На Тернопільщині скуповують свічки через “кінець світу”

На Тернопільщині скуповують свічки через “кінець світу”
- Прочитали люди статтю в газеті про кінець світу і як подуріли, - скаржиться тернополянка Наталія Онишко. – У мене мама живе в селі Велика Лука Тернопільського району. Там всі сусіди і навіть вона вже запаслись свічками та сірниками.


За словами пані Онишко, біля ринку в місті, поруч з автостанцією, було важко купити свічку. А в автобусі тільки про ту новину й говорили.

- Так лякати людей не можна, - каже жінка. – Це ж різні люди читають...

Утім, саме новини такого змісту з’являються напередодні 21 грудня. Моторошним грудневим днем у зв’язку із закінченням циклу календаря майя та парадом планет спершу залякували у голлівудських фільмах, а тепер - в Інтернет-виданнях та друкованих ЗМІ у власному краї, нарікають тернополяни.

Новини на кшталт “електрички, поїзди, трамваї будуть в неробочому стані. Будуть скасовані всі авіаперельоти. Інтернет відключиться. Супутники, наземні передавальні радіостанції вийдуть з ладу. Хаос буде тривати від кількох годин до декількох днів!” з’являються одна за одною. Та, як кажуть астрономи, усі ці теорії – одна суцільна нісенітниця.

Чого ж насправді нам чекати 21 грудня від зірок, планет, їхнього параду, “20 хвилин” поцікавились у нашого земляка-астронома, дійсного члена Наукового товариства ім. Шевченка Івана Климишина.


- Мене дивує, що окремі люди створюють навколо регулярного природного явища якийсь ажіотаж, - каже він. – Нічого незвичайного у тому нема. Ні про який кінець світу у зв’язку із закінченням циклу календаря майя чи парадом планет не йдеться!

За словами пана Климишина, такі астрономічні, астрофізичні та астрологічні явища як затемнення місяця та сонця і парад планет відбуваються постійно.

- Наприклад, сонячні затемнення бувають кожного року від двох до п'яти разів – це і повні, і часткові, - пояснює Іван Климишин. – Так само і затемнення місяця. Рідше трапляється парад планет (вони вишиковуються уздовж однієї умовної лінії по відношенню до Сонця — прим. ред.), однак і це явище – регулярне.

Висловив великий сумнів науковець і щодо календаря майя. Мовляв, ніхто так його до кінця і не розшифрував. А сам він – далеко неточний. Відтак прив’язувати закінчення циклу до кінця світу - нелогічно.

- Ми маємо лише два цикли – це зміна пір року і зміна фаз місяця, - пояснює науковець. - І вони – не синхронні. Однак є багато шарлатанів, яким поширення розповідей про закінчення циклу вигідне. Тому варто запам’ятати одне – усе, що перебуває в атмосфері ні на нас, ні на Землю не впливає.
Натомість на життя Землі впливають, як каже він, виверження вулканів, людська діяльність, а відтак і парниковий ефект, зміна клімату.

 - Ще на життя частково впливає Сонце, на якому у середньому через кожні 11,7 років з’являється максимум плям, - каже він. - У такі роки бувало мало опадів, а тому були неврожаї. Певною мірою через це і виникла астрологія.

Довідка
Іван Климишин – астроном, дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка.
Народився 17 січня 1933 р. в селі Кутиска Лановецького району Тернопільської області.
Іменем “Климишин” названа мала планета №3653, яка обертається навколо Сонця між Марсом і Юпітером.
За інф. "20 хвилин"
 

Відео дня
>Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (56)
  • Anonymous

    А ТО В ЦЕРКВІ ТАКУ СТРАШИЛКУ РОЗКАЗАЛИ ЧИ ЛЮДИ СОБІ ПРИДУМАЛИ?
  • Anonymous

    ніхто не може знати коли буде кінець світу...навіть СИН БОЖИЙ цього не знає!!! тільки один Бог..! я не розумію чого люди скуповлюють сірники...свічки??? це ж не буде просто тривати 3 дні! це буде кінець.... і БОГ нас покличе до себе! на справедливий суд! і буде нам за нашими вчинками! написано в святому письмі! ЦЕ БУДЕ ОДНОЇ ХОЛОДНОЇ ЗИМОВОЇ НОЧІ! ПЕРЕД ТИМ МАЄ З'ЯВИТИСЯ ВЕЛИКИЙ ХРЕСТ НА НЕБІ НА 3 ДНІ ЩОБ ЛЮДИ ПОКАЯЛИСЯ! І ВСЮ ЗЕМЛЮ ОХОПИТЬ ВОГОНЬ ВІД ОТЦЯ НЕБЕСНОГО! але цього ніхто не знає коли це буде..НІХТО! тільки один БОГ! тому я не розумію нашо лякати людей якимісь дурницями!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Люди....та кінець світу триває вже давно...Подивіться,що робиться...які катаклізми по світі, яка жорстокість кругом. А віни. Та взяти навіть 2 Світову, голодомор.То це, що був початок світу? Ніхто не знає, коли буде повний кінець. Ви згадайте,що робилося,як наступав 2000р. Всі, як ненормальні волали:"АРМАГЕДОН". І нічого. І пережили. І то перейде. І так життя тисячоліттями йде.
  • Anonymous

    і
  • Anonymous

    Який кінець світу може настати,якщо цукор та гречка дешевшою стають,це ж просто не сумістні речі:)))...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up