Партнер рубрики Події

Книжка. Як повернути її у руки українців? (ЗАПИС ПРЯМОЇ ТРАНСЛЯЦІЇ)

Книжка. Як повернути її у руки українців? (ЗАПИС ПРЯМОЇ ТРАНСЛЯЦІЇ)
Розмова була дуже цікава і плідна. Атмосферу гості створили надзвичайно теплу. Хочете пересвідчитися - перегляньте все у запису!

Про книжки та їхніх авторів, про проблеми видавців і розповсюджувачів літератури, про читачів… Словом, про все - навколо українського друкованого слова, ми говорили з експертами на засіданні Громадської ради RIA. Власне, і нагода для такого “круглого столу” була - Всесвітній день письменника!
Засідання відбувалося 7 березня у конференц-залі Медіа Корпорації RIA (вул. Дубовецька, 1 б, 2 пов.).


Аби зацікавити всіх темою розмови, ми зацитували колонку Бориса Новожилова - кандидата політичних наук, заслуженого працівника освіти України. Факти, наведені у статті, написаній для “Української правди”, вражають.
“Українська держава взагалі всю книжкову галузь не вважає для себе пріоритетною. Особливо за нинішньої влади. Свідченням цього є погіршення ситуації із книгодрукуванням 2011 року, за результатами якого ми вийшли на "почесне" останнє місце в Європі за кількістю книжок на душу населення. За останній рік сумарний наклад нових видань упав більш ніж на 7%!
І нині в нашій країні видається за рік менше однієї книжки на кожного її жителя! Це, зауважимо, разом із підручниками, які є виданнями специфічними, призначеними для окремої групи населення.
Якщо порівнювати з тією ж Росією, то там цей показник перевищує наш приблизно в 5 разів, причому російські фахівці вважають його надзвичайно низьким, і б'ють на сполох. Якщо ж порівняти з розвиненими європейськими державами, від них ми взагалі відстаємо десь у 8-9 разів. Внаслідок цього 90% вітчизняного книжкового ринку заповнено іноземною, переважно російськомовною, продукцією.
Книжки, видані в Україні, зазвичай коштують дорожче, ніж ті, що завезені з-за кордону. Дешевими вони й бути не можуть, з огляду на дуже невеличкі тиражі, а відтак – і високу собівартість. До того ж, накрутки, які роблять на вітчизняну книгу вітчизняні ж книготорговці, сягають 100 і навіть 180%!

Довідка
Всесвітній день письменника відзначають 3 березня за рішенням конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся у 1986 р. ПЕН-клуб заснували у 1921-му. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets - поети, essayists – нарисовці, novelists – романісти. Слід відзначити, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – “ручка” з англійської. Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Ґолсуорсі. В 1923 р. відбувся перший конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені у 11 країнах світу. Тепер такі центри діють у 130 країнах.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    Купил читалку - решил проблему. А книги за деньги? - увольте...
  • Anonymous

    правда. От я наприклад, люблю читати. Читаю багато, але книги не купляю - я їх качаю в неті. Тепер купила ЕлБук - і взагалі задоволена на всі 100
  • Anonymous

    І почалися ці розмови, що молодь не читає і не вміє висловлювати свою думку. Мені 20 років, і за останні два з половиною місяці я прочитав 13 книг. В мене багато друзів, котрі читають не менше, а дехто і більше. Інше питання, що з тих 13 книг, що я прочитав, жодна не була на українській і тільки одна в паперовому форматі. Я впринципі не розумію, як може функціонувати держава і суспільство, де флящина горілки вартує в два рази менше будь-якого пристойного видання. Не звинувачуйте молодь в тому, що ми такі і сякі, ми не гірше попереднього покоління. От тільки різниця в тому, що теперішні ціни на книжки і горілку встановлює якраз старше покоління, а ми мусимо виходити з того, що маємо, а не хотіли би мати.

    Anonymous reply Anonymous

    Звісно, не вся молодь однакова. Мій син також читає. Сам купує книжки. Він - студент. Але таких - одиниці!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Та це брехня, якщо Ви таких не знаєте, то це не значить, що їх таких нема або мало, їх якраз стільки скільки має бути. В кожному поколінні є свій відсоток божевільних, геніїв, геїв, ідіотів і просто розумних людей. Список можна продовжити. Так от, цей відсоток завжди, в будь-якому суспільстві, одинаковий, в рамках статистичної похибки, звичайно. Однак, старше покоління завжди любить говорити, що в їх часи трава була зеленіша, а комарі більші, як писав Довженко.
  • Anonymous

    Рініше я щомісяця купувала 2-3 книжки. Тепер більш-менш пристойне видання коштує не менше 50 гривень. Доводиться робити вибір: для тіла чи для душі... Інколи купую англомовні книги на секонд-хендах, бо робочий день не дозволяє шукати щось в бібліотеках. Останнім часом читаю виключно з інтернету з англо- та російськомовних ресурсів . Українську книжку знайти вкрай важко і небезкоштовно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up