Тернополяни скаржаться на погані умови в інфекційному відділенні дитячої лікарні

Тернополяни скаржаться на погані умови в інфекційному відділенні дитячої лікарні
На погані умови перебування в інфекційному відділенні міської дитячої лікарні поскаржилися у редакцію “RIA плюс” тернополяни.Батьки кажуть, що меблям у палатах — по кілька десятків років, стіни обдерті, а помити діток ніде.

Скарги читачів, як ми пересвідчилися, мають підстави. Стелі у деяких палатах вкриті цвіллю. Сантехніка — стара, з іржею, а теплої води немає.

Христинка Павлюк потрапила у відділення з харчовим отруєнням. Дівчинка провела у лікарні близько тижня.

Відео дня
>- Погляньте, стан приміщення - жахливий! - обурюється мама дитини Леся Павлюк. - Хіба то ванна? Подивіться, що там робиться! Всюди - іржа, яку не відмити. У доньки - діарея, а помити дитину ніде. Про яку стерильність може йтися?

На підлозі у палаті здувся лінолеум. Христинка постійно перечеплюється через нього і врешті може впасти, каже мама дівчинки.

Не можуть дати раду самотужки.

- У нас ще нормальні ліжка і тумби. Деякі палати — у гіршому стані, - продовжує жінка. – Візьмімо елементарне - дитячу шафку. Її дверцята не те що не зачиняються, а ледве тримаються на петлях!
Лікарі та медсестри у відділенні — від Бога, дуже чуйні та привітні, каже мати. Але не можуть дати всьому раду самотужки. На ремонт потрібні кошти, а їх у міському бюджеті немає.

- У туалетах - зношена сантехніка. Тумбочки - без дверей, деякі й без шухляд. Я розумію, що усе відразу неможливо зробити, але елементарні речі мають бути! - додає мама ще одного маленького пацієнта Станіславчика - Ірина Гойдаш.

Інфекційне відділення міської дитячої лікарні приймає на лікування дітей з усієї області. Тут лежать пацієнти з кором, вітрянкою, кашлюком, ангінами, гострими респіраторними та кишковими інфекціями, гепатитами,  менінгітом. Одночасно у відділенні можуть перебувати 50 дітей.

Востаннє ремонтували сім років тому.

Відділення працює з 1971 року і справді давно потребує капітального ремонту, заміни комунікацій та вікон, не кажучи вже про нові меблі, - каже завідувач інфекційного відділення Ольга Дивоняк. - Адже востаннє косметичний ремонт у відділенні зробили 12 років тому, а сім років тому - лише у двох палатах і двох кабінетах, які найбільше потребували ремонту.

Лікар звертається до людей доброї волі, меценатів із проханням допомогти з ремонтом. Адже це - чималі витрати.

- Ремонт однієї палати коштуватиме від 45-50 тисяч гривень. Але це відділення, де лікують маленьких пацієнтів. А від інфекційної хвороби не застрахована жодна дитина, незалежно від соціального статусу її батьків - продовжує співрозмовниця. - Хочу подякувати людям, які вже нам допомогли: Юрію, Тетяні і Марії. За кошти мецената пана Сергія відремонтували дві палати на другому поверсі. Там встановили нові вікна, душові кабіни, провели теплу воду від бойлера. Усі меблі і сантехніка - теж нові. Мрію, щоб такими були всі палати. А їх у нас 18.

Завдяки благодійній допомозі Помісної церкви євангелістських християн-баптистів та її пастиря Володимира відділення отримало більше 10 тумб і 17 функціональних ліжок. Вони не прогинаються, широкі і зручні. Таких бракує ще у чотирьох палатах.



На медицину недодали 20 мільйонів

Ситуація у медичній галузі міста, як і країни загалом, - украй скрутна. Тому медики змушені просити допомоги у спонсорів та меценатів, визнає начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Ростислав Левчук.

- Торік із Держбюджету на медицину недодали понад 20 мільйонів гривень, у тому числі, на капітальні видатки і зарплату медперсоналу, - продовжує він. - Щоб вижити, ми повинні були докладати гроші з місцевого бюджету й економити на всьому. При цьому ще й зберегти всі стандарти надання медичної допомоги.

Не тільки інфекційне відділення міської дитячої лікарні у скруті, додає пан Левчук. Така ж ситуація - і в гематології, де лікують онкохворих діток, і в педіатрії. Ці відділення теж потребують ремонту та оновлення апаратури.

Цього року на міську дитячу лікарню виділили більше півмільйона гривень: майже 220 тисяч — на капітальний ремонт і 300 тисяч - на закупівлю обладнання.

- Ми отримали вкрай необхідну для нас апаратуру в фізіотерапевтичний кабінет поліклініки та дихальний апарат і два монітори в реанімацію, - каже головний лікар міської дитячої лікарні Роман Книш. - Якщо взяти до уваги ті проблеми з фінансуванням, які тепер є у державі, це досить суттєва сума.

Також лікарня отримала фінансування на капремонт одного з відділень поліклініки і стаціонарної кухні - харчоблоку. Адже ці потреби були першочерговими.

- Гроші - 135 тисяч - були передбачені лише на ремонт покрівлі у відділенні реабілітації поліклініки, - пояснює лікар. - Потім у харчоблоці, де готують їжу для дітей, почала протікати стеля. Міськрада додатково виділила ще 85 тисяч.

Інфекційне відділення давно потребує ремонту, продовжує Роман Книш.
- Три роки тому ми планували перенести відділення на територію міської лікарні. Адже приміщення розташоване далеко. Все впиралося у кошти. Тоді на це було потрібно близько 3-3,5 мільйона, - додає лікар. - Тепер - ще більша скрута. На жаль, грошей ні на перенесення, ні на ремонт немає.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Ось вам приклад того що податкикотрі ми платимо щоб вони йшли на медицину освіту ну і на всі соціальні галузі ідуть на утримання депутатів ,президента на феофанію ну і таке подібне . Чомусь в феофанію не пускають журналістів бо бояться що якщо покажуть на якому рівні там медицина в звичайних людей може закінчитися терпіння . Ось я подивився фото це просто жах це якесь середньовіччя . Тут можна лікувати одне а потім ще підхопити з десяток інфекцій одним словом п......ц . P.S Коли у нас в Україні проходила авантюра під назвою євро2012 в тих містах де воно проходило всі лікарні котрі мали приймати іноземців повичищали зробил євроремонти забезпечили усіма ліками і фактично безкоштовно тобто їм не потрібно бігати по аптекам про що не скажеш коли звичайні українці потрапляють до лікарні бо як не башлянеш то ніхто і не підійде . Отож як були іноземні фани то їм створили в лікарнях усі умови а як українець то до нього відносяться в лікарнях як до останьої скотини і тримають в антисанітарних умовах . За ці кошти котрі спустили на євро можна було зробити європейську медичну систему але маємо те що маємо або це ще можна назвати так бідні бо дурні а чому дурні бо бідні .
  • Anonymous

    Ольга Дивоняк то же та.............. краще з нею непересікатись,2 рази з нею мав справу ну її,,,,
  • Anonymous

    маю пару мішків шпаклівки. хто може взятися за ремонт?
  • Anonymous

    А давайте ще якийсь памятник забабахаєм в Тернополі

    Anonymous reply Anonymous

    Золоті слова. А краще - три пам'ятники. щоб точно вистачило.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up