Партнер рубрики Події

Реконструкцію перинатального нардеп вважає дерибаном

Реконструкцію перинатального нардеп вважає дерибаном
Погіршення стану здоров'я дітей та матерів, статті Конституції та бажання відкрити перинатальний до кінця 2012 року "змусили" чиновників без конкурентної процедури віддати угоду на майже 30 мільйонів гривень в одні руки. Ремонт триває досі...

Виконавця реконструкції перинатального центру, що на Замковій, найняли без конкурентної процедури тендеру, бо "приперло".
Обладміністрація, повпиравшись більше місяця, врешті надала "RIA плюс" документи на 260 аркушах, які стосуються ремонту.


Могло бути дешевше
Реконструкцію, нагадаємо, здійснює підприємство "Техно-буд", співзасновником якого був депутат-регіонал Василь Лукін. Із цією фірмою управління капітального будівництва обладміністрації й підписало угоду майже на 30 млн грн. Перед цим, звичайно, провели тендер. Проте скористались можливістю закупівлі в одного учасника.


- У пункті закону, яким скористались чиновники, вказано, що процедура закупівлі в одного учасника застосовується замовником як виняток. У разі нагальної потреби у зв'язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками термінів для проведення процедур конкурсних торгів, - пояснює київський юрист Богдан Глядик. - Зокрема, пов'язаних із забезпеченням продуктами нафтопереробки. Також – спеціалізованого санітарного транспорту бригад екстреної медичної допомоги, з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. А також із наданням у встановленому Україною порядку гуманітарної допомоги іншим державам.

Відео дня
>
На думку фахівця, виняток закону слабо в'яжеться з обгрунтуванням тернопільських чиновників.
"...зважаючи на погіршення стану здоров'я дітей та матерів, неможливість тривалого закриття Тернопільського обласного перинатального центру, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, недопущення порушення прав громадян, визначених ст. 49 Конституції України на охорону здоров'я та медичне обслуговування, виникненням особливих економічних та соціальних потреб, виникла необхідність провести процедуру закупівлі в одного учасника...", йдеться у протоколі засідання комітету з конкурсних торгів управління капітального будівництва обладміністрації. Посилаючись на ці обставини, комітет під головуванням заступника начальника управління капітального будівництва Петра Макара ухвалив рішення найняти фірму-виконавця без конкурентної процедури. Хоча на конкурсній основі можна знайти дешевшого виконавця.


Звернувся в Генпрокуратуру

У день засідання комітету працівники обладміністрації, як написав у відповіді на наші запити заступник голови обладміністрації Юрій Желіховський, провели переговори з трьома провідними фірмами міста.
"У ході переговорів готовим до виконання робіт виявилося товариство "Техно-Буд", яке і було в подальшому обрано учасником процедури закупівлі", - пише пан Желіховський.


- За неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника підрядником обрали товариство "Техно-Буд", - каже нардеп Олексій Кайда. - Чиновники обладміністрації пояснювали застосування цієї процедури тим, що є великий обсяг робіт і короткий термін для їх реалізації. Бо ж відкриття перинатального мало відбутися у грудні 2012 року. Проте і сьогодні реконструкцію не завершили. У більшості свідомих людей виникає сумнів щодо прозорості виділення і розподілення коштів на реконструкцію, а також питання: "Чому не провели процедуру відкритих торгів?". Громадськість області чи не щодня чує відмовки обласної адміністрації щодо кінцевих термінів здачі об’єкта.
Обласна прокуратура ефективних кроків не здійснює, вважає пан Кайда. Вона, за словами нардепа, мала б провести перевірку законності обрання підрядником ТзОВ "Техно-Буд" і дотримання вимог чинного законодавства.


- Виглядає так, що прокуратура покриває і регіонала Євгена Лукіна, який причетний до розбазарювання державних коштів, і обладміністрацію на чолі з Валентином Хоптяном, - каже нардеп. - Хоча навіть від Міністерства охорони здоров’я були неодноразові зауваження. Та керівництво обладміністрації закриває очі на недобудований перинатальний центр.
Олексій Кайда готує депутатський запит до Генеральної прокуратури з вимогою перевірити правомірність дій обласної прокуратури та адміністрації.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Одні не дали вкрасти другим,от і другі кажуть що ми би вкрали менше

    Anonymous reply Anonymous

    ото правду кажете - одна змія показує на другу і розказує. що та ядовитіша :))))))))
  • Anonymous

    Один краде у другого!Карати треба!
  • Anonymous

    А чого ж ти кайда не зробив того центру ? Три роки тільки смолоскипи носив!!!!!!!!!!!!!!!Три роки керував облРадою і палець об палець не вдарив...І те що сьогодні область без бюджету ---вина кайди який тормозить спеціально.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up