Партнер рубрики Події

Студенти Тернопільського педагогічного не хочуть працювати в школах

Студенти Тернопільського педагогічного не хочуть працювати в школах
Не лише для того, щоб стати вчителями, тернополяни вступають у педагогічний університет. Багато хто просто хоче вдосконалити свої знання з певного предмету. Хоча є й такі, що захоплюються цим фахом і для кого День вчителя - свято.

- Професія вчителя є неперспективною, - розповідає студентка четвертого курсу філологічного факультету педуніверситету Наталія Шафран. – Вона не дає можливості рухатись вперед і добиватись чогось більшого. Я така людина, що не можу стояти на місці, люблю бути в русі та спілкуватись із новими людьми. Тому школа – це не для мене.

Багато нервів – мало грошей. Студентка вже спробувала себе у ролі вчителя під час педагогічної практики. Каже, що ця праця вимагає багато сил та нервів.
- Коли перед тобою сидять 30 дітей і всім потрібно приділити увагу, а деяких учнів ще й заспокоїти - то це важко, - продовжує Наталія Шафран. – Крім того, є ще паперова робота – написання конспектів, календарне планування. Це займає багато часу, хоч всі думають, що вчитель працює лише до обіду.

Студенти вважають роботу в школі малооплачуваною та водночас невдячною.
- Я був на літній практиці, - каже студент п'ятого курсу фізико-математичного факультету Дмитро Слободян. – Дитина вдарилась в око, а відповідав за це вожатий. Зараз діти настільки енергійні та навіть в якійсь мірі неврівноважені, що за ними вгледіти дуже важко. Якщо в іншій діяльності результат залежить від тебе, то з дітьми обставин не передбачиш.

Дмитро вважає, що зарплата вчителя не є відповідною. Каже, що в супермаркеті можна заробити більше. Свій вибір університету пояснює тим, що просто хотів вивчити математику.

- Багато моїх знайомих випускників педагогічного працюють у школі за копійки, маючи по чотири-п'ять годин на тиждень, - говорить студентка п'ятого курсу факультету іноземних мов Світлана Поліщук. - Щоб влаштуватись на повну ставку, потрібно дати хабар. Я не проти професії вчителя. Але платити за місце в школі, а потім виживати на мізерну зарплату вважаю нелогічним. Тим більше, що вчитель повинен за свої гроші купувати матеріали, літературу, адже у наших школах немає відповідного забезпечення.

“Потрібен вроджений дар”. Професія вчителя вимагає покликання та вроджених здібностей, пояснює студентка п'ятого курсу факультету іноземних мов Божена Пазій.
- Робота в першу чергу повинна приносити задоволення, - розповідає Божена. – Один американський вчений говорив: “Якщо ти робиш щось з натхненням, гроші прийдуть в будь-якому випадку”. Вчитель повинен відкрити серце до кожної дитини індивідуально. Я люблю спілкуватись з дітьми. Для мене — щастя передавати їм свій досвід. Зарплата мене не лякає, можна ще додатково займатись репетиторством.
П’ятикурсник Андрій Дидина вважає роботу вчителя жіночою. Самому йому подобається педагогічна діяльність, та працювати хоче виключно викладачем.

- Учні потребують материнської любові, - продовжує Андрій. – За статистикою, школа не затримує чоловіків. А от студенти змушують викладача рухатись у ногу з часом, шукати щось нове, не сидіти на місці.
Тернополянин Андрій Клим має 60-річний стаж педагогічної діяльності. Він каже, що працював у школі з 17 років. Кращої професії, як педагог, чоловік не знає.

- Учитель – найпочесніша професія. Лікаря можна замінити самолікуванням, а педагог потрібен завжди, - розповідає Андрій Клим. - Так, є важкі діти, проте якщо їх поважати та любити, вони зрозуміють, що ти їм бажаєш добра. Сумно, що сьогодні вчитель обкрадений владою, яку ми самі ж і обрали. Також впав моральний та духовний рівень учнів. Вони чекають на все готове. Та й стан освіти не порівняти з тими часами, коли я тільки починав працювати. Хоча ми й живемо в період технологічного прогресу, підручники заводять дітей у дебрі, а програма не дає учням основи знань.

