Паркову зону біля "Орнави" скасували, стверджує її власник

Паркову зону біля "Орнави" скасували, стверджує її власник
Забудувати ділянку площею півгектара біля “Орнави” планує ПП “Продекспорт”. У зоні, яку багато тернополян вважають парком, має постати розважальний комплекс.


Гендиректор ПП “Продекспорт” Степан Рубай стверджує, що місцина довкола популярного у теплу пору року дитячого майданчика — не парк. Діючий Генплан Тернополя свідчить про протилежне.
Виграли грант на землю
- На цю землю ми маємо грант. Уже готовий ескізний проект, ще потрібно зробити містобудівний розрахунок і подати його в міську раду, - каже Степан Рубай. - Якщо нададуть дозвіл на будівництво, наприкінці весни розпочнемо. Це забезпечить місто робочими місцями. Також будуть іти відрахування у міський бюджет.
Щодо паркової зони, то її у цьому місці, за словами гендиректора, “скасували” ще за часів головування Романа Заставного. А майданчик для дітей біля комплексу пан Рубай обіцяє розширити та вдосконалити.

- Колись у місці, де плануємо будівництво, був парк. Але льодовий манеж має право бути і у парковій зоні. Та питання зняли, бо тепер це - не паркова зона, - продовжує співрозмовник. - Діти зможуть там навчатись різних видів спорту. Надворі буде дитячий майданчик. Набагато кращий від того, який там є нині.
Льодовий манеж із ТЦ “Орнава” з’єднуватиме будівля розважального комплексу. Там облаштують двоповерхову стоянку. Якщо у міськраді дадуть дозвіл на будівництво, то через два роки його планують закінчити.

За підсумком проекту у Тернополі з'явиться не тільки льодова арена. Хочуть відкрити і спортивний комплекс‚ басейн‚ боулінг‚ паб‚ нічний клуб‚ кінокомплекс‚ дитячі ігрові кімнати та ресторани.
А землю ніхто не давав
Новина про новий розважальний комплекс поблизу Центру уже зібрала на сайті 20minut.ua понад 5300 переглядів і понад 160 коментарів. Є серед них як за, так і проти забудови.

“У нормальних країнах всіякі ТРЦ будують за межами міста і проблема добирання - це проблема власників цих закладів. Вони створюють необхідну інфраструктуру для цього, - пише користувач під ніком BOSCH. - А питання захаращеного "болота" - це до місцевої влади. І гроші для упорядкування парку можна долучити від коштів з продажу ділянки за містом для нового ТРЦ. Парк - це "легені" міста. І в якому стані вони не були б сьогодні, вони виконують це завдання. Тернопіль був і має залишитись зеленим містом!”
Ще один читач, не вказавши свого імені, ще 13 січня спрогнозував розвиток подій.
“Напевно, вони знов скажуть що то - не паркова зона. Таке відчуття, що в нас розміри парку 20х20 метрів”, - пише він.

Іншої думки — також багато інших читачів.
“Із “Дружби”, Центру мамам із дітьми у “Подоляни” важко добиратися, - вважає цей дописувач. - Розважальний центр біля “Орнави” - доречний. Це якщо там дійсно буде ковзанка, атракціони для дітей, танцювальні гуртки... Бо якщо чергова купа кабаків, то воно там не потрібне”.

Дехто пише, що новий комплекс вигідний з огляду на конкуренцію.
“А чому б ні? Чому в місті має бути тільки один розважальний комплекс? Нехай буде конкуренція. Тоді виграє споживач... - вважає читач із ніком „Гість”. - Я за розвиток. До речі, цей пустир ніколи не був парком”.
Одначе про те, що “пустир” - офіційно таки зелені насадження, свідчить діючий Генплан Тернополя. Його затвердили на сесії міськради 10 серпня 2010 р. Цей документ — основний вид містобудівної документації на місцевому рівні, йдеться у Законі України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Зміни до Генплану, згідно з п. 9 ст. 17 цього Закону, можна вносити не частіше, ніж раз на п'ять років. Тобто — щонайменше у 2015-му. Зрештою, ми подали запит у міськраду, аби з'ясувати статус цієї землі.
“Згідно інформації, наявної в виконавчому комітеті міської ради, рішенням Тернопільської міської ради земельна ділянка для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу за адресою вул. Живова, 15А (біля ТЦ “Орнава”) в користування не надавалася та у приватну власність не передавалась”, - відповіла заступник міського голови Вікторія Остапчук.
Дозволів на будівництво комплексу не надавали, уточнює керівник прес-служби міськради Катерина Калуш.
- Це все — їхні плани. Для того, аби їх втілити, вони повинні звернутися до міськради, - каже пані Калуш. - Ідею можна реалізовувати тільки тоді, коли міськрада погодить.
Отож у міськраді тернополян переконують: усе — під контролем. Та 19 лютого у групі “Урбаністика Тернополя” в мережі “ВКонтакті” розповсюдили “Схему перспективного інвестиційного розвитку спортивно-відпочинкових зон міста”. І під №26 там - “Добудова критого льодового катку біля торгового комплексу “Орнава” за адресою вул. Живова” (зберігаємо орфографію оригіналу — прим. ред.). Цей об'єкт — саме на місці комплексу, який планує ПП “Продекспорт”, і на який, за словами Вікторії Остапчук, ще не дали дозволу.
Володимир Мороз, Оксана Бучко

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Та на фіга тим тернополянам парки . Хай краще все буде забудовано . А за ті гроші , за яку продається земля , ми собі в Києві або краще в Лондоні купимо субі котеджі біля парків, які ніколи незабудовують.

    Anonymous reply Anonymous

    Правильно! Слава Надалу! Слава о.Роману!
  • Anonymous

    ТРЦ У всіх містах стараються будувати за містом. Я не кажу вже, про ПАРК, посеред міста. У нас достатньо землі, аби розширюватись, а не ви вирубувати дерева та забудовувати парки.
  • Anonymous

    Володимир МОРОЗ, фамилия - аббревиатура?
  • Anonymous

    Та скільки можна скиглити, в нас що в тернополі не робиться то зразу винни Свобода олігархи мер, а люди в нас у Тернополі святі, краще чим писати тупі коментарі кроще зроби щось для свого міста а не скигли один з другим, побудуй ти щось за містом як ти такий правильний, дай людям робочі місця, а якщо не можеш то ходи дальше на свою роботу за тисячц грн. і звинувачуй що всі винні але нети який закінчив 9 класів і дальше мозги пробухав

    Anonymous reply Anonymous

    бидло, ви одначе. і скоріше що саме ви пробухали свій мозок в 9 класі.

    Anonymous reply Anonymous

    Земля - спільна власність всіх городян. Забрати землю без згоди громади - рівнозначно вкрасти її у тернополян. То ти закликаєш красти, а не чесно працювати за тисячу гривень ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up