Метр під забудову біля тернопільського парку – 30 гривень

Метр під забудову біля тернопільського парку – 30 гривень
"Зелене господарство" у 2001 році отримало від міста дев’ять гектарів. Донині зберегло менше чотирьох. Підприємство й досі безоплатно користується комунальною землею, хоча, по суті, воно - комерційна структура. Депутати ж замість того, щоб повернути комунальне майно, роздають землю в оренду

Ділянку біля парку, яка, за нашими підрахунками, тягне на 2,5 млн грн, можуть забудувати, витративши менше 400 тисяч.


Дозволити “Зеленому господарству” змінити цільове призначення 1,3 га припаркової землі, взяти її в оренду на 10 років та звести житлові будинки вирішили депутати міської ради. Квадратний метр землі на схожій ділянці біля парку, згідно з нормативно-грошовою оцінкою (станом на минулий рік — прим. ред.), коштує 198 грн. Проте орендна вартість за 10 років користування, після чого ділянка має всі шанси стати приватною, як ми порахували, - менше 30 гривень. Тож сотку біля парку можна забудувати за три тисячі гривень...

Відео дня
>
"Це дерибан землі"

У схожий спосіб “Зелене господарство” вже роздало більше 4 га комунальної землі.
“Рішенням сесії міської ради від 30.03.2012 року №6/20/34 дано дозвіл товариству з додатковою відповідальністю “Зелене господарство” на складання проекту відведення щодо зміни цільового призначеня частини земельної ділянки площею до 1,3 га під будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення і гаражами та групи житлових будинків за адресою пр. С.Бандери з наданням в оренду терміном на 10 років”, - пояснив у відповіді на наш інформаційний запит міський голова Сергій Надал.
Разом із тим, у мерії не повідомили про вартість орендної плати за користування землею та не надали копію договору оренди, які ми просили. Тож у скільки обійдеться ділянка, ми запитали в “Зеленому господарстві”, яке тепер, вочевидь, там будуватиме.


- Та ви в мерії питайте, я не знаю, - каже директор “Зеленого господарства” Володимир Лахманюк. Чоловік навіть не зміг пояснити, де саме та ділянка, яку депутати віддали його підприємству. Не знає він, як зізнався, й про умови оренди.
- Питайте в міської ради, - додав чоловік. - Я був у відпустці, тому не в курсі.
Зрештою ми самі підрахували вартість оренди на основі розрахунку орендної плати для іншої паркової земельної ділянки, яка поряд. Нормативно-грошова оцінка квадратного метра землі біля парку, як встановила мерія, близько 198 грн. Уся ж ділянка площею 1,3 гектара може коштувати 2 млн 574 тис. грн. Враховуючи встановлену індексацію та коефіцієнти суми оренди на місяць, за нашими розрахунками, - це близько 3200 гривень. За весь період оренди, тобто 10 років, загальна сума, яку може отримати місто, — близько 380 тисяч...


- Зазвичай такі схеми не дають скарбниці міста й половини таких “прибутків”, - коментує наш читач Андрій Возний. - Це звичайний дерибан землі. Будують переважно значно швидше: за три-п’ять років. Приміром, створюють ОСББ, які мають право першочергової приватизації, та звертаються у мерію. Остання, звісно, для окозамилювання, відмовляє. Відмову оскаржують у суді і все — земля має власника, а місто “з носом”. У Тернополі я вже неодноразово таке спостерігав, особливо останніми роками.


За два рази 4 га
Раніше від “Зеленого господарства” також відщипували чималі клапті землі під забудову. Землю ж організація отримала в постійне користування 2001 р. (будучи відкритим акціонерним товариством, яке займалось зеленим господарством міста — прим. ред.). Передали більше 9 га землі, яка належить місту. У 2007 р. мерія віддала в оренду перший шматок. Більше 1,3 га припаркової землі отримало приватне підприємство “Гео-2004” (рішення сесії міської ради за №5/8/21 від 29 березня 2007 р). Його пов'язують зі скандально відомим у Тернополі забудовником Зіновієм Щепановським. У минулому році цю земельну ділянку в підприємства мерія відібрала та віддала пайовикам, аби ті закінчили будівництво свого житла (рішення сесії міської ради за № 6/13/6 від 16.08.11 р.).


