Партнер рубрики Події

За поширення неправдивих чуток заплатите штраф

За поширення неправдивих чуток заплатите штраф
Дрібні хуліганства і правопорушення про які не завжди здогадуються тернополяни можуть каратися штрафами або громадськими роботами. Відтак, порушивши невідомий закон можна отримати навіть адмінарешт

Штрафом у розмірі від 170 до 255 гривень караються громадяни за поширення неправдивих чуток. За нецензурну лайку можна отримати від 51 до 199 гривень, а за появу у п'яному вигляді у громадському місці від 102- 136 гривень штрафу.

- Досить часто ми порушуємо правила і закони тому, що не знаємо їх, - говорить тернополянин Олексій Мельничук. - Люди в нашій країні необізнані в законах і нерідко, порушивши його, навіть про це не здогадуються.
Усі дрібні правопорушення об’єднані у статті 173 Адміністративного Кодексу України і розцінюються як дрібне хуліганство, яке карається штрафами і громадськими роботами.

- Дрібним хуліганством є також вчинення бійки і порушення порядку у громадському місці, - розповідає юрист Василь Когут. - Люди знають, що не можна лаятись у приміщенні, чіплятися до громадян і справляти потребу у невідведеному місці з правил етикету, але рідко хто знає, скільки штрафу він отримає за те, що поширюватиме неправдиві чутки.


Задля експерименту, кореспондент “20 хвилин” опитав тернополян різного віку. Питання полягало у тому, чи знають люди про такі закони і що їм загрожує порушивши їх. Жителі нашого міста відреагували по-різному, дехто дивувався, хтось що-небудь чув про закон, але не знав, який штраф можна отримати порушивши його, а деякі люди, навіть, сміялися. Та із усіх опитаних рідко зустрічалися люди, які були б добре обізнані у цій галузі.


- Цікавий штраф про поширення непрадивих чуток,- говорить тернополянин Олег Боднарчук. - Треба розповісти про нього своїй тещі. Щодо інших правопорушень, то я дещо знаю, але не всі мають юридичну освіту, тому хотілось би бути більш компетентним у цій справі, щоб могти себе захистити.
Якщо людина вперше скоює таке правопорушення, то їй загрожує штраф. Матеріали таких правопорушень можуть бути направленими на розгляд суду, який і вирішуватиме, як саме покарати порушника порядку.


-Після повторного вчинення злочину, залежно від ситуації, людині можуть призначити громадські або ж виправні роботи, може також бути застосований адмінарешт,- додає пан Когут. - Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування постійно слідкують за порушниками, а громадські організації, розробляють і здійснюють заходи, спрямовані на запобігання адміністративним правопорушенням.
До слова, громадські і виправні роботи – це далеко не одне і те ж. Якщо правопорушнику призначили громадські роботи, то його прикріпляють до ЖКГ де він буде безоплатно підмітати вулиці, чи вивозити сміття. А під час виправних робіт людина й надалі працює на місці своєї роботи, проте із її заробітку буде відчислятися певний відсоток в дохід держави, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Отож, ряд досить поширених правопорушень: За нецензурну лайку порушника пропонується карати штрафом від 51 до 199 гривень. Поширювання неправдивих чуток тягне за собою накладення штрафу від 170 до 255 гривень. За придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього виготовництва можна отримати від 17 до 85 гривень. Поява в громадських місцях у п'яному вигляді потягне від 102 до 136 гривень штрафу. А за справляння потреби у непередбачених місцях можна заплатити від 51 до 119 гривень. Це далеко не всі правопорушення, за які можна отримати штрафи. Про інші дрібні хуліганства читайте у Адміністративному кодексі України: http://kodeksy.org.ua/admin-prav/index.htm

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Давай тоді почнемо з журналістів газети ПРО ВСЕ..Вони опублікували інформацію про зняття з посади голову ОДА Хоптяна і вийшов з того пшик...Вже і А.Й. Француза чуть не представили новим головою...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up