Новини Тернополя: Інтернет-провайдерам ріжуть кабелі (ОНОВЛЕНЕ)

Новини Тернополя: Інтернет-провайдерам ріжуть кабелі (ОНОВЛЕНЕ)
Без Інтернету живуть частина тернополян з будинків на вулицях Тарнавського, 22 та Чалдаєва, 12. Там працівники жеку обрізали кабелі Інтернет-провайдерів, які прокладені на дахах будинків з порушеннями норм і без технічної документації та дозволів.

Схожа ситуація може спіткати й Інтернет-користувачів з інших будинків Тернополя.

Відео дня
>
Кабелі навіть у вентиляції. Різати кабалі – вимушений крок, наполягають у жеках, на балансі яких будинки міста.
- Ми і просили, і попереджали, - каже керівник обслуговуючого підприємства "КомЕнерго-Тернопіль" Ігор Кравець. - Комунікації не можна прокладати на дахах будинків. Від цього є шкода людям і маса скарг від них з вимогою навести лад. Основна проблема: провайдери та й самі користувачі пошкоджують дахове покриття, коли постійно зривають замки й хазяйнують на даху. Через це підтоплює мешканців верхніх поверхів. Приміром, на будинку, що на Тарнавського, 22, ми минулого року перестеляли ізолююче покриття. Це - десятки тисяч гривень. Зараз воно подірявлене та потріскане, а людям заливає квартири.


Ще одна не менша проблема в тому, що кабелі прокладають через вентиляційні канали.
- Подекуди проводів стільки, що вентиляційні канали заблоковані. Через це погано працюють кухонні витяжки. У кого ж встановлені котли чи колонки, то ситуація з заблокованою вентиляцією може призвести і до аварії з газом, і навіть до трагедії. Взимку ж проводка, яка з дахів будинків по зовнішніх стінах йде до квартир тернополян, обмерзає. Як наслідок - величезні бурульки, які звисають з будинку.


Мали більше року. У провайдерів вже близько року є альтернатива, розповіли в комунальному підприємстві “Тернопіль-Інтеравіа”, яке стежить за правильним прокладанням кабельних мереж у місті. Вони можуть прокладати свої комунікації всередині будинків, що не суперечить нормам і відповідає технічним вимогам. Провайдери вже встановили металеві стояки для кабелів в кожному під'їзді будинків, проте переносити кабелі з даху та фасаду будівель не поспішають.


- Важко сказати, яка причина такого зволікання, - каже директор КП “Тернопіль-Інтеравіа” Іван Сороколіт. - Можливо, сподіваються, що необхідність переносити мережі мине. Можливо, просто не хочуть додаткових витрат чи зайвої роботи. Офіційних пояснень нема. А в мешканців є реальні проблеми через комунікації, які встановлені з грубим порушенням державних будівельних норм. Ми всілякими шляхами намагались пояснити провайдерам, що вони повинні працювати без порушень. Звертались до мешканців, розклеювали оголошення, розсилали попереджувальні листи. Сьогоднішній крок – вимушений.


Провайдери готові до змін. У будинках де побували разом з комунальниками помітили комунікації "Колумбус", "БіттерНет", TerNet та "Київстар". Їх й запитали, чому мережі розміщені з порушеннями та коли наведуть лад.


- Процес переміщення комунікацій та очищення дахів ми розпочали вже давно, - каже головний інженер "Колумбус" (підприємство обслуговує й мережі БіттерНет – прим. ред.) Віталій Левчук, - і повністю готові до змін. В усіх будинках, де ми присутні, встановили металеві стояки. Частині користувачів комунікації вже перемістили. Вже сьогодні (7 листопада – прим. авт.) ми будемо переносити кабелі решті споживачам.
На підприємстві TerNet також запевнили, що прикладуть усі зусилля, аби перенести комунікації. Проте зауважили, що методи роботи комунальників надто агресивні.


- В одному з тих будинків, де різали, пошкодили й наш оптоволоконний кабель, - каже керівник підприємства Микола Суконнік. - Тобто без Інтернету залишились навіть ті споживачі, у чиї квартири кабелі "йшли" вже всередині будинків. Ми ж мусили хоча б одним кабелем через дах будинок до загальної мережі приєднати споживачів. Щодо ситуації в загальному, то вже 80% наших мереж проведені так, як вимагають. З рештою людей працюємо, бо, на жаль, не всі хочуть, аби їм по-іншому кабель провели. Думаю, вже ближчим часом з людьми знайдемо порозуміння.


Провести свої мережі згідно з вимогами готові й у "Київстарі". Щоправда, повідомили, що на всі роботи потрібен час.
- Із 564 будинків, де присутня наша мережа, внутрібудинкові стояки збудовані в 458 будинках, - каже начальник відділення "Київстар Дж.Ес.Ем" у Тернополі Володимир Оленченко. - Наближаємося до закінчення цих робіт і наступним етапом буде прокладання кабелів. Складність у тому, що частина мешканців проти змін. Людям вигідніше, коли кабель йде по фасаду і заходить в тому місті, де розташоване кінцеве обладнання. Проблема й в тому, що процес довготривалий і затратний: новий кабель, конектори, час підрядних організацій. Виходячи з технології, бажання людей, наявності фінансування, думаю, до літа впораємось.