У 2005 майже 2,8 га віддали товариству індивідуальних забудовників “Добробуд” (рішення сесії міської ради за №4/17/125 від 29 грудня 2005 р.). Ним керує депутат міської ради Віталій Смакоуз. В обох випадках депутати спочатку вилучили ділянки з користування в “Зеленого господарства”, а вже потім уклали угоди оренди на п’ять років.
- Ці схеми законні, але ж є альтернатива, яка дозволяє ефективно наповнювати бюджет, а не віддавати елітну землю майже за безцінь, - коментує київський юрист Богдан Глядик. - Саме міські обранці й мали б уболівати за наповнення місцевого бюджету. Приміром, можна оголосити конкурс й продати ділянки за реальною вартістю, а це мільйони. Для депутатів, думаю, не таємниця, що оренда під забудову, — це втрата міської землі.


Земля подешевшала вдвічі

Сама ж земля біля парку, з кінця 2010 р. дивним чином подешевшала більш ніж удвічі. Здешевлення видно з розрахунків розміру орендної плати для земельної ділянки біля парку, яку орендує “Добробуд” (розрахунок проводили станом на січень 2011 р. – прим. ред.). Так до серпня 2010 р. метр припаркової землі коштував 450 грн, а після цього - 198. Відповідно, й орендна плата, яку бере місто, знизилась у два з лишком рази. За зниженою ціною ділянками, вочевидь, користуються й інші орендарі.


Чому недержавне і некомунальне підприємство й досі безоплатно користується гектарами землі біля парку, якої з часом стає усе менше, - також актуальне питання. Особливо зважаючи на те, що після прийняття нового Земельного кодексу всі подібні підприємства, які користувалися землею, мали б або переоформити право користування на платну оренду, або відмовитися від землі. Контролювати цей процес мали б зацікавлені сторони. У цьому випадку - міська влада, землею якої задля комерційних цілей користується “Зелене господарство”.


- Із 2002 року діє новий Земельний кодекс, згідно з яким "Зелене господарство" як приватна комерційна структура не могло отримати право на постійне користування державною чи комунальною землею, - продовжує юрист Богдан Глядик. - Закон не має зворотньої дії, тож землею господарство користувалось і надалі, бо отримувало її ще у 2001 році. Проте в 2010 р., під час зміни організаційно-правової форми з ВАТ на ТДВ, право постійного користування ділянкою потрібно було перереєстровувати. У перереєстрації повинні були відмовити, бо, за діючим Земельним кодексом, господарство не має права на постійне користування комунальною ділянкою.
Проте дивним чином, як зауважує юрист, "Зелене господарство" змінило організаційно-правову форму, але не переєструвало землю і далі нею безоплатно користується. Підприємству, вочевидь, "підіграли" високі чини.


На товариство з додатковою відповідальністю ВАТ “Зелене господарство” перетворилося наприкінці 2010 р. Змінили організаційно-правову форму, а назву зберегли. Колишні акціонери в таких змінах звинувачували, про що ми писали, тепер уже колишнього керівника контрольно-ревізійного управління Івана Панцьо. Чоловік спершу очолював ВАТ "Зелене господарство", а потім став одним із засновників товариства з додатковою відповідальністю "Зелене господарство". Зміни відбулися, переконані люди, аби можна було простіше дерибанити майно та гектари комунальної землі.


Чому в користуванні "Зеленого господарства" й досі гектари комунальної землі, яку міські депутати роздають на вигідних умовах, просимо з'ясувати прокуратуру. А міську владу просимо подбати про збереження землі міста та адекватне наповнення бюджету.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Anonymous

    Хто готовий дійсно відстояти парк. Давайти обєднуємося... Бо так далі немжна в той парк і так вже нема як зайти як не дорого то заправка, як не дім то магазин.
  • Anonymous

    Всім відомо, що 10-15 років ніхто не будує. Максимум від початку до кінця будівництво, на мою думку, триватиме 2 роки. Потім приватизація і все. Місто більше 100 тисяч за ту землю не отримає. А такі великі терміни оренди ставлять з двох причин. Перша — щоб наївні люди думали, що місто трохи на тому “наварить”, а дрга — щоб не “палити” добрих дядів, які будувати дозволила. Така практика дісно є: дає один мер, будувати дозволяє другий, а роботу починають при третьому
  • Anonymous

    Шкода що автор не пошукав далі. А далі наступне: Добробуду вже надали дозвіл побудувати в 10 метрах від співочки дев"ятиповерховий будинок з вбудованим "дитячим кафе". Хоча земля відводилась під 2 поверховий спортивний центр. І зовсім не факт що це земля зеленбуду а не парку... Так що одих від співочки бульдозерами а іншим будь-ласка. отака "принципова " влада
  • Anonymous

    думали свободівці то наші хлопці а то такі як і всі інші думайти при виборі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up