Парковки: тернополяни переплачують, мерія має "копійки", а підприємець тисячі

Парковки: тернополяни переплачують, мерія має "копійки", а підприємець тисячі
Надприбутковий, як ми порахували, паркувальний бізнес міська рада віддала приватникам. Після цього збільшила для тернополян ціну за паркування удвічі, а збори в міський бюджет встановила на мінімально можливому рівні

Майже всі міські парковки чиновники віддали приватнику і підняли вартість паркування до чотирьох гривень за годину.


Від 200 до 1500 грн може отримувати за день з однієї (!) парковки приватний підприємець Євген Тешнер. Щоправда, це не чистий прибуток. Загалом підприємець збирає гроші на дев'ятьох із дванадцяти парковок міста.
Місто могло мати більше
Організовувати паркування на платних парковках Тернополя та заробляти на цьому міська рада дозволила Євгену Тешнеру наприкінці серпня 2012 р. Йому віддали дев’ять із 12-ти офіційних міських парковок. Три інших залишились за ПП "Привокзальний майдан", ТОВ "Епіцентр К" та ПП "Продекспорт" (з них платна - лише біля вокзалу – прим. авт.). А вже за чотири місяці, у січні цього року, під час засідання виконавчого комітету змінили ціну за паркування з 2-х до 4-х гривень за годину.


- Уже тричі суб'єкт господарювання, який займається платним паркуванням автотранспорту на вулицях міста, подавав відповідні розрахунки з приводу зміни тарифів на цю послугу, - сказав після подорожчання начальник управління транспорту міської ради Ігор Мединський. Двічі виконавчий комітет відхиляв цю пропозицію, однак цього разу паркувальник заявив, що якщо тарифи не переглянуть, він буде змушений розірвати укладену раніше угоду. Зважаючи на те, що щороку від платного паркування до бюджету додатково надходить понад 600 тис. грн, міська рада змушена була іти на компроміс.
Та цей компроміс, як ми з'ясували, вигідний лише підприємцю.

Відео дня
>
- Ставку збору в міський бюджет, згідно з Податковим кодексом, встановлюють за кожен день провадження діяльності за квадратний метр парковки у розмірі 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітньої плати, - каже київський юрист Богдан Глядик. - Міські чиновники самі, залежно від прибутковості парковки та інших обставин, визначають, скільки має сплачувати підприємець в означених кодексом межах.


У міській раді підтвердили, що саме за таким принципом і на основі вказаних норм здійснюють розрахунок.
Якщо брати в гривнях, то йдеться про суму від 35 коп. до 1,70 грн. Члени міськвиконкому, попри те, що ціну за паркування подвоїли, обмежились мінімально можливою платою – 35 копійок за метр парковки на день (0,03% від 1147 грн - мінімальної зарплати станом на 1 січня 2013 р. – прим. авт). Так, найбільша парковка на вулиці Живова налічує 1444 м. Оплата за неї – 505 грн на день. Наступна за величиною парковка - на вулиці Митрополита Шептицького - має площу 693 кв. м, тобто плата на день – 243 грн. Дещо менша стоянка - на Майдані Волі, з площею 610 кв. м, даватиме місту 214 грн. Найменша парковка, яку обслуговує підриємець, – має 149 квадратів. Плата за неї – 52 грн на день. Суми сплат, здавалося б, чималі, якби не одне "але" – розмір прибутків із цих парковок.


- У Тернополі ніде ставити машини, - каже тернопільський водій Іван Семко. - Якщо на ніч авто можна залишити під вікнами чи на узбіччі дороги, то вдень - лише на парковці. Безплатних нема, доводиться на платних ставити. І навіть там місця треба чекати, бо все зайнято. Коли у Центрі у справах чи на ринку години дві постояти треба — набігає вісім гривень.


Мерія паркувати не захотіла
Ми вирахували можливі прибутки з названих вище парковок. Розрахунки приблизні, але, зважаючи, що місця на парковках майже завжди зайняті, – показові.


Так, на парковці, що на Живова, платно паркують 66 автомобілів. Робочий день на парковці, як повідомили у мерії, — з 9.00 до 15.00, хоча власні спостереження свідчать, що гроші там збирають і о 16 годині. Загальна сума зборів на день – 1580 (!) грн. Мінус 505 грн міській раді — і залишається більше тисячі.


На парковці, що на Шептицького – 48 місць. Працює вона сім годин. Збір на день – 1344 грн. Мінус 243 грн міськраді — залишається більше 1100 грн. Парковка на Майдані Волі вміщує 37 автівок і також працює сім годин. Це 1036 грн, а після сплати мерії залишається 822 грн.


Найменша парковка, яку віддали підприємцеві, має дев’ять місць. Це 252 грн на день. Після сплати мерії залишається дві сотні. Якщо брати до прикладу місячну діяльність парковок, то найбільша з них, з уже відмінусованими відрахуваннями до мерії, може дати (по понеділках не працює – прим. авт.) - майже 28 тис. грн виручки. Найменша ж, яка працює п’ять днів на тиждень, дасть підприємцю майже 4,5 тис. грн. на місяць.


