За паспортом – по два дні у чергах

За паспортом – по два дні у чергах
Аби отримати закордонний паспорт, тернополяни і жителі двох районів, яких обслуговують у підрозділі Державної міграційної служби на вул. Петлюри, змушені по кілька днів вистоювати у чергах. До того ж, люди витрачають зайві кошти на необов'язкові платежі


- Я двічі приїжджала до Тернополя, аби здати документи на закордонний паспорт, - каже жителька Зборова пані Наталія. – Окрім того, що витратила зайві гроші на дорогу, паспорт обійшовся мені дорожче, ніж це озвучують офіційно.

Пані Наталія здавала документи упродовж двох прийомних днів - у середу та п’ятницю, вистоявши у чергах. Жінка просить не називати свого прізвища, адже боїться, що можуть виникнути проблеми, коли їй видаватимуть паспорт.

Вона каже, що жителям райцентрів здавати документи на закордонні паспорти на вул. Петлюри дуже незручно. Зауважимо, що у підрозділі управління Державної міграційної служби (далі - ДМС) на вул. Петлюри обслуговують не лише тернополян, а й жителів Підволочиського та Зборівського районів.

Відео дня
>Примушують купувати страховку
- День я вистояла у черзі до каси, аби сплатити за всі послуги, - розповідає читачка. - Ще день знадобився, щоб здати документи та зробити фото. У цій черзі я стояла з 10.00 до 15.30. Причому документи приймає лише одна працівниця. На одну людину вона витрачає до 20 хвилин. Фотографують лише раз і абияк.

Та й загалом працівники міграційної служби вражають непривітністю. А умови, в яких людям доводиться чекати на те. Щоб здати документи, залишають бажати кращого, додає пані Наталія. Приміщення вузьке, непристосоване для такої кількості людей. А їх за день у черзі може бути й близько 50.

- Атмосфера там дуже напружена, крики, скандали, - каже пані Наталія. - Одна жінка прийшла з чоловіком-поляком. Він був шокований такими умовами. З його уст нічого, крім нецензурних слів польською, не було чути.

Окрім того, у міграційній службі усіх примушували платити ще й за страховку, а це 55 грн, стверджує співрозмовниця. Пані Наталія її не купувала, адже знає, що це добровільний платіж. Але було багато людей, які не знали цього і сплачували все, що їм сказали.

- Раптом з одного кабінету вийшла жінка і почала сваритися: "Ви що робите, чому відмовляєтесь від страховки? Вам потім паспорта не видадуть", - пригадує наша читачка.

Працівниця також пояснила людям, що вони не своє життя страхують, а свій паспорт. І начебто через відсутність цієї страховки нікому згодом не дадуть візи. Жінка, яка поскаржилася у нашу редакцію, також додає, що люди платять за нетерміновий паспорт аж ніяк не 370 грн, які вказані як офіційна сума.

Приміром, їй паспорт обійшовся у 460 грн. Адже довелося заплатити 50 грн за друкарські послуги та 26,63 грн комісії. Людям, які сплачували ще й за страховку, паспорт обійшовся у 512 грн.

Займають чергу з сьомої
Кореспондент "RIА плюс" побувала у будівлі підрозділу управління ДМС в області на вул. Петлюри 1 лютого. Близько 11.00 у коридорах було кілька десятків людей.

Одні стояли в черзі до каси. Інші - до кабінету №6, де, власне, і здають документи. У вузенькому коридорчику ми нарахували 30 чоловік. Саме стільки є в списку, який ведуть працівники служби. Хто не потрапив до списку, у кабінеті того дня вже не приймуть. Відтак деяким людям доводиться приходити, а то й приїжджати з районів по кілька разів.

- Дехто займає чергу з 7.00, - розповідає тернополянка пані Катерина. - А буває, стоять довго, а про цей список не знають. Потім їм кажуть йти додому, бо вже й так нікуди не потраплять.

Своїх прізвищ люди у черзі, з якими спілкувалася кореспондент, не називають. Усі бояться проблем з оформленням паспорта.

- Є люди, які по кілька разів приходять. Тут без черг здати документи не виходить, - додає тернополянка пані Неля.

Жінка каже, що перед тим, як здавати документи на закордонний паспорт, вона знайшла всю необхідну інформацію в Інтернеті. Адже через незнання людям доводиться сплачувати зайве.

- Я заплатила лише 370 гривень. У цю суму входять вартість послуги, бланка та державне мито, - каже жінка. - За решту платити відмовилася. Зараз побачу, що на це скажуть.

Більше охочих – більші черги
Проблема із чергами не є новою, кажуть в управлінні ДМС у Тернопільскій області. І це в жодному разі не пов’язано із тим, що закордонні паспорти почала оформляти їхня служба.

