Наслідки аборту можуть гукнутися через десятки років, нагадують фахівці з Тернополя

 Наслідки аборту можуть гукнутися через десятки років, нагадують фахівці з Тернополя
"Як і багато дівчат, я говорила собі: "Ніколи не зроблю аборт", але... Мені 21 рік, і тиждень тому я зробила аборт. Тепер молю Бога, щоб мій малюк потрапив до раю", - це цитата з листа на сайт noabort.net.

В Інтернеті, на веб-сторінках, де висвітлюють свою інформацію противники абортів, таких сповідей – чимало. Причому пишуть їх не лише жінки, які щойно перервали вагітність, а й пані, які вчинили це багато років тому.

- Нічого дивного. Постабортний синдром (ПАС) – сукупність фізичних і психічних розладів може виникнути у жінки через десятки років після тієї процедури, - каже керівник Школи материнства св. Анни Марії Хомів. – Як практикуючий психотерапевт я неодноразово із такими випадками стикалася.

Усі жінки, яких спрямовують на аборт за медичними показами, у перинатальному центрі "Мати і дитина" потрапляють на консультацію до лікаря-терапевта Лілії Чайківської. Вона – активіст обласного осередку Асоціації лікарів-католиків України.

- Раніше я всім жінкам говорила, що будь-який аборт – це убивство, - розповідає медик. – Потім свою позицію частково змінила під впливом суспільної думки. Але я обов’язково усім таким жінкам кажу, що вони мають вибір: залишити дитину, знаючи, що вона буде неповносправною, чи вбити її. Скажу чесно, за 11 років, відколи консультую, лише три жінки відмовилися від аборту.

В одній родині, як пригадує лікар, дочекалися народження маляти. Воно було хворим і прожило лише 11 днів.

- Коли те дитя померло, його поховали. Тепер кожен у тій сім’ї знає, що має ангела-хоронителя на Небесах, - продовжує розповідь пані Чайківська.

Інша жінка, яка відмовилася від переривання вагітності, була дуже рішуче налаштована вилікувати дитя, коли воно народиться. Та пані навіть приходила дякувати Лілії Чайківській за підтримку. Як склалася доля тієї матері, лікар, на жаль, не знає.

- У третьої - дитинка завмерла на певному терміні розвитку, - пригадує співрозмовниця. – Тож у цьому випадку ані сама жінка, ані будь-хто з медиків не спричинився до дітовбивства. До речі, жінок, які мають намір підписати відмову від маляти, я теж консультую. Відмовитися від дитини – менший гріх, ніж аборт.

Лілія Чайківська також пригадує жінку, яка завагітніла при зґвалтуванні. Врешті материнські почуття перемогли і та пані радо забрала дитину додому.

- Утім, мушу повідомити сумку звістку: якщо у 1994-1998 роках ми фіксували спад кількості абортів, то останнім часом їх побільшало у півтора-два рази, - продовжує лікар. – Хоча цифри поки що нижчі за ті, які були до 90-го.

Наразі створити центр консультування при жіночій консультації не вдається. Тому лікарі вирішили хоча б виготовити стенд із докладною інформацією про аборт. Повішають його саме в тій палаті, де перебувають жінки, які готуються до аборту.
Надія НОВАК

Коментар
Льонгін ГУТА, кандидат медичних наук, доцент, лікар-акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії:
- Я чув, що тепер святі отці, звертаючись до молоді, переконують, що зародок – це вже маленька людина. Ця позиція має право на існування. Я сам чимало жінок відмовив від аборту. Може, тому Бог і дає мені ще сили жити…
Аборт несе чимало ризиків. Головний - дуже високою є вірогідність, що жінка вже ніколи не стане матір'ю. Причин багато. Наприклад, може початися запальний процес у статевих органах. А жінки після аборту схильні все тримати у таємниці. Тож запускають недугу. Маткові труби стають непрохідними. Оперативно допомогти в такій ситуації вдається не завжди. Усе залежить від місця, де утворилися спайки. До того ж, матка після аборту стає дуже вразливою. І якщо в організм потрапляє інфекція – навіть при ангіні - проблеми "осідають" у "слабкому місці". Закінчитися усе може запаленням і матки, і додатків.
Серйозну травму жінці може завдати і лікар під час аборту. Так, за наявності загину матки – вперед чи назад – її легко пробити інструментом. Якщо поріз значний, треба робити операцію і зашивати все. Не зроблять лікарі цього - наразять життя жінки на небезпеку.
Приємно, коли зустрічаю жінок, а вони кажуть: "Оце – ваша дитина". Так зазвичай говорять ті щасливі матері, яких я колись відмовив робити аборт... 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Відмовитися від дитини – менший гріх, ніж аборт? Мабуть, я справді не розумію цей світ...

    Anonymous reply Anonymous

    а відколи вбивство стало "лояльнішою альтернативою"? Я не розумію як людина обирає вбити "на благо".

    Anonymous reply Anonymous

    не зарікайся, не говори ніколи, бо ще не знаєш, що тебе чекає)

    Anonymous reply Anonymous

    Не вбий і крапка.

    Anonymous reply Anonymous

    планета нибиру уже близко.нас всех ждет конец.покайтесь мерзкие блудницы
  • Anonymous

    кількість абортів в Україні зменшилась практично вдвічі. Тому не треба говорити про зростання.

    Anonymous reply Anonymous

    Статистика не відображає реальної ситуації. Кількість абортів в Тернополі зросла. Про це говорять люди, які щодня "в тому" працюють.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up