Партнер рубрики Події

Тернополянин загинув, бо... погода така

Тернополянин загинув, бо... погода така
Тролейбус наїхав на пішохода на вулиці Курбаса, коли чоловік допомагав виштовхувати маршрутку зі снігу. Постраждалий помер, але комунальники навіть на цій вулиці не спромоглися ліквідувати снігові замети. Мер каже, що працюють посилено

- Дядько Степан був другом нашої сім’ї, – розповідає знайома загиблого Юлія Петрик. – Йому було лише 38 років. Мав дружину та 13-річного сина. Жив на БАМі, працював сам на себе, робив євроремонти у квартирах. Дружина дядька Степана говорила, що лікарі ще його оперували, але врятувати життя їм не вдалося. Дуже шкода, що його життя так швидко обірвалося.
Аварія трапилась ще 12 грудня об 11.30, повідомляють в обласній Державтоінспекції. Дорога, за словами очевидців, тоді була дуже засніженою — прибирали її уже після того, як сталася трагедія. Але влада досі не подбала про безпеку пасажирів на зупинках — входити і виходити з маршруток тернополянам доводиться просто на дорозі, пробираючись крізь метрові замети. І тільки 16 грудня у Тернополі та області оголосили надзвичайну ситуацію, а 17 грудня комунальники розповіли, що збираються робити (див. статтю на стор. 2 — прим. ред.).
Дорога — як скло
Михайло Михалків — очевидець аварії, у якій загинув тернополянин. Він додає, що на транспорті сліди цієї жахливої події були майже непомітні. Лише здерлась фарба та залишились незначні подряпини.
- Тролейбус Skoda, рухаючись вулицею Курбаса у напрямку вулиці Морозенка, не дотримався безпечної швидкості руху, - розповідає інспектор сектору профілактичної роботи управління ДАІ в Тернопільській області Василь Барановський. - Водій не врахував обставин на дорозі, а саме – снігового накату, та наїхав на пішохода - 38-річного тернополянина, після чого зіткнувся з маршрутним таксі.
За словами очевидців, водій тролейбуса не встиг загальмувати саме через несприятливі погодні умови та поганий стан вулиці. Адже дорога під снігом – суцільне “скло”.


“Якби була нормальна дорога, то такого не сталося б, - пише на сайті читач під ніком Dic. – Маршрутка №18 їхала вулицею Леся Курбаса і недалеко від зупинки на вулиці Морозенка забуксувала. Автобус випихали зі снігу пасажири. У цей момент маршрутку вдарив тролейбус. Один чоловік не встиг одразу відскочити від удару, і тролейбус наїхав прямо на нього. Чоловіка забрала швидка в лікарню. Та в нього були переламані всі ребра, він помер в лікарні”.
Водіям важко їздити
Це вже друга аварія з тролейбусом за останні дні.
“За що загинув той чоловік? Хай спочиває з Богом. Скільки в нас ще буде такий безлад? Я розумію, що велике навантаження. Але, можливо, зараз недоцільно взагалі тролейбуси випускати на лінії, - пише на сайті читач під ніком А. – Друга аварія з тролейбусом за останні дні. На дорогах - бардак, а звинувачувати, очевидно, будуть водія тролейбуса".


Нагадаємо, що розширили маршрут тролейбуса маршруту №8 у Тернополі з 22 вересня. Тоді до нього додали вулиці Володимира Великого, Леся Курбаса, Морозенка та Симоненка. Дорога там повністю пристосована до руху тролейбусів, запевняє знавець електротранспорту, журналіст місцевого телеканалу Антон Марчевський. Цю аварію він вважає трагічним збігом обставин.

- Дорога там цілком придатна для руху тролейбусів, - каже Антон. – А розчищають вкрай погано, тому всім водіям важко. А ще погодні умови — непередбачувані. Дороги засипає снігом. Тому на спуску тролейбуси просто несе. Ще минулого тижня занесло тролейбус біля технічного університету, а 13 грудня на вулиці Мазепи тролейбус зіткнувся з маршруткою та розбив лобове скло. Хоча, за статистикою, водії тролейбусів найдисциплінованіші.

