Тернополяни кажуть, що через новобудову потраплять у темну «газову яму»

Тернополяни кажуть, що через новобудову потраплять у темну «газову яму»
Мешканці двох будинків поблизу дитсадка, що на вулиці Липовій №39, протестують проти будівництва на його території елітної дев’ятиповерхівки. Її, переконані люди, зводять із порушеннями. Представники забудовників переконують: усе згідно із законом.

 

- Як можна будувати дев’ятиповерхівку впритул до дитячого садка і п’ятиповерхових будинків? - обурюються мешканці сусідніх із садочком будинків. - Про нас хтось думає? А про дітей у садочку?

Проти зведення будинку люди борються ще з 2009 року. У червні 2011 р. міський голова, за словами мешканців, запевняв, що будівництва не буде. Однак уже за місяць дозволив будувати на цій ділянці. Роботи будівельна фірма «Креатор-Буд» розпочала у 2013 р. Тож люди прийшли 2 квітня на будмайданчик висловити своє невдоволення.

- Хіба це мер? Посміховисько, - обурювались люди. – Одне обіцяв, а зробив інше.

На думку мешканців, через сусідство дев’ятиповерхівки у їхніх будинках почнуться проблеми із газо- та водопостачанням. Окрім того, поруч із будинками - двосторонній рух, паркувальні місця, а відтак – загазованість. Тож якщо з’явиться цей будинок, люди житимуть у «газовій ямі».



Кажуть, що порушень немає
Однак забудовник і представники влади мешканців сусідніх будинків не почули.

- Буквально за тиждень сюди навезли купу плит, поскладали ледь не поруч із садочком, - каже одна із мешканок Людмила Цімарна. – Наїхало техніки. Роботи почали вести ще активніше. Працюють з 8-ї ранку і до ночі. Провели світло. Всюди гуде, шумить. Ще й поставили свій туалет неподалік дитмайданчика. Ми вимагали пересунути його. Працівники спершу пробували сперечатись, але потім все-таки пересунули кабінку далі.

Люди переконані, що будинку таки немає бути. Тож двічі звертались у прокуратуру.

Проте це їм не допомогло. Тож доки тернополяни оббивають пороги різних установ і приймалень народних депутатів, забудовники працюють. Вони переконують, що будинок зводять без жодних порушень, витримуючи всі санітарно-технічні і пожежні норми. Про це заявляв архітектор-проектувальник будинку Ігор Гордій.

- До початку повноцінного будівництва територію огородять, - запевняє пан Гордій. - Виїзд на вулицю Липову обгородимо. Будуть пожежні проїзди. Все буде працювати автономно. Ніхто нікому не зашкодить.
Однак люди у цьому сумніваються. Вони не розуміють, як земля садочка могла стати будівельним майданчиком.

- У 2009-2010 роках ми просили надати інформацію щодо забудови на вул. Липовій, 39, - пригадує мешканка Людмила Скоропад. - Звертались із проханням до депутатів, щоб інформували нас про все, що стосується будівництва. Просили, щоб провели громадські слухання, створили депутатську комісію. Але вони ні депутатської комісії не створили, ні слухань не провели.

Надійшла відповідь зі столиці
Щоправда, рішення від 2009 року, яким міськрада дала дозвіл на зведення будинку, того ж року скасували. Однак у 2011 році на 13-й сесії депутати своїм рішенням дозволили змінити цільове призначення ділянки під будівництво багатоповерхового будинку. Людей про свій намір не поінформували.

- Від самого початку землю Управлінню УМВС в області виділяли під обслуговування дитсадка, - каже пані Скоропад. — Змінювати цільове призначення вони не мали права. Нині ж управління УМВС - уже власник.

Мешканці звернулись до президента, прем’єр-міністра, міністра освіти, у Генпрокуратуру і на „гарячу лінію” Верховної Ради. Від президента отримали відповідь, що два листи скерували у прокуратуру області, а вона – у міську.

- Другим листом Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю дала відповідь, мовляв, роботи ведуть у межах чинного законодавства, є декларація на початок будівництва, - додає пані Людмила. - Хоча, як тільки починали будувати, документа не було. Як тільки ми звернулись в архітектурний контроль, їм того ж дня видали декларацію.

