Отруєні собаки вмирають у натовпі людей

Отруєні собаки вмирають у натовпі людей
У понеділок, 25 лютого упродовж двох годин отруєна собака корчиться у страшних судомах на Центральному ринку. З пащі йде піна і кров. Покупці навіть не підходять до кіосків на ринку, які працюють поруч із місцем, де лежить тварина.

 А кількома днями раніше отруєний пес, який корчився від судом, раптово вибіг на проїжджу частину вулиці 15 Квітня і потрапив під колеса авто. Свідки кажуть: це могло стати причиною аварії. На тій же вулиці страшною смертю гинуть й інші тварини. Деякі б’ються у конвульсіях півгодини. Інші — довше. Поруч проходять діти, які вражено дивляться на те, що відбувається.


“Приніс кістки і почалось...”
За останній тиждень тернопільські захисники безпритульних тварин зафіксували шість випадків отруєння собак у людних місцях. Усе відбувалося вдень, на очах у перехожих. Симптоми завжди однакові — судоми, піна та кров із пащі. У деяких випадках тварини випорожнюються. Крім цього, свідки бачили людей, які незадовго до цього приносили собакам трохи кісток. Мовляв, аби тваринки поїли. На сайтах “догхантерів” - людей, які свідомо знищують собак, навіть наводять рецепти отрути.
“Собака, поївши такої отрути, ховається у нору, яку тільки вона знає, і там тихенько собі вмирає природною смертю”, - пишуть вони під рецептом отрути.
Однак “тихенька смерть у норі” насправді виглядає зовсім інакше.


- Вранці прийшов якийсь чоловік і приніс кісток, - каже продавець на Центральному ринку Світлана Назарик. У жінки почервонілі заплакані очі. Поруч уже другу годину звивається від судом пес, який завжди жив на ринку. - Одягнений був пристойно, ввічливий. Висипав кісточки і пішов. А через кілька годин почалося...
Продавці ринку шоковані.
- Так робити не можна, - каже один із них. - Я не є дуже м'якосердним. Але дві години дивитися на такі муки дуже важко. Якщо ще раз побачимо десь на ринку або у місті того чоловіка, йому буде непереливки.
Через якийсь час на місце події приїхали ветеринари із клініки, що на вул. Князя Острозького. Вони оглянули тварину. Але приспати на місці не мали змоги.
- Та зробіть щось! Хоч щось! - плаче дівчина з пакетом у руках. Вона проходила повз тварину і зупинилася вражена. - Ви ж мусите щось вколоти тій собаці, аби не мучилася. Приспіть її!
Так минає ще кілька хвилин. Раптом тварина затихає. Ветеринар підносить палець до ока — собака не реагує.
- Він помер, - констатує лікар.
Разом із ветеринарами наш журналіст запаковує тіло нещасного пса у поліетиленовий пакет. Несемо його у багажник машини. На снігу залишаються клапті піни, фекалії та кров.
Повезли на експертизу
Веземо собаку у ветлабораторію на експертизу, аби з’ясувати чим отруїли тварину. Експертизу замовили спільно редакція “RIA плюс” та Асоціація захисників безпритульних тварин “Ноїв ковчег”.
- Сподіваємося, що експертиза з’ясує, якою отрутою вбили цих тварин. І доведе, що їх таки отруїли, - каже член організації “Ноїв ковчег” Олег Гром. - Із цими матеріалами ми зможемо звернутися у міліцію. Також є свідки, які бачили людей, котрі приносили ці кістки. За таке жорстоке знищення тварин передбачена кримінальна відповідальність.

Відео дня
>
Як пояснює ветеринар, усі симптоми, які проявилися у собак, — ознака того, що їх отруїли.
- Невідомо, чи нам вдасться з’ясувати, чим саме отруїли пса, - каже заступник начальника ветлікарні Василь Яциник. - Ми робимо дослідження на два найпоширеніші види отрути. Однак те, що тварину отруїли, зрозуміло відразу.
Отруюють переважно стерилізованих за державний кошт собак із жовтими кліпсами у вухах. Цікаво, що у Ковелі був випадок, коли чоловік, який отруював собак, вистрелив ампулою з отрутою у людину. Постраждалий кілька днів мав судоми. А нападником виявився працівник комунального підприємства.
Та чи причетні тернопільські комунальники до отруєння тварин, кореспондентові з’ясувати поки що не вдалося. Начальник відділу благоустрою та екології Олег Соколовський не захотів відповідати на це запитання. Коли кореспондент до нього додзвонився, чиновник сказав, що без дозволу прес-служби та свого начальника нічого коментувати не буде. Журналіст зателефонував і до начальника управління ЖКГ, і у прес-службу міськради. Тоді знову зв’язався з паном Соколовським. Та він сказав, що уже не в офісі і розмовляти не може.

