Про фальшиві вакансії розповідають тернополяни

Про фальшиві вакансії розповідають тернополяни
“Золоті гори” часто пропонують в оголошеннях про роботу. Втім, насправді ані тих трьох-п’яти тисяч гривень зарплати, ані самого роботодавця не існує, попереджають кадровики

— Оригінальні пропозиції роботи є: із зарплатою три-п’ять тисяч, із соцпакетом, іншими благами. І це — за просту роботу, — каже тернополянин Роман Тимчук.

Наш співрозмовник додає, що йому не щастить із працевлаштуванням. Досвіду роботи в нього мало, бо лише півтора року тому закінчив вуз. Навіть якщо і знаходить ніби непогану посаду, то не влаштовують умови праці і зарплата. Тому шукає.

— Були оголошення про вакансії “помічник директора”. Що конкретно треба робити — не вказують, — пригадує він. — По телефону нічого не кажуть. В офісі зібрали купку таких, як я, і нумо розповідати, що спочатку треба пройти семінар із техніки продажу, причому — за свої гроші. Лише тоді вони нас працевлаштують. Але ж людей прийшло десять, а вакансія — одна...

На одну вакансію – четверо осіб

Ми неодноразово писали про фальшиві оголошення про роботу та людей, які потрапляли на шахраїв.
Наприклад, одна молода жінка спокусилася оголошенням про надомну роботу. Їй і товар в офісі показали, який вона мала сортувати, і договір дали підписати. Пані заплатила 250 грн нібито застави, яку їй мали повернути. Втім, ані грошей, ані роботи жінка так і не отримала.

Таких історій багато, бо знайти у Тернополі хорошу роботу справді нелегко. За інформацією від центру зайнятості, на одне робоче місце на 1 жовтня було більше чотирьох осіб з вищою освітою. Неофіційних безробітних значно більше.

— Переважна більшість вакансій — робочі спеціальності, як-от столяр, слюсар, електрик, кухар тощо, — констатують у центрі зайнятості. — А от пропозицій для офісних спеціальностей — мало.
Оманливі вакансії з високою зарплатою та хорошими умовами праці спокушають безробітних, і ті часто втрачають здоровий глузд.

Щоб застерегти людей, які тепер у пошуку роботи, подаємо декілька схем, за якими працюють нечесні кадровики. Ці сценарії ми склали на основі коментарів наших експер-тів та досвіду шукачів роботи.

Викупити товар за свої гроші

Так, за одним із сценаріїв, на шпальти газет чи в Інтернет подають цілий ряд вакансій — адміністратора, продавця, експедитора, менеджера зі збуту, роботи з клієнтами тощо, а телефон — один і той же.
— Я мала справу з такими людьми. Зацікавила вакансія адміністратора, — пригадує Ірина Ваврик. — Прийшла, а там кажуть, що адміністратора вони вже взяли, але їм потрібен продавець парфумів. Товар я мала викупити за свої гроші — тисячу гривень. Я подякувала і пішла. Але ж є люди, які таки ходять потім офісами з тими парфумами...

Товаром для продажу можуть бути книжки, декоративна косметика, біжутерія та інше.
Бувають оголошення на кшталт: “Є вакансія помічника директора, менеджера зі збуту”. Але насправді треба пропонувати вікна на вулиці.
— Може, когось так і працевлаштовують. Та маю знайомих, які випробувальний термін не пройшли, звільнилися, — додає пан Тимчук.


За випробування теж платять

Коли проглядаєте інформацію про вакансії, уникайте оголошень занадто розпливчастого характеру, без конкретних вимог, каже менеджер Асоціації роботодавців із працевлаштування Світлана Повар.

— Наприклад, потрібен помічник в офіс. Освіта, досвід роботи — неважливі або пропонують підозріло високу зарплату, — каже вона. — Задзвоніть і уточніть умови роботи — в офісі чи на вулиці, що саме треба робити. Бо в таких оголошеннях часто використовують тактику “холодного контакту”, коли з десяти один із безвиході таки погодиться.

