Партнер рубрики Події

Зграя собак змушує людей озброюватися ціпками та добиратися додому через сусідські огорожі

Зграя собак змушує людей озброюватися ціпками та добиратися додому через сусідські огорожі
- Я боюся, що собаки нас догризуть. На вулиці, коли всі вони згуртовуються разом – настає пекло. Пройти дорогою – неможливо, - із такими словами у редакцію "20 хвилин" звернулася тернополянка Любов Ковальчук.

Жінка переконує, що у селищі Романівка Тернопільської області, де має дачну ділянку, неможливо без остраху перейти вулицю. Причиною цьому – зграя агресивних собак.
- У мене в сім’ї безмежно люблять тварин. Вдома чотирнадцять років жив собака. Але якось купили ми дачу у Романівці, і згодом все почалося, - розповідає тернополянка. - Сусідка має, казатиму як є, три суки і два пси. Таких великих. Вони безперешкодно ходять по вулиці. Взимку ще один господар прогнав свою собаку, бо він йому раптом набрид. І це вже так із другим псом. Дорогу перейти неможливо, обступають тебе та починають лаяти. Постійний ляк, що кинуться. Влітку часто їдемо в Романівку, бо маємо маленьку дитину. Хочемо, щоб та гуляла на свіжому повітрі. Але як тепер будеш безпечним за неї, якщо й самій на дачі страшно? Буває, щоб добратися до будинку, треба перелазити через сусідські плоти.
Доводиться "озброюватись"
Любов Ковальчук запевняє, що без ціпка дачники на автобусну чи залізничну станції не ходять, бояться.
- Ці собаки нападають на людей. Особливо небезпечно стало тоді, коли у зграю "влилась" вівчарка із сусідньої вулиці, - продовжує жінка. - Спочатку його власниця пані Орися обіцяла кудись прилаштувати пса. А згодом на наші скарги перестала узагалі зважати. Люди ідуть до поїзда, то беруть із собою палиці , щоб відганятися від тих собак. Крик, ґвалт постійно від цього. І це від дорослих. А про дітей – то взагалі мови нема. Це страшне. Ідеш на автобусну зупинку, то вони й там нападають.
Тернополянка уточнює, мовляв, на вулиці має дачну ділянку жінка, котра тих псів підгодовує. Заради чого щодня приїжджає з міста із харчами. А на скарги щодо своїх п’яти собак, нібито відповідає: "Не здихати ж їм".
- Цього року появилися цуценята, то треба було подивитися як вона їх топить. Це – страшна процедура, - переконує пані Люба. – І що я маю з цим робити? Досить того, що у небезпеці моє життя. Та й майно нищиться. Бо собаки перестрибують через сітку на подвір’я. Псують саджанці тощо.
На проблему – не реагують
Зі слів Любові Ковальчук, через наболілу ситуацію неодноразово зверталася до дільничного міліціонера та у селищну раду. Втім, безрезультатно:
- Там відповідають, що така проблема триває не перший рік. Але що нічого зробити не можуть. Кілька разів говорила із дільничним. Він, правда, у лікарні зараз. Тому пояснював, що наразі допомогти не має як. Дзвонила й у районну адміністрацію. Там мені подякували, що я з таким звернулася, та пообіцяли прийнятим міри. Але з того часу, відколи я до них телефонувала, пройшло уже більше трьох тижнів. І знову ж - нічого. Скоро весна. Захочеться поїхати на дачу. Маємо маленьку дитину, було б добре її взяти із собою. Але як це зробити, якщо постійно боятися ту собачу зграю? Таке враження, що Конституції для людей нема. І що собаки краще захищені, аніж ми.
Незнайомцям – зась
Аби з’ясувати, чи справді дачникам з Романівки не дають кроку ступити небезпечні «вовкодави», у суботу, 23 лютого, на місце події відправився кореспондент "20 хвилин".

