімей та України в цілому, пояснює його керівник Даніел Темен.
– Ринок купівлі-продажу землі дуже важливий. Адже земля – це довгострокові інвестиції, - продовжує він. - Водночас той законопроект, який планували прийняти українські нардепи, потребує удосконалення. Також зараз важливо інформувати людей про їхні права в сфері земельних відносин.
Тож представники проекту будуть створювати спеціалізований веб-портал, який міститиме шляхи вирішення тих чи інших земельних проблем, шаблони заяв та інших документів, які можна буде завантажити. Також буде діяти гаряча лінія, на якій власники земельних паїв зможуть отримати консультацію або роз’яснення щодо прав на землю, оренди землі тощо. Водночас юристи проекту також будуть надавати консультації і роз’яснення законів і допомагати у складанні заяв, скарг та інших документів.
Довідка
Про земельну реформу можна також почитати на сайтах www.zemreforma.info, www.agroinvest.org.ua тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up