Мобільного шахрая можна перевірити, кажуть тернопільські міліціонери

Мобільного шахрая можна перевірити, кажуть тернопільські міліціонери
Перед тим, як перераховувати гроші невідомо кому, запитайте його якісь деталі і побачите – він одразу зникне




- Не раз чула про мобільних шахраїв, які видурюють гроші, - каже тернополянка Оксана Мельник. – У нас багато довірливих людей, тому вони ризикують постраждати від такого шахрайства.
Жінка просить пояснити, як визначити, що телефонують шахраї. А також, як перевірити, що абонент не обманює. За роз’ясненням ми звернулися до начальника сектору зв’язків із громадськістю обласної міліції Петра Колісника.
Він каже, що злочини пов’язані із мобільним шахрайством на Тернопільщині непоодинокі. Втім, люди і надалі попадаються на хитрощі зловмисників. Так майже десять тисяч гривень нещодавно перерахувала мобільним шахраям 54-річна тернополянка, аби врятувати сина нібито від в’язниці.
- На її мобільний зателефонували з невідомого номера, - каже пан Колісник. – Жінці сказали, що її син потрапив до міліції. Потрібно заплатити десять тисяч гривень, аби його відпустили.
Тернополянка спершу не вірила, але ж їй зателефонували. Тому вирішила рятувати сина. Далі усі дії жінка виконувала чітку вказівку невідомого, продовжує Петро Колісник. Вона забігла додому, взяла вказану суму, викликала таксі і поїхала до найближчого терміналу, аби переказати гроші.
- Можна лише уявити стан матері, котрій повідомляють про нещастя з її дитиною, - каже пан Колісник. - Завдяки такому психологічному тиску шахраям і вдається виманити чималі суми. Зазвичай потерпілим телефонують із мобільних, номери яких не визначаються. Вони контролювали кожен крок жертв, таким чином не даючи їм змоги зв’язатися з дітьми і перепитати, що ж трапилося.
- Щоб розпізнати обман, потрібно зв’язатися з сином, донькою, чи іншим родичем, - радить Петро Колісник. - А того, хто вам телефонує, попросіть назвати ім’я вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру. Стовідсотково, злодій зникне зі зв’язку. Інша порада: наберіть 102 і дізнайтеся, чи справді хтось із ваших рідних в міліції. Там нададуть таку інформацію.
Схема мобільних шахраїв дуже проста: випадковий номер, випадковий абонент, навмання кинене запитання, чи є у вас син, або донька, а далі стандартний набір фраз. Все з єдиною метою – заробити на вас гроші. Зазвичай зловмисник, не знає про вас нічого. А, підтримуючи телефонну розмову з таким «благодійником», самі надаєте йому інформацію.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up