Прокуратура проводить перевірку
Втрутитись і допомогти людям міськрада у цій ситуації не може. Мовляв, вона як орган місцевого самоврядування нині позбавлені багатьох важелів впливу. Відтак і виникають конфлікти навколо будівництва. Наприклад, на вул. Орлика, Острозького, Липовій та інших.

- Ці роботи проводять без попереднього обговорення з громадою. При цьому органи місцевого самоврядування не мають жодного впливу на забудовників, - каже мер Сергій Надал. - Адже Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю одноосібно видає дозволи на початок будівництва. Лише ця структура має право здійснювати контроль за веденням будівництва. Лише вона приймає акт введення в експлуатацію цього об’єкта.

Як наслідок — люди скаржаться в органи місцевого самоврядування, але ті позбавленні реальних важелів впливу на такі забудови, кажуть у міськраді. З такою позицією тернополяни не згідні. Адже саме міськрада приймала рішення про зміну цільового призначення землі.

Відео дня
>

Та чи є у цій справі порушення, невдовзі повідомить прокуратура. Наразі прокурори розпорядились усім відповідним структурам та контролюючим службам перевірити законність будівництва у межах своїх повноважень.

У фірмі забудовника, у свою чергу, запевняють, що працюють без порушень.

- Ми робимо усе в межах чинного законодавства, були проведені усі перевірки, - каже директор «Креатор-Буд» Ігор Гуда. – Звісно, сусідство, ущільнення можуть комусь не подобатись. Але думка і закон – різне. Окрім того, земельна ділянка належить УМВС. Ми ж всього-навсього - забудівник. Можна сказати – підрядчик. Ми не можемо відповідати за замовника – є в них земельна ділянка, вони хочуть побудувати, вони замовили, ми будуємо. Все.

Коментар:


Василь КОГУТ (55 р.), юрист:
- Відповідно до статті 20 Земельного кодексу, зміну цільового призначення земельної ділянки зазвичай ініціює власник цієї ділянки. Для цього він розробляє проект землеустрою з метою зміни цільового призначення. Проект – це технічна документація. Фахівці вивчають, навіщо змінюють призначення, що на тій ділянці має бути. Відповідно до мети визначають технічні, санітарно-технічні умови тощо. Вони розробляють проект з технічного погляду і видають його землевласнику. Далі він знову звертається у міськраду з проханням затвердити цей проект. Відповідно змінюється призначення. Якщо, наприклад, міськрада не затверджує його, то повинна аргументувати своє рішення. Якщо придертися немає до чого й інспекція архбудконтролю встановила, що норми дотримані, то немає підстав відмовляти. Якщо ж відмовлять, власник має право звернутись до суду про скасування цього рішення і зобов’язати міськраду переглянути все ще раз. Про це, власне, й говорять у міськраді.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Як вже задовбали ці рагулі. Проти всього і проти всіх. Істину кажуть, - "можна вивисти ганю зо села,но село від гані ніколи" Та запамятай селюче,то всьо що навкола,то не твоє.Твоє то хата,спільний підїзд і троха спільної прибудинкової.Все що за нею належить не тобі. Хочеш простору,вертайся на хутір
  • Anonymous

    Шось дуже часто гуда з мєнтами в кооперації, навіть міністр захарченко приїжджав тіпа мєнтовський будинок відкривати. Ще раз доводить, шо наша свободівська влада активно співпрацюють з нашим урядом, но тихееенько, шоб ніхто не знав. і за це уряд дає їм краси фсьо, де можна збудувати через зад свої чвураки.
  • Anonymous

    так же ж склейка гуда-надал розікрала купу землі по місту, по парках, заповідних зонах. а прокурори в долі, тому й ніякої реакції не буде!
  • Anonymous

    садік ментовський, земля тож їх, тому і будуть.хтось проти ментів попре?

    Anonymous reply Anonymous

    Для чого міська влада-паразит? Міська влада має право і активно цим правом користується - нищити спортивні школи, центри дитячої творчості, медзаклади. Ось тут рада міська перша. А заборонити будівництво вона "безсила, навіть квола". Пропоную експеримент- загородити ділянку, наприклад поряд з любою 9-типоверхівкою, о, міська рада- паразит зразу і негайно віреагує і заявить, що це незаконно. Ото вибрали на свою голову голову Тернополя. Величезна ганьба Надалу.

    Anonymous reply Anonymous

    міська рада має права в рмках, які виписані законом. і не більше! а мєнти мають право на заяву, що вони і зробили...........
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up