Ремонт у квартирі перетворив життя мешканців цілого будинку на жахіття

Ремонт у квартирі перетворив життя мешканців цілого будинку на жахіття
Тернополяни скаржаться на головний біль, роздратування та неможливість вкласти малюків спати через роботу перфораторів та іншої техніки у сусідній квартирі. Ремонтні роботи тривають там уже близько двох місяців.

- Неможливо у квартирі сидіти, - скаржиться мешканець будинку на вул. Стадникової,17 Василь Потіха. – Робітники як починають вранці працювати, так і до вечора. Мають бути ж якісь норми, якісь правила. Довбуть, свердлять, і так уже мабуть більше двох місяців. Кожного дня одне і те саме.

Шум від ремонтних робіт, каже чоловік, розноситься на цілий будинок. Відтак для тих, хто хоча б вдень на роботі, живеться легше. Вони практично не стикаються з тією проблемою.

- Я у лютому поламав ногу, - каже тернополянин. – Відтак майже весь час проводив у будинку, зараз ще ходжу з палицею. Виходжу рідко. Той звук треба почути. Я не вірю, що його можна створити інструментами, що працюють від 220 Вольт. Якби це тривало тиждень-два, то хай ще…Але ж не два місяці.

З паном Василем, за його словами, проживають маленькі онуки. Нещодавно вони переїхали до інших родичів, оскільки вдома неможливо спати.

- Дітей треба вкладати спати. Але зробити цього ні вранці, ні в обід неможливо, - каже він. – Нещодавно я підходив до робітників. Вони перепитали, о котрій годині мої діти мають спати.

Але жити за таких умов, не те, що дітям, а дорослим неможливо.

Позносила усі стіни
Скаржаться на ремонт і сусіди, що живуть у квартирі під тією, де проходить ремонт. Тут, нарікають люди, окрім шуму інші проблеми. Чужий ремонт зіпсував їхній власний.

- Ми тільки торік зробили ремонт, - каже мешканка Любомира Б. – А від їхніх робіт в одній із кімнат потріскала стеля. Тепер знову треба буде ремонтувати її. А через вентиляцію у кухню летить пилюка. А в шахту нападало каміння. Люди нам дивуються, як ми стільки часу це терпимо і тут живемо. Неможливо.

Побачитись із власницею квартири, де проводять ремонт, важко. Адже вона там практично не буває. Пані Любомира каже, що декілька разів просили робітників переказати жінці, щоб та прийшла. Однак вона цього не зробила. Втім, люди ще сподіваються дійти згоди із власницею без скандалу. Тим більше, що із жеку уже вдруге приходила комісія. І, як повідомили їм, складатимуть акт через появу тріщин у стелі.

- Там у квартирі, де роблять ремонт, нема тепер ні однієї стіни, - кажуть мешканці. – Тобто, вони зносили повністю усі стіни. Відтак акустика там величезна. Не кажучи вже про те, що звук інструментів і так потужний.

Домовитись не вдалось
У жеку, запевняють тут, людей розуміють. Шум від інструментів і справді потужний. Однак робітники не роблять нічого забороненого.

- Ми були там на місці уже тричі. Я просив власницю якось організувати ремонт так, щоб робітники не довбали цілісінький день, - каже директор “ЖБК №13” Роман Савула. – Та із жінкою якось по-людськи домовитись вдається не дуже. На усі інші зауваження, які ми робили жінці, вона відреагувала. Так, вона виставила 50 мішків будівельного сміття під під’їздом, ми зробили зауваження, вона вивезла.

Щодо результатів обстеження комісією, то вона там у коридорі виявила тріщини. Однак говорити про проте, що з’явились вони у наслідок ремонту, не можна.

- У квартирі працювали перфораторами, демонтували «перестілки», знімали стяжку, - каже головний інженер Богдан Гниздюх. – Того і був такий шум, а це ще й панельний будинок. На сьогодні ці роботи завершені, і шуму такого уже не повинно бути.

