На подвір’ї церкви, що на Орлика, хочуть дев’ятиповерхівку будувати (ОНОВЛЕНЕ)

На подвір’ї церкви, що на Орлика, хочуть дев’ятиповерхівку будувати (ОНОВЛЕНЕ)
Пів сотні мешканців будинків, які неподалік церкви святих Володимира та Ольги, зібрались 2 лютого, о 16 годині аби висловити протест проти будівництва на місці де ще минулого місяця пів сотні дерев росло.

Людей, напевне, було б більше, але, як розповіли організатори зустрічі, всі оголошення, які розклеювали по під’їздах довколишніх будинків, хтось зривав. Їх оновлювали тричі, але ситуація повторювалась.
Змінили Статут, щоб будувати житло
Вирубка дерев не подобається, як переконались навіть людям з інших районів міста. Було серед протестувальників й декілька таких. Зустріч людей мала інформаційно-координаційний характер.


- До вчорашнього дня ми не знали, що тут відбувається, - каже співорганізатор зустрічі мешканців Едуард (прізвища не назвав – прим. авт.) – Лише вчора чотирьом представникам громадськості вдалося зустрітись з отцем Романом. Він сказав, що отримав офіційні дозволи, містобудівні умови і право на початкові роботи для будівництва 25-метрового житлового будинку на два під’їзди. Це буде дев’ятиповерхівка. Це все без відведення землі, тобто юридично будівництво веде релігійна організація. Отримавши землю для потреб церкви, насправді будуватимуть комерційний об’єкт.

Відео дня
>
Виступити під час цього віче міг кожен охочий. Люди здебільшого обурювались діями церковників і не приховували емоцій.
- Ми довго шукали собі помешкання, бо художники. Для нас краєвид із вікна – надзвичайно важливий, - каже тернополянин Сергій Смерчинський, мешканець будинку неподалік церкви. - Купили квартиру тут. А ці спиляні бензопилою дерева просто розрізали нам серця. Не по-людськи так робити...
Під час зустрічі люди дізнались і про те, що для будівництва представники церкви у 2008 році навіть Статут змінили. Розширили його, зокрема, положенням про те, що церковна община може навіть житлові будинки зводити.


"Отець думає, що відмолить"

Дерева на території церкви вирубали, що, власне, й дало поштовх для протестів людей, упродовж 17-19 січня. Це було необхідно для благоустрою території, як тоді коментував настоятель храму Роман Цюпка.
- На місці тих дерев також будуть дерева, - сказав журналісту "20 хвилин" священнослужитель. - Ми просто впорядковуємо територію. Плануємо висадити тут 70 сріблястих ялин і стільки ж туй.


Та слова отця виявились, м’яко кажучи, далекими від істини. Він забув згадати про дев’ятиповерховий будинок, який планують звести на тому місці. Парафіянам під час служби у церкві душпастир також розповідав про благоустрій і дерева. Про будівництво — ані слова.


- Він з Богом говорить, то, певно, думає шо відмолить, - казав хтось обурено з натовпу. – Він хоч спитав би спочатку всіх своїх парафіян, я вже не кажу про мешканців будинків, чи треба то комусь.
Настоятель храму на зустріч із людьми не прийшов. Протестувальники тим часом домовились зібратися наступного тижня. Вони планують проінформувати й решту мешканців довколишніх будинків, а також перевірити, чи дійсно у церковників є усі документи.


Прийшли на збори й представники міської ради, яких організатори також запросили.
- Люди до нас звертались, але уже після зрізання дерев, - сказала під час зустрічі головний спеціаліст відділу благоустрою та екології міськради Людмила Гринчишина. – Тепер діє Закон про регламентування містобудівної діяльності. Там чітко прописано, що за умови подання декларації про початок будівельних робіт, яке є в цієї релігійної громади, будь-які дозволи, в тому числі й на видалення зелених насаджень, не вимагають. Тобто громада мала право без дозволу міської ради вирізати дерева.


Така позиція у частини присутніх викликала обрурення. Люди нагадали, що містобудівні умови та обмеження (документи, які передують декларації про початок будівельних робіт – прим. авт.) видає саме міська рада.
Ми з’ясуємо за допомогою інформаційних запитів (їх розглядають п’ять днів – прим. авт.), які ж документи має громада, чому насправді вирубали дерева і як так сталось, що, отримавши землю для потреб церкви і громади, її хочуть забудувати і заробити на цьому чималі гроші.

 

Офіційний коментар парафії УГКЦ св. Володимира і Ольги м. Тернопіль (масив “Дружба”) про ситуацію, яка склалася довкола будівництва храму


Близько півсотні парафіян храму св. Володимира і Ольги, члени Парафіяльної Ради та настоятель храму о. Роман Цюпка зібралися 7 лютого, о 19.30, у прицерковному приміщенні, аби обговорити план дій щодо мирного вирішення конфлікту довкола будівництва храму та інших споруд на земельній ділянці, якою громада володіє понад 20 років.

