"Та скоро весь парк "Національного відродження" забудують!" (ОНОВЛЕНЕ)

"Та скоро весь парк "Національного відродження" забудують!" (ОНОВЛЕНЕ)
Дев'ятиповерхівка може з'явитися вище сходів біля Співочого поля. Тернополяни б'ють на сполох, адже будувати хочуть у місці, яке люди вважають парковою зоною. Та й комунальну землю, яка тягне майже на мільйон, після будівництва зможуть приватизувати на халяву

 Майже півгектара території, яку тернополяни називають парком Національного відродження, може за копійки забудувати депутат міської ради Віталій Смакоуз.


Фірма чоловіка "Добробуд" отримала дозвіл на зведення дев'ятиповерхівки з фізкультурно-оздоровчим комплексом та дитячим кафе за декілька десятків метрів від лавок навпроти "Співочого поля". Наразі там росте більше півсотні дерев.


"Під техніку ляжемо"
Проти забудови виступають мешканці будинків на вул. Вербицького, а також тернополяни, які про наміри будівельника дізналися з нашої публікації. Люди готові боронити територію, яку вважають парком, листами у прокуратуру та мерію. А якщо знадобиться, звернуться в суд і навіть ляжуть під будівельну техніку. Люди, з якими спілкувався наш кореспондент, просили їхніх прізвищ не вказувати — бояться. Мовляв, будівництвом займаються серйозні люди, там крутяться великі гроші.

Відео дня
>
- Ми не дозволимо зводити у парку дев'ятиповерховий будинок, - каже один із мешканців новобудови на вул. Вербицького Віталій. - Люди, та скоро весь парк забудують! Уже до самого Співочого поля добираються. А де дітям гуляти? Де людям відпочивати? Зрештою, нам як бути? Під самісінькими вікнами нашого п'ятиповерхового будинку вдвічі вищу будівлю ставлять.


Люди переконані, що активно діяти забудовник почне уже після виборів.
- Приїжджали вантажівка та екскаватор, аби засипати рів неподалік місця майбутнього будівництва, - каже інший мешканець багатоповерхівки на вул. Вербицького Віктор. - Сказали, що роблять це на прохання мешканців. Але ми нічого не просили. Думаю, вони собі місце для дороги розчистити хочуть, щоб будівельну техніку і матеріали завезти. Талюди не дозволять. Як треба буде, на пікет вийдемо, дороги перекривати будемо, під техніку ляжемо.
Найактивніші противники будівництва — мешканці двох будинків на вул. Вербицького, збудовані кількома роками раніше. Землю, на якій вони стоять, тернополяни колись також вважали парком...
Думки щодо цієї проблеми висловили й тернополяни, які не живуть поряд із парком, але хочуть його зберегти.


“Вони вже зовсім ох***ли, що вже забудовують парк”, — написав на сайт 20minut.ua користувач із ніком Маховик правди. - Це територія громади, і цим все сказано. Де підписи громадян на згоду там щось будувати? Вже одні набудували біля джерела... чим це закінчилось — усі знають. Вже і так віддали мажорам шмат парку під котеджі. Потім забрали під забудову територію „Зеленбуду”, шмат — під заправку, мийку, потім хотіли забрати територію біля літака... Раджу мешканцям подати колективне звернення у прокуратуру щодо порушення їхніх прав.


“Не продовжити не мали права”
Земельну ділянку площею майже півгектара, на якій планують звести будинок, згідно з рішенням міської ради №5/12/33 від 31.08.2007 р. (міським головою на той час був Роман Заставний — прим. ред.) віддали в оренду ТІЗ “Добробуд”.


“1. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,46 га для будівництва та обслуговування фізкультурно-оздоровчого комплексу за адресою вул. Вербицького, 2. Надати в оренду терміном на п’ять років товариству індивідуальних забудовників “Добробуд” земельну ділянку площею 0,46 га для будівництва та обслуговування фізкультурно-оздоровчого комплексу за адресою вул. Вербицького”, - йдеться у рішенні міських обранців. Це рішення, посилаючись на незаконність, опротестував у 2007 р. заступник обласного прокурора. Депутати протест відхилили.


На три роки питання будівництва затихло, й лише у 2010 р. виконавчий комітет міської ради попереднього скликання (рішення за №170 від 29.04.2010 р.) надав “Добробуду” містобудівні умови та обмеження забудови. Замість фізкультурно-оздоровчого комплексу з’явився житловий будинок. Окрім того, в одній із відповідей на запит мерія зазначила, що термін оренди — до 2022 р., тож, вочевидь, депутати його продовжили.


