Новини Тернополя: журналіста побили через мову (ОНОВЛЕНЕ)

Новини Тернополя: журналіста побили через мову (ОНОВЛЕНЕ)
П'ятеро молодиків побили журналіста газети “20 хвилин” Антона Краснобаєва неподалік Тернопільського ставу вночі з п'ятниці на суботу. Кореспонденту розбили обличчя та понаставляли синців по всьому тілу. Спочатку його лупцювали кулаками, а коли повалили на землю, почали товкти ногами...

Причиною такої агресії молодиків, як пригадує потерпілий, стала його фраза, що російську мову вважає такою ж рідною, як і українську.

Кричали: “Бий москаля”. Антон Краснобаєв у Тернополі живе вже більше півроку. Сюди він приїхав з Сєвєродонецька Луганської області разом із дівчиною, яка вступила в один з місцевих вузів.

Коли Антон влаштувався в редакцію, він ледь говорив українською. Проте за декілька місяців виправився і почав спілкуватися українською. Навіть зі своїми кривдниками він розмовляв українською. Проте це не врятувало журналіста від чоловіків, які себе називали “патріотами” та “націоналістами”.

- Ситуація взагалі ненормальна і дивна для мене, - розповідає Антон. - Я зі знайомим біля Ставу гуляли зі сторони Білої. Побачили компанію з п'яти людей. Років їм до 25 було, всі досить таки рослі хлопці. Виявилось, що мій знайомий віддалено знав когось із них. Підійшли, привітались. Почали спілкуватись. Розпитували, звідки я, що в Тернополі роблю. Все було нормально, поки не почали про мову говорити. Я сказав те, що думаю і відчуваю: що російська для мене така ж рідна, як і українська. Російською говорять всі мої рідні і друзі, її я чув змалечку. Але я поважаю українську. Навіть із ними я розмовляв українською.

Після почутого, пригадує Антон, хлопці оскаженіли. Спочатку з кулаками на нього кинувся один із них, а коли почав захищатись, приєднались інші четверо.

- Спочатку били кулаками, потім повалили на землю, обступили і почали копати, - каже Антон. - Мій знайомий намагався їх стримати, відтягти, але марно. Я теж не міг нічого вдіяти, бо кожен із них був більшим за мене, а били всі п'ятеро. Люди були як зазомбовані. Вони викрикували: “Москаль”, “Бий москаля”. Зрештою, чи то їм набридло, чи то якось знайомий їх заспокоїв, бити припинили і трохи вгамувались. Я коли відійшов трохи, запитав, що ж вони таке роблять, чому і за що? Спробував ще раз пояснити, чому маю саме таку позицію. Марно. Хлопці казали, що я не правий, а вони все правильно зробили.

Ганьба для молоді і міста. - Розбите обличчя, синці, нирки болять, але переломів немає, - каже Антон Краснобаєв. - Якщо їх і відшукають, то відбудуться попередженням чи штрафом. А їм це й так не допоможе. Люди без роздумів і варіантів у щось вірять і зазомбовано живуть. Таких виправити важко. 

Ми запитали в правоохоронців, яке покарання передбачене за подібні дії зловмисників.

Відео дня
>- Людям у таких випадках потрібно звертатися до правоохоронців, - пояснює начальник відділу зв'язків з громадськістю обласної міліції Петро Колісник. - Міліціонери ж з'ясують обставини на основі медичних висновків, встановлять важкість тілесних ушкоджень. У таких випадках є багато нюансів, на які потрібно зважати, перш ніж давати остаточну оцінку.

у неділю, 8 липня, хлопця обстежили лікарі. Також у нього взяли свідчення правоохоронці.

- Інформація, поширена в засобах масової інформації, - те саме, що й повідомлення про злочин, і ми повинні реагувати, - повідомив пан Колісник. - Ми вже почали проводити перевірку.

Зараз наш колега лікується вдома. Для повнішої картини варто зазначити, що зріст Антона - 162 сантиметри, а вага - 55 кілограмів. Його ж кулаками та ногами “вчили розуму” одразу п'ятеро кремезних “патріотів та націоналістів”.


КОМЕНТАР

Михайло Головко, заступник голови облорганізації ВО "Свобода":
 - Те, що молодики називали себе націоналістами та патріотами, ще не означає, що вони насправді ними є. Це могли бути звичайні хулігани. Вважаю, що цей випадок стався внаслідок тих подій, які розгортаються довкола мовного закону. Людей обурює цей закон, спрямований не на захист російської, а на знищення української мови. Але бити журналіста за його слова - не діло для справжніх націоналістів. Ми не прихильники застосування фізичної сили. Якщо для когось російська - рідна мова, то нічого поганого у цьому немає, у побуті кожен вільний спілкуватися так, як йому зручно. Однак на офіційному рівні має бути одна державна мова. У будь-якому разі вважаю, що ті молодики вчинили нерозумно.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (289)
  • Anonymous

    Абсолютно вірно! Не закон головний!!! До для чого було приймати цей закон. Хіба російськомовним так погано в нас живеться.... Половина депутатів розмовляють російською, і ніщо їм не заважало й далі нею розмовляти. Тому, просто "кинули людям кістку" щоб вони чубились та й все.
  • Anonymous

    не язык главное, люди посмотрите как мы жывём, материальный уровень наш ниже африки, а тема языка исскуственно нам навязана властью
  • Anonymous

    я вважаю що кожна людина має право де б вона не проживала, розмовляти на своїй рідній мові, а оці п'ятеро це просто деградовані, нерозумні люди, бажаю їм скоріше набратись розуму
  • Anonymous

    я живу в Тернополі і не раз бачив це бидло, недолюти, фашисти переклинені, стидно за вас патріоти недороблені, от би вам морду відполірувати!!!

    Anonymous reply Anonymous

    От який сміливець, герой ))) "Не раз бачив", але вживу не наважився "морду відполірувати"? А в неті як відразу мужність прокинулася. Мудак ти і баран.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up