Проаналізувавши ситуацію, присутні висунули одностайну позицію та бажають заявити про наступне:

Парафія УГКЦ св. Володимира і Ольги на чолі зі священиком молиться за збереження миру та мирне врегулювання конфлікту. Пріоритетом нашої спільноти є служіння Богу та добро вірних. Ми не хочемо нікого образити, спричинити матеріальну чи духовну шкоду та найперше запрошуємо усіх до участі в молитві;


Парафія, як юридична особа, у справі побудови нового храму, житлових споруд, реконструкції прицерковного подвір'я діяла і діятиме виключно у рамках закону. Громада чесно пройшла передбачені законодавством процедури отримання необхідних дозволів та володіє необхідною документацією, яку при потребі готова представити для ознайомлення.
17-18 січня на парафії св. Володима і Ольги в межах ділянки, яка має державний акт і є в постійному користуванні громади, згідно декларації про підготовчі роботи інспекції держархбудконтролю від 10 січня, було проведено підготовчі роботи з видаленням зелених насаджень під перспективну забудову соціально-громадських приміщень для потреб громади з надбудовою житлового будинку. Станом на сьогоднішній день не має остаточно затвердженого проекту і макету будівництва. Тому нема підстав говорити наперед про кількість поверхів.


13-тикупольний храм Володимара і Ольги в місті будується силами громади і жертводавців вже 15 років. Будівництво є складним і вимагає великих капіталовкладень, якими, станом на сьогодні, громада не володіє. У 2008 році на засіданні Парафіяльної Ради одноголосно було прийняте рішення шукати інвестора та можливі шляхи для завершення будови храму до ювілею 1025-ї річниці Хрещення Русі-України. За останні роки громада отримала від різних державних інстанцій усі необхідні документи та дозволи для залучення інвестора та завершення будівництва храму.


Стосовно питання земельної ділянки слід зауважити, що вона не межує ні з одним будинковолодінням, крім землі Тернопільської міської ради, яка, в свою чергу, надала всі дозвільні документи. Всі відстані до прилеглих будинків є погоджені в управлінні архітектури і містобудування та внесені в генплан забудови. Тому стверджувати, що парафія чи священик самовільно вчинив зрізання дерев, або ж захопив чиюсь територію немає підстав.
Парох о. Роман Цюпка з 1998 року спільно з Парафіяльною Радою, яка контролює всі видатки на будівництво храму, здійснюють будівництво. На парафії, як і в кожній юридичній організації, є книги прихідної і вихідної інформації та журнал перевірок. Кожен парафіянин може звернутися до бухгалтера церковної громади, який може дати вичерпну відповідь на поставлені запитання стосовно використання пожертв на будівництво храму.

На зустрічі о. Роман Цюпка зазначив: “Як священик парафії та духовна особа за роки мого служіння я прагнув ставити інтерес, добробут парафії та її вірних на перше місце. Багато справ вдалося здійснити, однак є ще до чого прагнути і над чим працювати у парафіяльній громаді і в духовному житті. Зважаючи на прикре непорозуміння, яке виникло, хочу, в першу чергу, зберегти мир та спокій у даній ситуації, бо саме це дозволить знайти спільний вихід.

Після ознайомлення із публікаціями в ЗМІ щодо даного конфлікту та зустрічі із парафіянами склалося враження, що окремі жителі масиву “Дружба” неправильно поінформовані щодо даної справи, не готові до конструктивного діалогу і, мабуть, окремі з них відстоюють інтереси третьої сторони. Припускаю, що вони можуть бути підбурені різного роду релігійними чи світськими структурами, які за будь-яку ціну ставлять перед собою мету дискредитувати парафію та Церкву”.


Присутні на зустрічі парафіяни ствердили, що проти їхньої громади та священика розпочато інформаційну війну. Парафіяни почергово висловлювали свої позиції та обурювалися діями протестуючої сторони, серед яких, за їх словами, немає практикуючих вірних парафії та поширюється неправдива інформація.

“Ініціативна група складається близько із десятка чоловік”, - каже депутат місцевого округу Михайло Окаринський, який попередньо був присутній на зібранні протестуючої сторони. Він каже, що багато з них взагалі не проживають на масиві “Дружба”, є послідовниками Рун-віри, або ж атеїстами. “Я був на зборах протестувальників та відчув, що проти нас величезна агресія, незадоволення... Їх сторона сильна та організована. Якщо їм не протиставити активну позицію парафії, то Церква програє. Церква, маючи всі законні підстави, всі документи, програє, тому що та сторона є активна. Тому закликаю вас бути активними у відстоюванні своєї позиції... Необхідно скласти план чітких заходів, щоби громадськість через ЗМІ дізналася про вашу позицію. Тим більше цей конфлікт переходить на інший рівень: вже стоїть питання не просто про будівництво, а проти Церкви... Закликаю церковну громаду до максимальної активності”.


Оксана Іноземцева, член Парафіяльної Ради, зазначила наступне: “Ми не можемо завершити будови цієї церкви із своїх пожертв, бо наші люди бідні. Отець Роман чинить благородну роботу, допомагає нам шукати кошти, жертвує усім, щоб наша справа не зупинилася та ми могли спільно славити Бога у храмі. Ми не хочемо кричати чи сваритися, ми хочемо з тими людьми спілкуватися, почути їх і про своє сказати”.

