Партнер рубрики Події

“Ніби знову в перший клас” - кажуть тернопільські першокурсники про початок навчання

“Ніби знову в перший клас” - кажуть тернопільські першокурсники про початок навчання
Осінь для першокурсника - найважча пора, із власного досвіду знають студенти тернопільських вузів. Особливо, якщо ти приїхав навчатися у Тернопіль із іншого населеного пункту.

До того, як звикнеш до нового міста, нового житла, нових людей довкола себе та незнайомого приміщення інституту, доведеться добряче понервуватися, а це може викликати навіть депресію.
Таку депресію пережив свого часу студент технічного університету Олег Старух. Хлопець уже закінчив вуз, та про свої перші дні в університеті пам’ятає добре.


- Я приїхав у Тернопіль із Бережан, - каже він. - Раніше бував тут, але місто знав погано. Перший тиждень не знав тут нікого, і було дуже важко. Не було навіть із ким поговорити. Втім, друзів знайшов швидко, тому хочу дати кілька порад першокурсникам. Найкраще здружитися із сусідами по кімнаті у гуртожитку — вони такі ж, як і ви. Починають життя у незнайомому місті. Якщо ж у вас з ними мало спільного — знайомтеся із кимось близьким по духу із вашого курсу. Але в жодному разі не нав’язуйтеся — бо так можна налякати людину. А тоді й з іншими буде важко подружитися.


Також хлопець радить першокурсникам після навчання прогулюватися містом аби швидше вивчити вулиці. А на пари приходити на 10 хвилин раніше, аби знайти потрібну аудиторію або ж просто поспілкуватися з однокурсниками.

Відео дня
>
- Добре, коли разом з вами в університет вступає людина, яку ви знаєте давно, - каже Олег. - Тоді більшість проблем відпадає.
Втім, першокурсники, яких кореспондент опитала 12 вересня, запевняють, що перші дні навчання не були складними. Однак стверджують, що проблеми є.


- Я приїхала із Збаража. Тепер живу в гуртожитку, - розповідає студентка педуніверситету Аня Бойко. - Звичайно, спочатку завжди важко. Особливо в перші дні. Та я вже знайшла собі друзів. А це головне. Поки що для мене все нове - нове місто, нові люди. Але це одночасно і приємне відчуття.
Першокурсник Володимир Ювчик теж вважає, що відчуття нового приємне. Хлопець весь рік готувався до вступу. Переживав, чи приймуть його. А тепер він заступник старости.


- Це - ніби знову в перший клас. Все нове: викладачі, предмети, люди, - ділиться враженнями хлопець. - Але мені подобається відчуття, коли чекаєш чогось нового – це завжди приємно.
Хлопець вважає, що від перших днів навчання дуже залежить і те, як до тебе будуть ставитися на старших курсах.


- Найголовніше, на мою думку, - показати себе у хорошому світлі, - каже він. - Якщо я буду лінуватися, ніхто мені не допоможе. Треба якось себе зарекламувати. Я рухаюся далі, не можна стояти на місці. Ще важливо нам, першокурсникам, здружитися. У групі тридцять одна людина, але ми вже встигли стати ніби рідними, бо багато чого об'єднує. А от про сесію намагаюся не думати, мені страшно згадати про перший семінар.
Сесії бояться і інші першокурсники. Кажуть, що після неї вже знатимуть, хто на що здатний.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    о першокурсники там добре вас подоять викладачі, поки не пізно накопичуйте у.о.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up