На вулиці Весела - зовсім не весело. Достатньо лиш звернути сюди, як відчуваєш на собі погляди кількох собак. Продовжуючи іти, поглядів більшає. А через мить уже починається не зовсім втішний гавкіт та гарчання. Пройшовши ще трохи, на зустріч швидко наближається собака сірого кольору, чимось схожа на лайку. За нею – ще дві. Бачачи, що продовжую іти, пес гарчить та суне простісінько на мене. Доводиться відступати аж до повороту з вулиці. Трохи почекавши та пересвідчившись, що собаки віддалилися – шукаю дачу пані Олі, жінки – котра піклується про всю цю ватагу.
Неподалік зовсім скоро помічаю просто посеред дороги велику миску з якимись харчами. Навколо неї – кілька собак. Поруч – пані у темній шубі. Ще здалеку їй кажу, що я із газети, і запитую про ситуацію із собаками.

 "Вони ще нікого не вкусили"
- Просто це моя вулиця, і ці собаки тут – ніби як сторожі, - відповіла жінка, котра й виявилася пані Олею. - А коли люди ідуть на автобусну зупинку чи ще кудись, то ці ж собаки просто їх супроводжують. Вони не є агресивними. Крім того, своїм собакам я сама ж роблю щеплення. Це – пси, які приблудилися. Але вони щоденно мають харчі. Вони щоденно тут ходять. І, наприклад, перестрибнути на чуже подвір’я вони фізично не можуть. Всі люди з моєї вулиці їх знають.
Поки веду розмову, слідкую за реакцією тварин, беручи до уваги не зовсім веселі розповіді Любові Ковальчук. За декілька метрів від мене – п’ятеро незнайомих собак. Окремі з яких лаяли, коли вперше невдало намагався зайти на вулицю Веселу.

 - Минулої неділі було полювання. То ось один породистий собака приблудився. Я б хотіла, щоб ви його сфотографували. Можливо, власник знайдеться, - бідкається дачниця та знову повторює, що її вихованці нікого не могли кусати. - Було, правда, якось приходили люди, казали, що гуска чиясь пропала. Але то теж не собаки. То був лис завівся.
Трохи поговоривши, жінка, котра виявилася волонтеркою у "Ноєвому ковчезі", припустила, мовляв, якби йшли чужі люди, то ці собаки їх би зупиняли. Проте своїх – не чіпатимуть.
- Вони будуть гавкати на незнайомих. А якщо я на той час знаходитимусь тут, то вийду, припиню це, та й все, - запевняє пані Оля. - Та в нас, наприклад, чужих людей мало ходить. Ну, а в разі чого, як доведеться платити штраф, то заплачу. А що робити? Подивіться, скільки є викинутих собак. Всі хочуть їх ліквідувати. Але ж є люди, які навпаки – будуть доглядати їх. Я, якщо буде нова собака, її теж годуватиму. Бо ще є такі, хто собі відмовлятиме, а собакам їжу дасть.

Облаяли журналіста
Упродовж розмови дачниця відхрещувалася від нібито потенційної небезпеки зі сторони її улюбленців. Розповідала, що окремі сусіди навіть самі підгодовують тварин. Також додала, що у своєму будинку має ще семеро котів. Та кілька разів нагадувала зробити фото породистого приблуди, аби знайти його господаря. Увесь цей час всі її собаки були поруч та здавалися не агресивними. Однак, коли автор цих рядків спробував пройти повз них, тварини його обступили й почали голосно лаяти, що приємним назвати доволі важко. Втім, жінка одразу нагнала своїх вихованців.