Марія Вонс, член Парафіяльної Ради, додала: “Ми дякуємо Господу, що він нам дав щастя будувати цей храм. Не кожне покоління українців мало таку можливість. А будували храми, бо Церква була джерелом відродження нашого народу. Я хочу низько схилити голову перед отцем Романом за неоціненну працю будівничого цього храму, за старання, чесність і духовний провід”.

Парафіянин Едуард Юзвик сказав наступне: “Якби тут церкви не було, то давно би цю землю розпаювали. Наші українці так просто не збираються. Хтось мусить їх підбурювати... Мені прикро, що є люди, які замість того, щоб самим щось творити, лише руйнують чиюсь працю”.

Мешканець будинку № 4 по вул. Пилипа Орлика Андрій Стець стверджує: "Ініціативна група протестуючих поступає, м'яко кажучи, нечесно. Вони ходили і збирала підписи мешканців прилеглих будинків, однак недокінця пояснювали вірним суть проблеми. Саме тому деякі парафіяни, особливо старші люди, поставили підписи. Моя дружина поставила підпис для запиту в держархбудконтроль, однак, коли її просили підписатися під протестом, вона від цього відмовилася”.

Парафіянка Люба Птиця підкреслила: “Те, що ви отче Романе запланували — робіть, ми за вами обома руками та вся громада вас підтримує. Храм мусимо докінчити”.

Парафіянин, що не назвався, зазначив: “Кожен день будови — це подвиг для парафіян та священика, бо є дуже багато труднощів. Багато праці зроблено і багато ще треба зробити. Я єдине не розумію, чому працівники ЗМІ нас не чують, чому не розповідають про нашу позицію. Ми покоління, яке не освічене в інтернеті, однак з нами треба рахуватися, бо тут справа нашого життя”.

Отець Роман Цюпка закликав вірних до мирного вирішення конфлікту: “Тут нічиї імена ми називати не будемо. Коли говоримо про парафію, то маємо на увазі тисячі вірних, які ще скажуть про свою позицію, група ж незгідних ледь назбирує 40. В неділю, 10 лютого, збиратимемо підписи людей, які за зведення будинку на території парафії. Ми, однак, не хочемо ворожнечі між вірними, а навпаки - палкіше молитимемося до Бога, щоб усі могли розуміти, що ми є один нарід, що є одна віра і одне Хрещення. Лише з Богом ми сильні, як нація. Наш храм та кожна споруда на території парафії є ваші, тут ваша кропітка праця, тяжкий, багатолітній труд, пожертви і саме тому вони служитимуть на благо вірних”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (232)
  • Anonymous

    Люди ви колись були в тому районі? Це не окраса тернополя, не зелені насадження як тут пишуть, а самий настоящий притулок для наркоманів і бомжів! Якби не церква там би просто жах творився! Нехай краще буде житловий будинок, а не хащі, а на заміну є красивий парк Топільче!
  • Anonymous

    Ось список найбільших храмів світу: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B8%D1%85_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D1%83 Отець Роман Цюпка та його сподвижник Дмитро Чепіль, очевидно, не мали доступу до цього важливого документа, коли замахнулися на трохи менший ...у Тернополі. А дарма! Могли ж і більший підняти! ...За рахунок вирубаного - не ними посадженого - парку та інших цінностей тернополян :) Чи не їх, часом, у "Сні" бачив Тарас Шевченко, коли писав: "А той, щедрий та розкошний, Все храми мурує; Та отечество так любить, Так за ним бідкує, Так із його, сердешного, Кров, як воду, точить!.. А братія мовчить собі, Витріщивши очі! Як ягнята. «Нехай, — каже, — Може, так і треба». Так і треба!"... Коваль коня кує, а жаба ногу підставляє...
  • Anonymous

    Объясняю для жителей ул.Орлика ,а также для всех не адекватных коментаторов."С ЦЕЛЬЮ завершения стоительства храма продать часть территории принадлежащей общине".РЕШЕНИЕ церковного комитета от 2008г.Написано на російській мові для кращого сприйняття "рускоязычного" населення.А о.Цюпка ніякого відношення до землі церковної громади не має

    Anonymous reply Anonymous

    Не перед вашими вікнами будуватиметься будинок, а перед нашими. І нам років 5, 6 чути будівельні і ремонтні роботи вікна у вікна, і не вам закриють пейзаж за вікном, який для всіх нас надзвичайно важливий. Коли нищили дерева, нищили наші серця.
  • Anonymous

    Випий, і ти будеш щасливий кілька годин; закохайся, і ти будеш щасливий кілька літ; посади сад, і ти будеш щасливий все життя. (Китайська мудрість) А в нас, здається, навпаки… вирубай сад, і ти будеш багатим. Але бідним духовно залишиться той, хто це зробив.

    Anonymous reply Anonymous

    китайська мудрість?) А вони самі до того прислухуються? вони ж самі розбудовуються!!! А ви тут втираєте!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up