Можуть навідатись правоохоронці
Що робити і чи можна притягнути до певної відповідальності за такі незручності власника квартири, ми поцікавились і у юристів. Однак, переконані фахівці, закон у цьому випадку ніяк їм не допоможе. Тож людям треба просто по-людськи домовитись, аби ті робили перерви у роботі.

Якщо ж мешканці вважають, що шум може негативно вплинути на їхнє здоров’я, можуть звернутись і в міліцію. Ті спробують поспілкуватись із власницею.

- Якби сусіди шуміли після 22-ї години, то це була б вже інша справа, - кажуть в Центрі громадських зв’язків обласної міліції. – Однак, якщо люди стверджують, що шум створює великі незручності, то мають написати заяву.

Світлана ГРИВАС,
0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Igor Dykhta

    Якщо сусідам на вас начхати, то поставте і майстрів на місце. Збираєте з бажаючих гроші, наймаєте відповідних людей, сусідів відправляють в лікарню.
  • Анонім

    Ну але є якась межа дицибел. Цеж може вплинути на здоров'я той шум. Мають бути якісь елементарні заміри шуму, які дозволені по закону. Якщо він в нас взагалі діє!!!!!!!!!
  • Anonymous

    вов, в індії та бангладеш вже доми склалися як доміно, ще трохи і в нас почнуть. всі щось розбирають, добудовують, свердлять, підкопують...
  • Anonymous

    В цьому плані нам потрібно вчитися в Росії. В них в законах вказано, що про початок і орієнтовний час завершення ремонтних робіт потрібно заздалегідь попереджати всіх сусідів. Не попередив - є підстава для виклику міліції, обмеження на денний рівень шуму - 45 децибел.

    Anonymous reply Anonymous

    в україні теж діють такі обмеження, але проблематично заміряти, довести і т.д. мєнти взагалі виїзджати не хочуть по таких питаннях

    Anonymous reply Anonymous

    Боже упаси від реконструкції на хлопський розум у великопанельних будинках. При знесенні діафрагм жорсткості будинок стає аварійним. Стаття 270-1 Кримінального кодексу говорить: 1. Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об'єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров'я людей або майнову шкоду у великому розмірі, - карається штрафом від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. 2. Ті самі дії, вчинені повторно або загальнонебезпечним способом, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років. Примітка. 1. Під об'єктами житлово-комунального господарства в цій статті слід розуміти житловий фонд

    Anonymous reply Anonymous

    хочу ще добавити вимоги чинних статей Житлового Кодексу Стаття 152. Порядок проведення переобладнання і перепланування жилого будинку (квартири), що належить громадянинові Переобладнання і перепланування жилого будинку (квартири), що належить громадянинові на праві приватної власності, провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів.

    Anonymous reply Anonymous

    Ще добавлю, а ви робіть висновки:Із діючих правил утримання будинків- за що відповідає ЖЕК. 3.7.7. У разі реконструкції, перепланування, капітального ремонту приміщень, будинків необхідно дотримуватись протипожежних вимог, визначених нормативними документами в галузі будівництва. 3.7.8. Розпочинати вищевказані роботи дозволяється лише за наявності проектної документації. 2.2.1. Позапланові огляди передбачають огляд окремих елементів будинку або приміщень після злив, ураганних вітрів, сильних снігопадів, повеней та інших явищ стихійного характеру, що викликають ушкодження окремих елементів будинків, а також у разі аварій на зовнішніх комунікаціях чи при виявленні деформації конструкцій і несправності інженерного обладнання, що порушують умови нормальної експлуатації. Позапланові огляди проводяться комісією або окремими працівниками виконавця послуг у залежності від обсягу та характеру пошкоджень, що виникли. 3.7.18. Не дозволяється: - улаштовувати у загальних коридорах комори і вбудовані шафи, за винятком шаф для інженерних комунікацій; 4.3.1. Під час експлуатації будинку необхідно забезпечувати: - справний стан перекриття для сприйняття навантажень (конструктивну міцність); - усунення ушкоджень перекриттів у міру виявлення, не допускаючи їх подальшого розвитку; 5.2.10. Несправності вентиляційної системи, що можуть викликати отруєння людей, пожежі тощо, ліквідовують негайно після їх виявлення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up