Відео дня
>Більшість працює за фахом. За статистикою, яку формують у самому педуніверситеті, більша частина студентів-випускників Тернопільського педагогічного університету працевлаштовуються за спеціальністю. У центрі моніторингу якості освіти, послуг та сприяння працевлаштуванню студентів-випускників цього вишу повідомили, що за 2010 рік відсоток працевлаштованих за фахом становить – 78,4%, за 2011 – 65,1%, за 2012 дані тільки збирають. Проте ця кількість включає в себе випускників, які працюють педагогами не тільки в школах, але й у вищих навчальних закладах.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Anonymous

    Правильно, одні нарікають на владу, інші на педуніверситети, хтось на випускників (стервочок і т.д.). Моя думка така. Чим винні університети? Від них вимагає влада "працевлаштувати", а де взяти цих вільних робочих місць, ось і правдами і не правдами збирають усі дані. Відділи освіти чи директори шкіл не показують справжніх вільних робочих місць, все тримають в кишені і дадуть за хабар (зарплати малі, а жити хочеться добре, та й щоб працювати директором, мабудь також не взяли просто так). Та й багато випускників не хочуть йти працювати, всі хочуть щоб роботу було видно з вікна, ніхто не поїде в іншу область працювати, і я їх розумію: зарплата мала, десь жити і їсти треба. Висновок: треба міняти законодавство в країні, треба сприяти не на словах в працевлаштуванні, а на ділі ... як це зробити? тут має думати уся влада від "папєрєдніків" і до сучасників. ЗІ. Поки хабар буде існувати, доти буде біда.
  • Anonymous

    проблема навіть не в тому хочу чи не хочу працювати. Ви підіть влаштуватися в будь-яку школу області, фіг хто візьме. Всі посади вже на 20 років наперід поділені. Так, що лише супермаркети й виручають з роботою
  • Anonymous

    Нехай йдуть працювати на свинарник там тоже потрібні руки.В чому проблема..? Вивчилося чи ні але за гроші батьків. і хабарі..А в школі марудна робота малооплачувана і воно коника зараз викидає...ВЕРНУТИ РАДЯНСЬКУ СИСТЕМУ НАВЧАННЯ І ТРИ РОКИ ВІДПРАЦЮВАННЯ ПО РОЗПОДІЛУ..А не в дупу їх цілувати
  • Anonymous

    " Та й стан освіти не порівняти з тими часами, коли я тільки починав працювати". Ваш стаж роботи вчителем, вельмишановний пане Клим, за Вашими ж словами, 60 років, тобто за радянської влади. І як то зрозуміти, що тоді було інакше, краще?

    Anonymous reply Anonymous

    До Гість: Вуйко 07/10/2012 11:35 А що тут розуміти за радянської влади була простіше і легше навчальна програма але її якість від того не падала а навпаки росла, у нас були талановиті люди котрі зараз працюють за кордоном і за радянської освіти не реалізовувалося всяких забаганок вчителів котрі зараз конкретно експериментують над кишенями батьків . А тепер що стосується нинішньої освіти матеріалу дох…. А толку 0 . Так само і в інститутах теоретичного матеріалу дох…. А толку 0 оскільки ця теорія не використовується в житті . Ще врахувати що у нас всі з вищою освітою а толку від того 0 бо більшість поступає на педагогів частина з них думає що в школах «золота жила» і там можна конкретно заробити , частина з них взагалі не знають чого на педагога поступали . Ось так і живемо на рівні нижче плінтуса .

    Anonymous reply Anonymous

    Маховик, тебе, як видно, образили. Замаховикав ти своїм ниттям! Тільки стаття стосується освіти - махаєш наліво і направо про "хабарі у школах". Назви тоді хоча б одну галузь в Україні, де обходиться БЕЗ хабарів. Ти сам чим займаєшся (окрім нидіння про корупцію у школі?)

    Anonymous reply Anonymous

    До Гість: Замахав! 07/10/2012 22:20 . Щоб мене образити ще треба добряче постаратися .Що стосується статті про освіту то я через то всьо б......о пройшов і багато чого видів за 18 років сумарного навчання. Що стосується хабарів в різних галузях по всій Україні то так всюди корупція присутня але те що твориться в школах це щось особливе оскільки з професії вчителя зробили якогось ідола чи царя і виконують любу забаганку . Що стосується чим займаюсь то можеж бути спокійний працюю на роботі з 8 до 18 год , а не тиняюсь по барах і не ходжу з пивом по вулиці цілий день .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up