Партнер рубрики Події

Продавці підсніжників у Тернополі штрафів не бояться

Продавці підсніжників у Тернополі штрафів не бояться
Операція «Первоцвіт» триває в області до кінця травня. Аби вберегти червонокнижні підсніжники, крокуси об’єдналися працівники лісового господарства, правоохоронці, навіть муніципальна поліція при міськраді.

 Втім, бабусь з букетиками першоцвітів на вулицях міста не меншає. Їх можна побачити щодня і на центральному ринку, і біля церкви Різдва Христового. Стоять такі продавці і під самим носом обласного управління міліції. Власне, подібну картину можна бачити у Тернополі кожної весни. І поки що вплинути на бабусь, які рвуть рідкісні квіти, нажаль важко.
22 березня біля «шостого магазину» букетиками підсніжників та фіолетових крокусів бабуся торгувала по 2 грн. Про те, що такі квіти заборонено продавати, пенсіонерка не знала.
- Я вирощую їх в себе вдома на клумбі у селі Яблунів, - сказала вона.
Коли ж кореспондент захотіла сфотографувати продавця , бабуся втекла, заховавшись за дерево.
Торгівля рідкісними та зникаючими видами весняних квітів – під контролем міської ради – така інформація розміщеня на сайті мерії. На засіданні виконкому 21 березня прийняли рішення «Про попередження незаконної торгівлі рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових і таких, що знаходяться під загрозою зникнення рослин, занесених до Червоної книги України».
- Згідно цього документа у школах міста проводитимуть роз’яснювальну роботу про охорону рослин, занесених до Червоної книги України, на вулицях Тернополя розмістять відповідну соціальну рекламу інформаційно-агітаційного змісту, - повідомила керівник прес-служби міськради Катерина Калуш. - Не допустити незаконну торгівлю видами рослин, які перебувають під охороною, - спільне завдання муніципальної поліції, управління ЖКГ, благоустрою та екології, а також управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів міськради. Попереджувати та виявляти порушення природоохоронного законодавства в місті будуть і представники міліції.
Втім, наразі рішення міськради наразі не внесло якихось особливих змін у торгівлю рідкісними квітами.
- У нас скорочені повноваження, ми не маємо права складати на них протоколи. Це вже робота міліції, - каже начальник муніципальної поліції Сергій Волков. - Ми тільки зауваження робимо. Ганяємо їх, можна сказати. А вони в інше місце переходять і далі торгують.
Рейдові перевірки торгівців рідкісними видами ранньоквітучих, занесених до Червоної книги України рослин проводять у області і екоінспектори разом правоохоронцями та лісовою охороною. За адміністративні правопорушення у галузях охорони природи до відповідальності притягнули вже 30 осіб, повідомили у прес-службі обласного управління лісового та мисливського господарства.
До рідкісних первоцвітів, які стрімко зникають належать усі види пролісків, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша або цибуля ведмежа, розповідають в обласному управлінні лісового господарства. До слова, зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 45-60 насінин. Після цвітіння підсніжник утворює невеликий плід, який містить насіння з м’ясистим придатком, що приваблює мурах. І тоді разом із комахами насіння “мандрує” лісом. Утім, не кожна насінина проростає. Впродовж трьох-дванадцяти років насіння може перебувати у стані спокою, а молоді рослини розквітнуть лише на четвертий-восьмий рік.
Довідка
Штраф за зривання первоцвітів — 51-117 грн. До того ж за кожну незаконно зірвану рослину слід ще доплатити. За підсніжник — 9 грн, за шафран — 12 грн.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Пане Волков що то за поліція що не складає протоколів ---немає права а з Ваших слів ганяє тих продавців.Да важка собача служба...ПОСТАЄ запитання : для чого та муніціпалка і за що Ви отримувуєте зарплату.Ходити ганяти -- це курорт віддих на свіжому повітрі. А ПІДСНІЖНИК це свято весни .Весна прийшла.Хотя дійсно рвати не можна бо це вже рідкісна рослина квіточка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up