На підприємстві розповіли, що ще до ініціативи комунальників почали встановлювати внутрішньобудинкові стояки й планували переносити комунікації. Раніше ж прокладали через дахи вимушено.
Якщо комунальники надумають обрізати кабелі в інших будинках, ми повідомимо наших читачів.


Василь КОГУТ (55 р.), адвокат:

- Якщо людина не отримала послуги, у даному випадку Інтернет, то висувати претензії може лише до того, хто надає ці послуги, з яким укладена угода. Далі, згідно з цією угодою, залежно від її змісту, можна вимагати компенсації за не надані чи надані в неповному обсязі послуги. Це може бути і зменшення плати на наступний місяць чи перерахунку. Висувати ж претензії до жеку, який пошкодив кабелі, може власник цих мереж. Компенсації можна вимагати заявою або через суд. Щоправда, якщо законних підстав розміщувати мережі не було, а комунальники, в свою чергу, мали повноваження обрізати, то отримати компенсацію навряд чи вдасться.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (101)
  • Anonymous

    Фірма Колумбус та інші похожі заробляє великі гроші на своїх дармових послугах. А тут прийшла пора виготовляти проектно-кошторисну документацію з погодженням усіх контролюючих служб та мешкацями квартир і свої дроти упорядкувати належним чином.. В результаті треба платити великі гроші проектантам. Вони стараються виконувати роботи без капітальних вкладень та погоджень, що є самовільним будівництвом ліній звязку та тягне на великі штрафи. Видно дають комусь відкати-хабарі. Питається -куди дивляться контролюючі органи та прокуратура впершу чергу. Жеки не можуть замести підїзд чи прогорнути сніг у дворі будинку (хіба раз в квартал) і жодного відношення до погодження не мають, вони лише повинні надавати послуги за договором та контролювати недопущення пошкоджень конструкцій будь-ким, а при виявленні повідомляти органи прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування. У проектно-кошторисній документації має бути обумовлено якісну прокладку комунікації з заробленням пошкоджених частин будівлі та гарантії на якість робіт-особливо недопущення протікання води у будинок з дахових приміщень. При необхідності на них можна покласти зобовязання провести ремонт підїздів-бо вони при великих прибутках, які потім з нас і отримуватимуть не відриваючись від кабінету з компютером. Отже шановні читачі -давайте самі як жителі будинку контролювати самовільних будівельників телекомунікацій у наших стареньких ХРУЩОВКАХ, бо скоро дах на голову впаде і землю під будинками розпродають.Міській раді побажання - створити комісію по питаннях технічного стану житлових будинків Тернополя з особливою увагою на самовільне прокладання комунікацій та передачею матеріалів у прокуратуру. Про результати розгляду справ по самовільному будівництві ліній звязку у будинках Тернополя, особливо у Хрущовках без дахів, прокуратурою повідомляти Тернополян через засоби масової інформації. При приході в підїзд майстрів з дуже великими перфораторами перевіряйте їхні документи та висновок держархбудконтролю. Якщо відсутній дозвіл держархбудконтролю - то викликайте міліцію та інспекцію держархбудконтролю.Пора рейдерству покласти край.
  • Anonymous

    Був в мене випадок... Сідаю за комп бац вода під системником, ну витер тай забув... Через пару днів знов вода... привів жінку показав (думав шо вона шось розлила) вона мол не приділах. Попало так шо лишився сам на пару днів дома і хлоп!!! знов вода!!!!)))) Дома крім мене нікого не було, почали в голову лізти думки тіпа "Толи в лижи обутый, толи я еба......". Розібрав системник сухо.... Через пару днів знов вода, але вже відказала клава. поставив другу, не робить.... перестала робити мишка...короче почав всі дроти витягувати з блока і тут ооооо чуууддооо, вода млять полилася з кабеля інтернету (десь пробило обмотку напевно і почала текти вода з криші по кабелю з середини в блок). Короче позвонив дав люлєй за день прийшли проложили через підїзд! Молодці! Но материнка курва за пару днів згоріла повністю! Так шо хай ріжуть ті кабеля на кришах, і по балонам акуратно вони там весять чи ні!
  • Anonymous

    Ну да, ну да. Мне "Колумбус" так стену сверлил, что решётку с вытяжки высверлил. А как рьяно работали.......Дому 47 лет, трубы старые, от вибраций наверное вся ржавчина поотпадала, напор воды в кухне пропал, колонка не включается, .............Незнаю, куда жаловаться. В общем дурдом.
  • Anonymous

    В результаті ми отримаємо 1 провайдера на будинок з космічною ціною. А кому не подобається користуйся мобільним інтернетом. ЛЮДИ ЗАДУМАЙТЕСЬ ЦІНИ НА ІНТЕРНЕТ ВПАЛИ ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ КОНКУРЕНЦІЮ СЕРЕД ПРОВАЙДЕРІВ !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:30 Чи буде 2024-ий рік більш мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up