На 72 години людину без паспорта затримувати не будуть. Лише підозрюваних у злочині

На 72 години людину без паспорта затримувати не будуть. Лише підозрюваних у злочині
Довкола нового Кримінального кодексу - багато міфів, переконують міліціонери. Скажімо, затримання людини без паспорта для з’ясування особи можливе лише на три години. Але ця норма не стосується тих, хто скоїв важкий злочин

До змін у Кримінально-процесуальному кодексі правоохоронці готові, запевняють у міліції:.
Вивчати новації вони почали ще у квітні – з моменту, коли Кодекс ухвалили.
Окрім того, побутує багато “страшилок” про новий документ. Причому вони не відповідають дійсності, додають фахівці.
Для людей - корисна зміна
- Погоджуюся, із прийняттям нового Кодексу у міліції додасться роботи, - каже заступник начальника слідчого управління обласної міліції Олександр Богомол. - Адже після того, як скасували інститут дослідчої перевірки, кількість кримінальних справ зросте. Наразі ми плануємо збільшити штат слідчих, аби впоратися з таким обсягом роботи.
Однак жодного "роздування" штату не буде, переконує він.
- Скажімо, відділ, який займався дослідчою перевіркою, тепер буде зайвим, - пояснює він. - Його розформують, а натомість збільшать кількість слідчих. Міліції, звісно, буде важче, але для людей це - корисна зміна, адже їхні справи розглядатимуть ретельніше.
Нововведенням, за яким уже почали працювати тернопільські міліціонери, є єдиний реєстр досудових розслідувань. У нього вносять відомості про усі кримінальні провадження, відкриті в Україні.
- Його створили на базі сайту Генеральної прокуратури. Тож до нього мають доступ слідчі підрозділи з усієї України, - продовжує фахівець

Потрібен дозвіл слідчого
Обов’язкового розтину усім покійникам, про що тепер часто говорять юристи, не робитимуть.
- Звісно, причину смерті людини треба встановити, - каже пан Богомол. - Але для цього не обов’язково проводити судмедекспертизу. Якщо померла літня або важкохвора людина, на місце події приїжджають міліціонер і медик. Вони оглядають покійного, чи немає ознак насильницької смерті.
Якщо медик може на місці визначити причину смерті, він видає довідку і тіло людини залишається у родичів, наголошує правоохоронець. Утім, якщо покійного кладуть у морг, забрати його звідти можна буде лише за письмового дозволу прокурора. Тепер це - обов’язкова вимога, пояснює фахівець.
- Якщо померла молода людина, на її тілі є поранення та синці, чи людина загинула за межами дому або ж хтось із родичів сумнівається у тому, що смерть настала природно, тіло відправляють на експертизу, - каже Олександр Богомол.
- Подію про смерть людини тепер заносять в єдиний реєстр досудового розслідування, - додає він. - Але якщо ознак насильницької смерті не встановлюють, ці кримінальні провадження закривають протягом семи днів.
Скорочує термін у міліції
Ще одним міфом, за словами міліціонера, є так званий “безпаспортний арешт”. Багато видань нині пишуть, що будь-кого нині можуть затримати на 72 години для з’ясування особи, якщо вона не має при собі паспорта. Це – неправда. Однак будь-який документ із вашим фото варто мати при собі завжди. Треба зважити, що підстави для затримання без дозволу суду за підозрою у вчиненні злочинів чітко прописані у законі. КПК подає норми затримання підозрюваного у вчиненні злочину уповноваженою особою, тобто правоохоронцем, з ухвалою слідчого судді або суду чи без такого документу, а також затримання неуповноваженою особою, тобто звичайним громадянином.
- Як раніше, так і тепер, людину без документів можуть запросити до підрозділу міліції на термін до трьох годин - для з’ясування особи, - каже правоохоронець. - Якщо ж її підозрюють у вчиненні злочину, то не пізніше як через 24 години їй мають повідомити, у чому підозрюють.
При цьому, як він стверджує, правоохоронці мають зібрати максимальну кількість доказів злочину. Згодом, не пізніше 60 годин з моменту затримання, справу мають передати до суду - на розгляд слідчого судді. Він не пізніше як через 12 годин повинен винести рішення про міру запобіжного заходу. Через це, як пояснює міліціонер, мабуть, і виникли чутки про 72 години арешту для тих, хто без паспорта. Насправді йдеться про час, на який підозрюваного можуть затримати, аби суд виніс вирок про міру запобіжного заходу
- Єдине нововведення - те, що час затримання тепер розраховуватимуть з моменту, коли людину зупинили міліціонери на вулиці, а не з часу прибуття у відділок, - каже пан Богомол. - Це скорочує термін перебування затриманого у міліції. До речі, щодо затримання за адміністративні правопорушення, жодних змін немає.
Правоохоронці мають щоденні заняття із вивчення нового кодексу. Тож, як він каже, невдовзі до змін звикнуть і пересічні громадяни, і міліціонери. Розповісти про усі нововведення людям за такий короткий проміжок часу неможливо. Тому до цієї теми усім, хто прагне знати більше, треба буде неодноразово повертатися.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up