З роботодавцем заздалегідь уточніть, про ваші робочі обов’язки, умови роботи, розмір зарплати. За випробувальний термін теж мають платити і він не має бути дуже великим. Нормально — тиждень, максимум місяць. Цього часу роботодавцю буде достатньо, щоб вирішити, чи підходите йому. Якщо для некваліфікованої роботи — посудомийки, охоронці тощо випробувальний термін три місяці і більше, це має насторожити, каже пані Повар. Також кандидатові можуть запропонувати виконати тестове завдання, щоб побачити його вміння. Але таке завдання теж не має бути надто об’ємним.

Ще один підозрілий варіант — надомна робота: сортуванняння олівців, ручок, набирання текстів, клеєння конвертів, створення біжутерії.

- Так, є пропозиції роботи на дому – нянею, домогосподинею тощо. Але роботодавець реєструє працівників у нашому Центрі, виплачує їм легальну зарплату, сплачує соцвнески… - говорить директор міськрайцентру зайнятості Анатолій Куриляк. – При роботі на дому убезпечити себе можна, уклавши з роботодавцем трудовий договір або принаймні угоду про роботу. Але будьте обережними. Пропозиція роботи, зокрема, вдома, де з людини відразу вимагають якісь внески і страховки, повинна викликати підозру.
 

КОМЕНТАР
менеджер з Асоціації роботодавців з працевлаштування:
— Коли влаштовуєтесь на роботу у певну фірму, то перш за все, поцікавтесь досвідом роботи і репутацією фірми. Важливо скільки вони на ринку - місяць чи п’ять років. Також можете попросити контакти до людей, яких агенція уже працевлаштувала. Якщо вона має задоволених клієнтів, то поділиться контактами. Наше місто – невелике, тож інколи варто просто попитати знайомих про ту чи іншу фірму. Це так зване “сарафанне радіо”.
 Також варто уважно прочитати документи. Зокрема, перевірити, чи є у фірми, яка пропонує знайти роботу, дозвільні документи на ведення діяльності. Ставтеся обережніше до пропозицій великої зарплати за просту роботу. В більшості випадків це говорить про “несерйозність” фірми і пропонованої вакансії. Будьте дуже обережні і з пропозиціями надомної роботи – сортування товарів, набирання текстів, коли просять дати гроші як заставу. Часто такі вакансії оманливі.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    Люди не ведіться на номера телефонів 090 або093 095 лохотрон
  • Anonymous

    Я теж на своїй фірмі найобую людей . Таке життя.
  • Anonymous

    І Мрія такж лохотрон........

    Anonymous reply Anonymous

    скажіть будь ласка, що маєте на увазі? чоловік хотів туди йти на роботу ((((

    Anonymous reply Anonymous

    там беруть 700 доларів за роботу і така Мрія
  • Anonymous

    Декілька років тому, звільнився із державної роботи, бо знайшов кращий варіант, хоч і у приватника. Зарплата 5000 в місяць, 8 роб. годин при 5 роб. днях в тиждень, робота переважно в офісі, або на складі, але наступило "ПОКРАЩЕННЯ", і фірма рухнула, за 2000 грн. в місяць +субота робочий день, залишатися там не захотів. За плечима армія+вища економічна освіта, тому робити руками теж відмовився. Зараз зареєструвався підприємцем +працюю на державній роботі... Дохід непоганий, але поки до того дійшло, 100 раз зустрічав такі вакансії. шо ужас... Навіть платні номера були, де з'єднання коштувало 8 грн., а скільки так званих вакансій, просто були гачками кадрових агенсій - приходиш до них, а вони тобі: -Платіть 40 грн, ми вам знайдемо щось подібне...

    Anonymous reply Anonymous

    Один з яких діє у Терноп .області це "Молодіжний центр праці" лохотрон повний!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up