 

Кияни знайшли вихід
В інших містах теж трапляються схожі випадки. Жителі цих міст підозрюють у скоєному комунальників.
- У Вінниці кілька місяців тому теж потруїли собак, - розповідає вінницький журналіст Олександр Столяров. - Люди помітили автомобіль, з якого розкидали отруту. Навіть записали номер. Журналісти дізнались у ДАІ, що це авто належить комунальному підприємству. Одначе комунальники заперечували свою причетність до цього.
Труять собак і у Львові. Фактом отруєння 12 собак зацікавилася тамтешня прокуратура.
- У Львові організовували акції протесту проти знищення тварин, - каже місцева журналістка Юлія Касько. - Та про випадки отруєння чуємо постійно.
Проблема великої кількості вуличних собак існує і в Донецьку. Нещодавно цих тварин на вулицях різко поменшало, але згодом їхнє число знову зросло.
- Перед “Євро” тварин забирали у притулок, стерилізували і кудись вивозили, - каже журналістка із Донецька Інна Миронюк. - Але “Євро” закінчилося, і вулицями знову бігають величезні зграї собак. Хоч у нас є притулок для бездомних тварин.
Однак, як зазначають журналісти із Києва, у столиці, схоже, придумали, як зменшити кількість тварин на вулицях, не виявляючи жорстокості.
- Бродячих собак я помічаю лише у переходах, - каже київська журналістка Олеся Кравчук. - Їх підгодовують люди, які там торгують. Із новин чула, що трапляються випадки, коли отруювали тварин і у нас. Однак, я гадаю, зменшили кількість безпритульних псів самі кияни. Люди не купують породистих собак, а беруть додому вуличних. Дресирують їх та виховують.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (63)
  • Anonymous

    А от бродячих собак в місті взагалі не повинно бути. Кожному необхідно узяти відповідальність. і очистити свій район від небезпечних бродячих хижаків. Коли кожен адекватний громадянин очистить від БС свій район, то відпаде необхідність витрачати бюджетне бабло на маячні програми типу стерилізація, притулки пожитєвого утримання бродячих псів і бездіяльні служби вилову і утилізації БС. Формула проста : 30г ліверної ковбаси 10табл по 300мг iзониазида 1табл. метоклопраміда = 1 знешкоджений небезпечний шкідник. Якщо є труднощі з придбанням ізоніазиду, то можна купити в магазині хімреактивів або в інтернеті гiдрохінон. Рецепт: 2 ч.л. перемеленої ліверкі + 1 ч.л. з верхом гидрохінон (вільно продається в маг. реактивів). Годувати бродячих псів адресно! Гидрохінон не викликає судом, страждань і мук, його застосування не є жорстоким поводженням. Бiльш докладнiше на: VREDY.TO
  • Anonymous

    що за світ....можливо я черства до людей але мені їх не шкода " Людина найгірша ,найжорстокіша із тварин"..Собаки які віддають свою любов людям -взамін мають-жорстоке поводження до себе...!
  • Anonymous

    Гість: Ім'я не вказано 26/02/2013 18:28 Ти кончена особа, яку навіть людиною назвати не можливо.. Дай боже щоб ти палав в пеклі вічність!!! Я взагалі не розумію як таке можливо писати. Не суди по шаблонам - нападають одиниці зі сказом. Собаки не винуваті - це все хвороба. Коли моральні уроди їх травалять - це по воєму нормально? Коли собака лежить в лайні і мучиться добу в конвульсіях це добре? Люди майте совість - бачите подібних осіб які роздають "халявні" кісточки безпритульним тваринам, запитайте їх паспортні дані і телефон. Хороші люди цього приховувати не будуть. При виявленні осіб які травлять безпритульних тварин прошу телефонувати 096-904-02-89.
  • Anonymous

    ЛЮДИ ! ЯКЩО ВИ СТАЛИ СВІДКОМ ТОКОГО ГОДУВАННЯ ТВАРИН --- ЗУПИНІТЬ ЙОГО - ЇЇ ПОКЛИЧТЕ ЛЮДЕЙ ВИКЛИЧТЕ МІЛІЦІЮ НЕ БУДЬТЕ БАУДУЖІ!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up