- На жаль, черг у територіальних підрозділах ДМС уникнути важко, - каже речник управління Ірина Бойко. - Адже на Тернопільщині функціонує лише сім автоматизованих робочих місць Державної інформаційної системи реєстрації фізичних осіб та їх документування (ДІС). Три з них - у Тернополі. А кількість громадян, які хочуть оформити документи для виїзду за кордон, постійно збільшується. Відтак виникають черги.

У підрозділі управління ДМС, що за адресою: вул Петлюри, 6, обслуговують жителів Тернополя, Тернопільського, Зборівського та Підволочиського районів, додає пані Бойко. Також жителі цих районів можуть здати документи у підрозділі за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 17. Загалом в області можна подавати документи в один із семи підрозділів ДМС. На жаль, облаштувати такі підрозділи у кожному райцентрі важко. Адже одне автоматизоване робоче місце ДІС коштує більше 100 тис. грн.

- Проблема службових приміщень та приміщень для прийому громадян є дуже "болючою" для Управління міграційної служби в області. Хотілося б запропонувати краянам кращі умови, проте на даний час підрозділи ДМС повинні використовувати ті приміщення, які надійшли у спадок від секторів відділу громадянства та реєстрації фізичних осіб, - каже Ірина Бойко. - За таких умов варто ставитись із розумінням один до одного. Окрім того, обладміністрація розглядає можливість відкриття у Тернополі центру з надання адміністративних послуг, де функціонувало б ще автоматизоване робоче місце ДІС. Та вирішення цього питання потребує часу і коштів.

Можна – і 170 грн, але з судами
Оформлення та видача нетермінового закордонного паспорта обійдеться громадянам у 433,78 грн. Такі дані подає управління ДМС у Тернопільській області.

З них 87,15 грн — вартість послуги, 120 грн — вартість бланка, 56,63 грн — вартість послуги з підготовки пакета документів для їх особистого подання замовником до підрозділів ДМС, 170 грн — державне мито. Кошти за надані послуги надходять на рахунок обласних управлінь Державної служби України, державне мито – у міські бюджети. Що ж до страховки, то громадяни завжди можуть обирати, де її сплачувати.

До слова, громадянам часто нав'язують зайві платежі, переконані представники ГО "Демократичний альянс".

Постановою Кабміну №231 від 31.03.1995 р. передбачено вичерпний перелік документів та платежів, необхідних для оформлення закордонного паспорта. Згідно з цією постановою, обов’язковою є сплата 170 грн, розповідає представник обласного осередку цієї організації Світлана Чернецька.

- Піч час оформлення паспорта варто відмовитись від решти платежів і не підписувати жодних заяв про прохання надати платні послуги, - каже вона. - Натомість до пакета документів додати заяву про відмову від платних послуг. На жаль, домогтися свого таким чином нині можна лише через суди. Такі випадки вже є в Україні, проте вони поодинокі.

Свій закордонний паспорт я зробила у 2008 році. Тоді не зважала на ціну, - каже Світлана Чернецька (25 р). – Якщо буду виробляти цей документ наступного разу, не збираюся переплачувати зайве. А буду домагатися своїх прав.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Анонім

    зараз   щоб   стати   у   чергу   за   візою   потрібно   оплатити   350 гр!!!!!    але    кому   і   за   що   ????
  • Anonymous

    Шановні кореспонденти, скільки зараз коштує виготовити паспорт? Згідно інформації розміщеній на офіційному сайті http://dmsu.gov.ua/posluhy/dokumenti-dlya-vijizdu-za-kordon/710-vydacha-pasporta-hromadianyna-ukrainy-dlia-vyizdu-za-kordon 377,15 грн
  • Anonymous

    В житті, люди добрі, є набагато важливіші речі, як закордонний паспорт, а саме наше здоров'я!!! Тож не псуйте собі Його дурними розборками!!! Бо прийдеться йти в аптеку по ліки, а в кожній аптеці ціна на них різна-Чомусь???....І знову доведеться писати жалюгідну статтю, і знімати на відео це неподобство, і так по колу))) Почніть з себе!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Пані, не плутайте грішне з праведним))) При чім тут взагалі ліки. Звичайно, що здоров'я саме голвне - що є в нашому житті, і з тим ніхто абсолютно навіть і не буде сперечатись. Але аптеки майже всі - це приватні установи, які ціни встановлюють самі собі. А тут йдеться про Державну установу. І чому з людей здирають КУПУ лишніх грошей, чи у вас дітей нема, і ті гроші лишні у вас, щоб розкидатись ними. Ось цього я не зрозумію аж ніяк. Так, люди мовчать, і платять стільки, скільки скажуть. А скільки кожного дня подає документи, і скільки грошей йде в кишеню..... отим саме працівникам державної установи.
  • Anonymous

    А тепер щодо черг, як ви думаєте - зібрати в одному приміщенні, розміром із трикімнатну квартиру. людей із Тернополя і району Зборівського району і черг не буде -ПОДУМАЙТЕ. І саме головне в цоьму - всі платять, вистоюють в чергах і не мають претензій. Як усе в нас добре. Хоча в наш час за такі справи давали по шапці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up