Конвалії до Тернополя везуть зі столиці

Конвалії до Тернополя везуть зі столиці
На вулицях Тернополя уже масово торгують конваліями. Невеличкі букетики продають за ціною 5-10 грн.


Так, побачити продавців із цими квітами в руках можна поблизу залізничного вокзалу, на вул. Руській, поблизу Центрального ринку. Майже всюди ціна однакова: маленькі букети - за 5 грн, більші – за 10 грн. Звідкіля везуть квіти, продавці розповідають неохоче.


- Я конвалії виростила у себе під хатою, - каже одна жінка, яка розмістилась із товаром під аркою. – І сьогодні вперше у цьому році вийшла торгувати. А до цього часу й торгувати було нічим. Якби не тепло, то, мабуть, ще б досі квіти не розпустились.


Утім, якогось документального підтвердження про те, що рослини жінка вирощувала власноруч, у неї не було. Його, зізнається продавець, ніхто й не питає.

Відео дня
>
Поцікавились ціною і тим, звідкіля товар, ми й у іншого продавця, яка також стояла під аркою. Маленькі букетики у саморобному відерці – із обрізаної пластикової пляшки вона продавала за ціною 10 грн. Єдиною інформацією, якою поділилась жінка, було те, що квіти вона привезла зі столиці.


У мене квіти з Києва, - невдоволено відповіла жінка. – Тут у всіх звідти.


Потім продавець відійшла, відмовляючись надалі спілкуватись із нами. Так робила щоразу, коли ми намагалися запитати у неї про дозвіл. Трохи більше розповіла продавець, яка торгувала під церквою на вул. Руській. Жінка зізналась, що квіти привезла з лісів на Київщині.


- Думаю, як мене запитують, то краще відразу говорити, де нарвала. Або говорити, що перекупила, - каже жінка. – Бо як скажу, що вдома виростила, і приїдуть перевіряти, то буду мати проблеми. Та й де вдома стільки їх взяти? А це син почув, що зараз великий попит на конвалії, та й запропонував допомогти. Ми поїхали і нарвали. Там, у лісі, за декілька кілометрів від Києва, їх - сила-силенна. І ягід там завжди повно. Пробували торгувати у метро, але там дуже ганяють. Тож часто доводилося згортати торгівлю.


У Тернополі із правоохоронцями продавцям конвалій спілкуватись не доводилось. А коли хтось із них проходить неподалік, то жінки просто повертаються спинами. Якби хтось із них таки впав в око міліціонерам, то довелось би, мабуть, віддати усю виручку за продані букети, кажуть продавці.


- Аби мати право торгувати такими рослинами, потрібно отримати дозвіл від Мінприроди, - каже головний спеціаліст – держінспектор відділу екологічного контролю природо-заповідного фонду, рослинного та тваринного світу Василь Дуда. – Такі дозволи у більшості випадків отримують наукові товариства, інститути. В іншому разі торгівля рослинами, занесеними у Червону книгу, карається згідно із статтею 188 Кодексу про адмінправопорушення.


Так, згідно зі статтею 188, незаконне вивезення з України або ввезення на її територію рослин, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією рослин або без такої. А порушення порядку придбання чи збуту рослин, занесених до Червоної книги України, згідно із статтею 188.1, тягне за собою накладення штрафу у розмірі від дев'яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією або без такої.

Cвітлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up