“1. Надати виробничому кооперативу “Товариство індивідуальних забудовників “Добробуд” містобудівні умови й обмеження забудови земельної ділянки за адресою вул. Вербицького для будівництва багатоквартирного житлового будинку з фізкультурно-оздоровчим комплексом і дитячим кафе”, - йдеться у рішенні виконкому.
Ми запитали екс-мера Романа Заставного, за каденції якого приймали ці два рішення, чому землю віддали під фізкультурно-оздоровчий комплекс, а містобудівні умови — на житлову багатоповерхівку, в якій буде ще й кафе.


- Якщо не помиляюсь, то землю тоді не виділяли, а лише продовжували термін оренди, - каже пан Заставний. - Це не паркова зона, бо там не могли виділити. За попередньої каденції в “Зеленбуду” викупили величезний масив теплиць, ця територія також належала йому. Забудовували поетапно, ми тільки продовжили термін оренди. Не продовжити ми не мали права, бо було право власності і право на реконструкцію, а згодом — на будівництво.


А те, що містобудівні умови видали не на фізкультурно-оздоровчий комплекс, а на житловий будинок із комплексом, — таке теж буває, продовжує екс-мер.
- Замовник сам визначає, із чим звертатись, - каже він. - І якщо нічого не суперечить містобудівним умовам та обмеженням, таке дозволяють.


Запитали ми і про кошти, які отримує місто від таких “угод”.
- Думаю, що за теперішньої орендної плати це вже й не така невигідна для міста справа, - каже пан Заставний. - Плата достатньо висока. Орендовану земельну ділянку можна надавати й на викуп, але це вже за бажанням самого орендаря. Хоча міські депутати можуть ініціювати, щоб землю продавали на аукціоні, а не віддавали в оренду. Проте в тому випадку це було неможливо. Місто помилилося у тому, що “Зеленбуд” став не комунальним підприємством, а ВАТ. У кінці 90-х ВАТи дуже легко викуповували...
“Приватизують безкоштовно”


Фірма, яка планує будувати біля Співочого поля, наразі сплачує орендну плату. Ця сума, згідно з розрахунками розміру орендної плати від 2011 р. щодо земельної ділянки “Добробуду” поряд із парком, не така вже й вигідна для міста. Вона у десятки разів менша від ринкової вартості землі.
Ми підрахували, що нормативно грошова оцінка одного квадратного метра біля парку — 198 грн. Таким чином, майже півгектара можуть сьогодні “тягнути” на 910 тис. грн. Враховуючи встановлену індексацію та коефіцієнти суми оренди, за нашими розрахунками, місячна плата за цю ділянку — 1150 грн. Максимальна сума плати за рік, як ми вирахували, — менше 14 тисяч.
„Усім відомо, що 10-15 років ніхто не будує, - написав на сайт 20minut.ua тернополянин Олексій Скачко. - Будівництво від початку до кінця, на мою думку, триватиме максимум два-три роки. Потім — приватизація і все. Місто більше 50 тисяч гривень за ту землю не отримає. А такі великі терміни оренди ставлять з двох причин. Перша — щоб наївні люди думали, що місто трохи на тому “наварить”, а друга — щоб не “палити” добрих дядів, які дозволили будувати. Є така практика: будувати дозволяє один мер, потім чекають, а роботу починають за іншого”.


Варто зазначити, що у попередні роки, поки будівництво не вели, “Добробуд” також сплачував орендну плату. Тож декілька десятків тисяч гривень місто вже отримало.


Коли ж будинок з'явиться, місто безоплатно “подарує” землю, зазначають фахівці. Майбутнім мешканцям буде достатньо створити об'єднання власників багатоквартирних будинків.


- Люди можуть отримати землю безкоштовно, - каже київський юрист Богдан Глядик. - Згідно з Земельним кодексом, ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надають у постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками. У разі приватизації громадянами багатоквартирного житлового будинку, відповідну земельну ділянку можуть передати безоплатно у власність або надати у користування об'єднанню власників.