Пан Володимир, котрий мешкає неподалік, каже, що по вулиці без арматури у руках не ходить.
- Мене якось Рекс за куртку схопив. Правда, не прокусив до самого тіла, - пригадує чоловік. - Це десь місяць тому було, чи трохи більше. Але та вівчарка, то із сусідньої вулиці. Вона – справді небезпечна. А ці собаки, що з нашої вулиці, то вони мене знають. Хоча, усяке траплялося. І той Рекс з ними, буває, бігає. Випадало, що іншим людям з ними впоратися трохи складно. Та не думаю, щоб всі сусіди були проти цих псів. Трапляється, що вони самі їх підгодовують, бо нібито потім собаки стережуть їм будинки.
Знайти вівчарку, яка буцім самотужки наводить ляк на околицю більше, аніж уся зграя, журналістові не вдалося.
- Гостоподар того пса помер, і за тим Рексом стала сусідка приглядати. Він тут бігає по околицях як напівдикий, - каже ще один дачник, який теж відрекомендувався Володимиром. – Але щоб той пес на когось кидався, то важко сказати. Принаймні мені, бо рідко тут буваю.
Штраф – 17 гривень
На момент, поки матеріал готувався до публікації, в обласній міліції зазначили, що 25 лютого до Романівки були відправлені правоохоронці, аби перевірити ситуацію із дачними собаками на вулиці Веселій.
- Згідно до статті 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення – коли не належно виконуються правила утримання собак і котів – людину, яка це робить, можуть відповідно застерегти та оштрафувати. Але самий протокол буде розглянутий на адмінкомісії, - зазначає начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Петро Колісник. - Однак штрафи при цьому невеликі: від 17 до 51 гривні. У разі, якби собаки когось покусали, то щодо цього є більша відповідальність. В окремих випадках навіть кримінальна.
Натомість в обласній санітарно-епідеміологічній станції звітують, що лише за минулий 2012 рік до лікувально-профілактичних закладі Тернопільської області з укусами тварин звернулося 2702 особи. А це - на 17,5 відсотків більше, ніж у 2011 році.
Андрій ОРЛЯК, 0-96-552-51-13

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (96)
  • Anonymous

    Ну, захисники і тут дограються. Бо скоро мешканцям набридне писати скарги і візьмуть в руки ізоніазид. Знову вереску буде про нелюдів, еспертизи і мітинги-панахиди)) Шоу зоошизії триває)))

    Anonymous reply Anonymous

    ого,какие глубокие познания в ядах. Думаю, что милиции уже давно пора Вами заняться

    Anonymous reply Anonymous

    Ой, яка ж ви неосвічена та темна. І такі люди ще хочуть нести на планеті світло та добро) Ну просто типовий представник вашого руху "захисників")) До вашого відома, громадянко, ізоніазид - це не яд, а поширений високоефективний протитуберкульозний засіб, котрий продається в кожній аптеці.

    Anonymous reply Anonymous

    Маме своей дай выпить .

    Anonymous reply Anonymous

    За то,что такого ублюдка,как ты породила

    Anonymous reply Anonymous

    Яка лють)) Невже той засіб від собак таки ефективний? Напевне що так, раз так сильно псіхуєте))

    Anonymous reply Anonymous

    О,так Вы ещё и имеете открытую форму туберкулёза? Людей заражаете?

    Anonymous reply Anonymous

    ти мене давно вигнав зі свого серця , ти одинока і бідна Любов’ю людина . Верни мене у своє серце і душу. Тобі стане легше , знайдеш роботу , хтось тебе полюбить і твоє відношення до власного життя зміниться . Я поруч біля тебе, але не в тобі. Ще поки твоя, совість.

    Anonymous reply Anonymous

    У вас вже геть дах поїхав, то ви "Собача смерть", то чиясь совість)) От до чого звихнуте тваринолюбство призводить)))

    Anonymous reply Anonymous

    У тебя он уже давно съехал.Думаю,что тебя твои дети и отравят.

    Anonymous reply Anonymous

    ))))))))) Які ж ви жалюгідні. Повторюєте завчені гасла мов ті сектанти. Ані крихти розуму)))

    Anonymous reply Anonymous

    Ты кроме своей некчемности ещё и несостоятелен как мужик! Жалюгидности.......Бык ты с трудоднями.Так бы и плюнула в твою мерзскуюбыдлотную рожу.Гной

    Anonymous reply Anonymous

    Коментарі - вершина деградації)) Воно й не дивно, чим більше хворобливої зоофілії - тим бульша схожість на тварину.