Відео дня
>
Міський голова Сергій Надал 17 грудня прокоментував читачам “RIA плюс”, що комунальні служби працюють у посиленому режимі, але погодні умови того дня були вкрай несприятливими.
- У цей день були великі снігові замети, - каже Сергій Надал. - Дороги розчищали через кожну годину, проте за цей час їх знову засипало снігом. Зараз вже такої ситуації немає. Маршрутки грузнуть у снігах хіба через те, що зупиняються на непроїжджій частині.


Правила порушив... загиблий
Провини водія у тому, що сталось, немає, вважає його друг Антон Одобецький.
- Проблема — у неналежному стані дороги. А також у тому, що постраждалий сам порушив правила, - каже він. - Та й водій маршрутки не мав би допускати людей до штовхання. Але сталася трагедія. І тут нічим не допоможеш.
Сам водій тролейбуса каже, що їхав зі швидкістю пішохода і гальмував ще задовго до зіткнення. Але тролейбуси на наших дорогах заносить.


- Мені дуже шкода, що так сталось, - розповідає він. – Але наші дороги – це суцільний лід, який ще й прикрило снігом. Люди штовхали маршрутку зі від тротуару. Потім чоловік вибіг на дорогу, почав виштовхувати з іншої сторони. Я спробував викрутити кермо, але нічого не вийшло.
Потрібні свідки
У цій справі відкрили кримінальне впровадження за статтею 276 частиною ІІ Кримінально-процесуального кодексу – ДТП зі смертельними наслідками, повідомляє начальник сектору зв'язків з громадськістю обласної міліції Петро Колісник.


- Згідно зі змінами до Кримінально-процесуального кодексу, зазначених термінів щодо періоду розслідування немає. Призначили проведення необхідних експертиз. Слідчий у цій справі просить усіх, хто став свідками даної аварії, повідомляти про деталі за номером 27-13-29, - каже Петро Колісник.
Не панікувати і не боятись свідчити у таких справах закликає очевидців аварії тернополянин Сергій. Каже, що в такому випадку Агентство автомобільних доріг може все відшкодувати.


“Люди, не будьте байдужими, - радить у соцмережах хлопець. - Минулого року я був свідком, як в ожеледицю водій вдарив маршрутку. Але він не розгубився. Поки представники ДАІ складали акт і заповнювали документи, він зібрав біля шести свідків. Вони дали письмові показання про неналежний стан дорожнього покриття. Адже на дорогах - як тоді, так і зараз - чистий лід без натяку на пісок. У результаті після трьох місяців судових розбирань Автодор повністю компенсував матеріальні збитки.


За останні дні, з 9 до 12 грудня, в області зафіксували три аварії, в яких загинули троє людей, а ще двоє — травмовано, повідомляє пан Барановський. Щоб уникнути аварій в несприятливих погодних умовах, він радить водіям обирати безпечну швидкість та уважно стежити за рухом.


- Водіям за таких складних погодних умов у жодному разі не можна різко гальмувати та робити різкі рухи кермом, - продовжує інспектор. - Водії маршрутних таксі мають вибирати такі місця зупинки, де можна виїхати з посадкової кишені. Також вони повинні стежити, щоб не заважати руху іншого транспорту. Якщо маршрутку заносить, пасажирам чи пішоходам не варто братися її виштовхувати — це дуже небезпечно.
 

Оксана БУЧКО

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Надал НЕ КОМЕНТУВАВ НІЧОГО 17 грудня! Брехун і ледацюга!
  • Anonymous

    Надал заплати сімї компесацію..УРОД

    Anonymous reply Anonymous

    Неправильно - людина загинула бо не погода винна а бардак. А в кожному бардаку завжди є конкретний винуватець.
  • Anonymous

    Водії маршрутних таксі мають вибирати такі місця зупинки, де можна виїхати з посадкової кишені.- каже барановський. в той же час, 90% зупинок у тернополі не мають кишені для посадки та висадки пасажирів. в цьому я вбачаю вину саме даі. і тому барановський буде розказувати будь-які казки, щоб не пострадали даішники і МШЕКовці...

    Anonymous reply Anonymous

    справді ті кишеньки повинні бути, але їх забирають підприємці які будують "місця прибутку", а ДАІ наживається на цьому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up