Допомогти може суд
Підприємство “Добробуд”, яке очолює депутат міськради Віталій Смакоуз, як ми з'ясували, за останніх десять років забудувало біля парку декілька гектарів землі. Майже уся вона рахувалася за підприємством “Зелене господарство”. Воно у 2001 р. отримало від міста більше дев'яти гектарів землі. До сьогодні більше п'яти гектарів “за сприяння міської ради” розійшлись під забудову. Будучи комерційною структурою, “Зелене господарство” й досі безоплатно володіє майже чотирма гектарами комунальної землі. Чималу територію підприємства тернополяни звикли вважати частиною парку Національного відродження.


У теперішнього міського голови Сергія Надала ми запитали, чи можуть депутати та мерія допомогти людям, які виступають проти будівництва, зберегти паркову землю.


- Це рішення сьогодні є чинним, - каже мер. - Людям насамперед потрібно звертатись у відповідні органи й добиватися визнання рішення міськради попереднього скликання недійсним. Міська рада не може самостійно скасовувати свої рішення. Для цього є суд, прокуратура. Якщо там дійсно щось не так і їх скасують, будемо по-новому на це дивитись.


Міські обранці й справді мають небагато можливостей вплинути на цю ситуацію, каже юрист. Єдиний непримарний шанс досягти бажаного результату — звернутися до суду.
- Можливість скасування місцевою радою своїх же рішень законодавчо не передбачена, - каже Богдан Глядик. - Дієвий спосіб для громади - звернутися в Адміністративний суд. На це вони право мають. Там можуть добиватися скасування рішення міськради.


Також не зайвим буде, на думку юриста, звернутись у прокуратуру, яка мусить відреагувати.
- Щодо цього рішення уже був прокурорський протест, який депутати проігнорували, - каже пан Глядик. - Тож, можливо, з підприємством чи землею не все “чисто” і правоохоронці зможуть побачити якісь порушення.


Кореспондент хотів поспілкуватися і з керівником “Добробуду” Віталієм Смакоузом. В офісі, куди ми зателефонували, замість того, щоб з'єднати нас із чоловіком, запитали про причину дзвінка і записали наш контактний номер. Утім, ніхто так і не зателефонував... Коли ж ми нагадали про себе самі, то почули від секретаря, що директор не має бажання щось коментувати. Жінка порадила спробувати звернутися письмово.


Ми пропонуємо Віталію Смакоузу звернутися у редакцію, якщо він захоче висловити свою позицію. Прокуратуру просимо провести перевірку щодо “паркового” розташування земельної ділянки, власне будівництва на вул. Вербицького, а також наяності усіх дозвільних документів та дотримання норм. Про результат перевірки просимо проінформувати наше видання.


Ми відстежуємо ситуацію щодо будівництва на комунальній землі поблизу Співочого поля, яка забудовнику може обійтися в десятки разів дешевше від її нормативної оцінки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Anonymous

    смакоуз бидло ти а не людина ти сам як робот ходеш
  • Anonymous

    прочитала відгуки і страшно що людей душить жаба щодо мешканців пятиповерхівокюТак думайте майбутнім. треба підтримати мешкнців і всіма правовими іта іншими методами попередити забудову парку. багато людей прийдуть на підтримку.І я теж готова
  • Anonymous

    Люди Ви зовсім нічого не розумієте. Ця земля належить жителям м. Тернополя. Немає значення, чи ти з Баму, Дружби чи ін. району міста. ЦЕ твоя земля. І коли якийсь мудак приходить в міську раду і пропонує депутатам по 1.......$$ за позитивне рішення-це не нормально. ЗАвта такий же москаль прийде до тебе на дачу, в село чи на іншу землю-покаже рішення міської ради і скаже, що ти незаконно займаєш Його ділянку...А ти там прожив ще з часів Петра 1. Таких під.............в треба вистрілювати по одному в ночі...починаючи з депутатів.......ЧОмусь жоден з них не проголосував за будівництво дит садка чи навіть за банальний ремонт вже побудованого. Їм насрати на нас всіх.....

    Anonymous reply Anonymous

    Підтримую Вас.от тому то ми так і живемо,через те що ,замість того щоб відстоювати те ,що належить нам ,,з'являеться украінська позиція "ну і нехай ,що в нас парку небуде,зате і в вас вигляд з вікон попсуеться". А завтра ті,хто там живе куплять собі інші квартири ,з іншим виглядом, а в нас із вами дальше парку небуде.Поки когось "душить жаба" такі ,як Смакоус набивають кишені за наш рахунок
  • Anonymous

    А що генпланом передбачено там будинок? потрібно притягувати до відповідальності від колишнього мера до головного архітектора і начальника управління земельних ресурсів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up