    Anonymous reply Anonymous

    У тебя он уже давно съехал.Думаю,что тебя твои дети и отравят.

    Anonymous reply Anonymous

    критику; Відділ в якому я працюю, вже відслідковує твої коментарі на різних сайтах, де йде обговорення питання отруєння. Прямий натяк на вид отрути, яким можна травити собак. Ти ж критик , отже все знаєш , стаття за підбурювання до скоєння злочину, ККУ Стаття 24. Умисел і його види; п. 3. Непрямим є умисел, якщо особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання. Стаття 14. Готування до злочину п.1. Готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину. Ст.15. Замах на злочин; п.1. Замахом на злочин є вчинення особою з прямим умислом діяння (дії або бездіяльності), безпосередньо спрямованого на вчинення злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини цього Кодексу, якщо при цьому злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від її волі.п.2. Замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі. Кращий спосіб уникнути кари - не чинити зла . А в тобі його явно забагато. Можеш піти паровозом , як організатор і підбурювач злочину , який вже стався і продовжує відбуватись.

    Anonymous reply Anonymous

    Ой, та Ви, друже, виявляється не тільки нерозумний неосвічений тваринолюб а ще й хакер?)) Відслідковуйте, все рівно більше вам напевне нічим зайнятися)). Доречі, цікаво де оце було підбурювання? Ааа, ну підбурювання і порушенням Закону робите Ви, бо займаєтеся підгодівлею зіпсованими об'їдками в людних місцях, що призводить до того, що песики таки отруюються, та ще й збігаються та кусають людей. Тому з вашої сторони - грубе порушення Закону України № 1825-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами" а якщо це ваші песики по вулиці Веселій бігають, то ще й Закон України "Про утримання та поводження з домащніми непродуктивними тваринами в населених пунктах". За це Вам мав би грозити штраф: від 20 до 60 неоподаткованих мінімумів, тобто 20 000 - 60 000 гривень). Також, зводячи на мене наклеп і поширюючи недостовірну інформацію, ви порушуєте закон за Статтею 277 ЦКУ "Спростування недостовірної інформації", ч. 1 Статті 200 "Про надання недостовірної інформації", ч. 3 Статті 297 ЦКУ, ч. 2 Статті 299 і 275 ЦКУ, а також 1 ч. Ст. 277. За це Вам грозить штраф + умовне ув'язнення, оскільки це вже буде рецидив. Обтяжуючою обставиною є також те, що Ви видаєте себе за працівника правоохоронних органів, ч.3 Стаття 190 "Шахрайство". А Вашим однодумцям, за погрози фізичної розправи за статтею 129, а також згідно всіх вищенаведених Вами статтей грозить тюрма. То що, підете з повинною до суду?))

    Anonymous reply Anonymous

    Для того,щоб взнати з якої адреси Ви підло "підгавкуєте" не треба бути хакером.

    Anonymous reply Anonymous

    соска ти взаєш що таке хакер не перестанеш монітор буде червоний іякщо появишся в мережі я тебе ковирялка зразу трахну

    Anonymous reply Anonymous

    Вай-вай, гопнік-хацкер)))

    Anonymous reply Anonymous

    Вперед нещасні, доказуйте своє невігластво і далі. Цим ви ще більше дискредитуєте свій нібито "тваринолюбний" рух.
  • Anonymous

    собаки звірі а звірів тримають вдома або в лісі вільно пересуватись без господара не мають права або давайте випустив на вулицю крокодилів.левів.тигрів вовків. бегемотів і інших звірів хай собі гуляють мих люди повині бути гуманими а самі ми підемо жити в джунглі.

    Anonymous reply Anonymous

    Та ти вже скоро там і будешь.
  • Anonymous

    http://fakty.ua/159053-v-polshe-dvornyaga-spasla-trehletnyuyu-devochku-ot-holoda
  • Anonymous

    Така поважна пані Люба,а така брехлива. Сама цих собак годувала,навіть на вокзал їздила,їжу їм передавала.Ганьба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up