Щоправда, підприємець, який заробляє на цих парковках, зобов'язаний обладнати їх відповідно до закону та утримувати у належному стані. А найголовніше – встановити паркомати. Ці пристрої недешеві. Приміром, той, що вже стоїть у Тернополі, коштує близько 40 тис. грн. Проте на великих парковках, де більше 30 авто, він може окупитися за два-чотири місяці, а на менших - від дев’яти машин - до року.


Тепер у Тернополі є лише один паркомат. Ще декілька, як повідомили в управлінні транспорту, встановлять навесні. До речі, згідно з законом, там, де немає паркоматів, за стоянку можна не платити. Однак паркувальники все одно збирають із водіїв гроші.


- Купували ці паркомати в Україні, - розповів перед подорожчанням нашій газеті приватний підприємець Євген Тешнер. – Вони обійшлися дуже дорого. Попередній тариф не змінювався з 2007 року. Ціна за годину буде нижчою, якщо оплачувати послугу одразу за добу.


Ми запитали у чиновників міської ради, чому жодному з комунальних підприємств не доручили утримання парковок та заробіток на них. Адже з підняттям тарифу - це сотні тисяч гривень у міський бюджет чи на підтримку комунальників. Паркомати, на які за бажання гроші можна знайти (приміром, нещодавно міська рада витратила більше 800 тис. грн на зміну схеми руху по Львівській, а це 20 паркоматів – прим. авт.), відбилися б за декілька місяців. Крім того, раніше саме КП "Тернопільміськавтотранс" займалось паркуванням у Тернополі.


"...Повідомляємо, що КП "Міськавтотранс" та інші комунальні підприємства міської ради не виявили бажання встановлювати паркомати та здійснювати паркування", – повідомив у відповіді на наш запит заступник міського голови Володимир Камінський.


Отож, схоже на те, що мерія не хоче заробляти сотні тисяч гривень, а тариф за паркування збільшила вдвічі, аби підіграти приватнику та забезпечити йому надприбутки (денний збір з усіх парковок, уже з вімінусованими виплатами мерії, може сягати більше 4,5 тис. грн – прим. авт). Та міські чиновники твердо стоять на своєму — мовляв, дбаємо про бюджет і тернополян.

 

 * Після виходу публікації до редакції звернулись представники ПП "Привокзальний майдан", які повідомили, що кількість паркомість у них значно менша аніж вказали в мерії. Тобто і збори за паркування також значно менші. Проте конкретних сум нам не назвали.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Anonymous

    Підтримую на всі 100!Громаді треба бути активнішою і свідомішою.Владу обираємо ми,і це з нашої подачі туди попадають жиди типу Тешнера та інша наволоч.Я готова долучитись до акцій протесту!Справжні українські чоловіки,де ви?Робіть щось!!!!!
  • Anonymous

    По1-ше, парковки на проїзжій частині, за утримання якої водії сплачують податок-це нонсенс. Виходить, що водій за дорогу платить двічі-у вигляді транспортного податку та т.зв. парковщикам за цю саму дорогу. Які ж послуги надає т.зв. парковщик?. А ніяких, відповідальності також ніякої. Це тупе збирання грошей, які потім діляться між т.зв. парковщиками та чиновниками, які контролюють ці питання. Інша справа коли парковщик взяв земельну ділянку в оренду, обладнав огорожу, прпидбав паркрмат тощо. Тут питань нема, треба платити. Але здирання грошей з проплаченої водіями дороги-це грабунок. Чому податкова не перевіряє скільки машин паркується в день, скільки йде сплати в бюджет?.Чому журналісти разом з податковою не проведуть рейд та не порахують, скільки грошей йде у карман всіляким тешнерам ? Висновок: за т.зв .парковку на проїздній частині не платити, законної відповідальності за це не існує. На обладнаних паркоматами та огорожених парковках треба сплачувати . Це буде чесно і законно. Проте, наш заляканий та рабський норід буде тупо платити, понуривши голову, бурмочачи: добре що не забили, абно не було війни , буває і гірше іт.п. "брєдняк".Нумо, тернополяне!

    Anonymous reply Anonymous

    Підтримую вас на всі 100,шановний тернополянине!Громаді треба бути активнішою і свідомішою.Влфду обираємо і це з нашої подачі туди попадають жиди типу Тешнера та інша наволоч.Я готова долучитись до акцій протесту!Справжні українські чоловіки,де ви?Робіть щось!!!!
  • Anonymous

    Чесно скажу, не шкода дійсно віддати б було тих 4 грн. якби було за що і точно знав, що ті гроші йдуть на місто, а не якомусь бику на нову машину. Набридло це все, де обіцяний порядок від свободівців за яких щиро голосував? Невже у нас таки дійсно все настільки безнадійно? Дуже хотілося почути коментарі мера з цього приводу, бо якщо так буде продовжуватися і надалі, то і Надал дістане копня в дупу як і всі попередні супер-мери.
  • Anonymous

    Віддати парковки міській раді. Але потім хай з тих грошей зроблять ремонт в якійсь школі чи лікарні. Допоможуть купити необхідні ліки в стаціонари. За кожний цент відчитуватись на сайті міської ради. Це земля Тернополян і відповідно наші гроші. Т
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up