Партнер рубрики Події

Скаженого хом’яка тернополяни купили на вулиці

Скаженого хом’яка тернополяни купили на вулиці
варину, хвору на сказ, придбали на стихійному ринку, що на вулиці Шептицького. Сім’я вчасно звернулася до лікарів і усім зробили необхідні щеплення. А ринок тепер обіцяють розігнати

Тернополяни придбали синові хом'ячка, але за кілька тваринка здохла. Батьки занепокоїлися раптовою смертю домашнього улюбленця та віднесли його у лабораторію ветеринарної медицини на дослідження. І цим, переконують медики, врятували собі життя — тварина була хворою на сказ.
Усіх, хто контактував із хом’яком, і тих, кого він покусав чи подряпав, вакцинували. А на вулиці, де трапився випадок, тепер працюють бригади ветеринарів, які безкоштовно щеплять домашніх тварин від сказу.
- Гризунів продають у невстановленому місці, розводять їх у неналежних умовах, - каже головний спеціаліст управління ветеринарної медицини Ярослав Остапів. - Гризуни є природними переносниками збудника сказу. Як і ховрахи, щури та лисиці. Це добре, що сім’я проявила обережність і звернулася до ветеринарів. Адже інкубаційний період хвороби у людей протікає непомітно. А коли проявляються перші симптоми — лікувати уже пізно.
Захворювання зазвичай проявляється через місяць-півтора. Хоча траплялися випадки і 20-річного інкубаційного періоду. Тому, якщо покусала будь-яка тварина, слід негайно звернутися у травмпункт.
- Ще один хом’як, куплений на вулиці Шептицького, поки що перебуває на дослідженні у лабораторії, - каже пан Остапів. - Тваринка вкусила людину. Однак поки не підтвердили, що вона інфікована. Тривають лабораторні дослідження. Тим часом ми вживаємо заходів, щоб не допустити розповсюдження захворювання. Працівники міської державної лікарні ветеринарної медицини обходять усіх людей, у яких вдома є тварини, та роблять щеплення собак і котів. А от хом’яків та інших дрібних гризунів щепити не можемо, бо доза вакцини не розрахована на них.
Люди, до яких приходили ветеринари були трохи налякані й почали панікувати. Дехто з них каже, що тепер не братиме тварин на руки.
- Мені страшно, - каже тернополянка Світлана Гринчук. - Хворі тварини були на нашій вулиці. А це дуже страшна хвороба. Ветеринари приходили до сусідів і щепили їхніх котів. Я тепер кажу своїм дітям, аби не гралися з вуличними котами та псами. До біди недалеко...
У міській раді з цього приводу створили надзвичайну протиепізоотичну комісію. На її засіданні територію несанкціонованої торгівлі на перехресті вулиць Живова — Шептицького визнали небезпечною зоною та заборонили там торгувати тваринами, повідомили у міськраді. Ліквідовувати несанкціоновану точку продажу тварин повинні представники міліції та муніципальної поліції. Та 14 травня в обід на цьому місці, як переконався кореспондент, і далі торгували. Продавали там хом’яків, кроликів і мишей.


Анатолій Поліщук, заступник головного лікаря тернопільської міської СЕС:
- Щоб захистити себе та оточуючих людей від сказу, слід проявляти громадську активність. Якщо ви власник домашньої тварини — провакцинуйте її. Не вигулюйте собак у людних місцях, не призначених для цього. Купуйте тварин лише з довідкою про ветеринарний огляд та у продавців, які мають ліцензію. Якщо ж вас вкусила будь-яка тварина, відразу зверніться у травмпункт. Вакциною ми забезпечені, тож пройти курс лікування можна безкоштовно. Це триває 14 днів і може врятувати життя. У лікарні зверталися люди, яких покусали не лише собаки та гризуни. Зверталися навіть тернополяни, покусані кажанами і навіть черепахами. Однак випадків, коли у людини розвивалася гідрофобія, у місті за останніх кілька років не було.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    Судячи з того, що відбувається, складається враження, що ця ситуація комусь вигідна. Перш, ніж говорити про закриття стихійного ринку тварин, було б не погано якби влада перш за все попіклувалась про відкриття місця торгівлі, а саме ринку де люди могли б продавати тварин. Саме коло Ювілейного було місце схоже на ринок, але по якійсь причині його закрили. Так, що шановна владо не кличте на допомогу засоби масової інформації, телебачення, не ставте людей в дурне положення, а займіться справою, а саме зробіть спеціалізований ринок.
  • Anonymous

    Пане мер! В місті завал з бродячими собаками. А ви витратили 17 млн грн на стадіон. А на скажених хомячків, собак де брати? Що за влада...
  • Anonymous

    Ще б тих кусючих заразних бродячих собак в місті повідловлювали і перестріляли! Бо собака - це не хомячок, і якщо заразиться сказом, то це буде біда. За тими ванючими блохозаврвми ніхто не дивиться і не доглядає! Місто для людей, а не для стад диких тварин!

    Anonymous reply Anonymous

    Так для собак мерії потрібно ж...пу підняти і щось робити. А тут власник банку заплатив, бо набридли торги під порогом,от і вигадали історію про скаженого хом'ячка

    Anonymous reply Anonymous

  • Anonymous

    Тернополяни придбали синові хом'ячка, але за кілька тваринка здохла. З помилками пишут
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up